To bardzo prosty, szybki przepis do przeczytania i ogarnięcia na pyszną zupę z botwinki o smaku lata i kolorze...buraczków -:) Bez chemii i mąki, z samych naturalnych składników!!! To nasza ulubiona zupa, to smak lata, słońca i wakacji!

Zupa z botwinki - składniki

Na 4 porcje - ilość orientacyjna, zupa za każdym razem jest trochę inna, ale zawsze smaczna!
1 wiązka świeżej botwinki
1 marchewka 
cztery ziemniaki średniej wielkości
kawałek selera
150 ml śmietany

Zuoa z botwinki - przyprawy
2 liście laurowe
5 kuleczek angielskiego ziela
śmietana
sok z cytryny lub ocet
czosnek, koperek, pietruszka 
sól, cukier, pieprz

Zupa z botwinki - sposób przygotowania
To najbardziej czasochłonna część. Po dokładnym umyciu warzyw kroimy botwinkę razem z łodygami i liśćmi. Marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki, seler na mniejszych, ziemniaki w kostkę tak jak na zdjęciu poniżej.
Solimy i razem z liśćmi laurowymi oraz angielskim zielem dusimy w niewielkiej ilości słonej wody pod przykryciem przez około 20 minut, aż buraczki będą  miękkie. Dolewamy przegotowanej ciepłej wody tyle, by było na cztery porcje. Odstawiamy.
W osobnym garnuszku delikatnie mieszamy śmietanę w niewielkiej ilości zupy, by się zahartowała i nie zrobiły się grudki !

Wg smaku i upodobania dodajemy przypraw. Ja lubię zupę posłodzić suszoną sproszkowaną stewią, by było jeszcze bardziej zdrowo!
Dekorujemy pietruszką i koperkiem, można też jajkiem ugotowanym na twardo.
Pychota!!!

Zupa z botwinki - uwagi końcowe:
Zupa jest tak smaczna, że gotuję ją na dwa dni !
Można ją podawać na gęsto, czyli więcej składników w mniejszej ilości wody i potraktować jako danie jednogarnkowe lub jako klasyczną zupę.
Zupa z botwinki świetnie smakuje na gorąco lub też na zimno w upalne letnie dni! 

Smacznego!







Brak komentarzy: