Wierzcie mi, ta sałatka jest tak syta, że może być podana nie tylko wieczorem. Uważam, że warto ją potraktować jako danie obiadowe lub lunch. Skutecznie zadowolicie pusty żołądek, który przez dłuższy czas będzie siedzieć po cichu...Sałatka jest prosta, szybka, niskokaloryczna, a pomimo tego syta. Wieczorem polecam podać z kieliszkiem białego wina z kostkami lodu!
A oto i on:
Prosty i ekspresowy przepis na sałatkę z łososiem, oliwkami i świeżymi listkami szałwii
Sałatka z wędzonym łososiem - składniki
200 g wędzonego łososia
kilka liści zielonej sałaty masłowej
zielone i czarne oliwki
świeże, młode listki szałwii
szczypiorek
trzy płatki cytryny
Sałatka z wędzonym łososiem - sposób przygotowania
Listki zielonej sałaty porwiemy na mniejsze kawałki, czarne oliwki pokroimy na kółeczka, zielone na połowę, by pokazała się kropka czerwonej papryczki. Świeże listki szałwii kroimy w cieniutkie paseczki, dokładnie umytą cytrynę w maleńkie, cienkie trójkąciki - polecam właśnie tak, bo smak ryby aż się prosi o szczyptę kwasku. Dzięki temu dodatkowi sałatka jest niesamowicie ożywcza. Taki delikatny trójkącik w tej sałatce, podczas jej spozywania to miła, orzeźwiająca niespodzianka -:). Jeszcze dodajemy szczypiorku, skrapiamy sokiem z cytryny. Nie dodajemy soli ani żadnych innych przypraw! Delikatnie mieszamy, smaki się przenikają i ...voila, gotowe!
Sałatkę podajemy z świeżym białym pieczywem. Lampka białego wina, gdy sałatkę podajemy wieczorem, stwarza atmosferę beztroski i ...luksusu...domowego! I kto mi zabroni?!!!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza