![]() |
Jedna impreza, trzy sałatki: sałatka z zielonej sałaty, sałatka z pomidorów, surówka z białej kapusty |
No i gdzie te kolejne przepisy na sałatki, po spożyciu których goście nie przestają mlaskać?
W ostatnim poście podałam przepis na sałatkę z białej kapusty, teraz dowiesz się, jak przyrządzić sałatkę z pomidorów z smakową niespodzianką oraz jak sprawić, by zwykłą sałatkę z zielonej sałaty masłowej również oczy jadły!
Sałatka z pomidorów z wędzonym bundzem
Składniki
pomidory koktajlowe średniej wielkości
cebula
szczypiorek
świeży lub wędzony bundz
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Może pytasz, co to takiego bundz? Kupuję go na targu od gospodarza.To ser owczy, smakiem i konsystencją przypominający mozzarellę. Taka POLSKA mozzarella. Jest przepyszny!
Do sałatki z pomidorów postanowiłam dodać bundzu wędzonego - jest bardziej słony i ma wyrazisty smak.
Sposób przygotowania
Pomidory kroimy w ćwiartki, bundz w kostkę, cebulę drobno. Skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy soli i pieprzu. Przez chwilę delikatnie mieszamy, by oliwa i przyprawy wydobyły smak pomidorów. Szczypiorek tniemy nożyczkami. Zawsze tak robię, bo tak jest prościej i szybciej - goście przecież czekają...Posypujemy nim sałatkę.
Gotowe, kropka!
Przepis na zieloną sałatę z listkami oregano i czerwoną kapustą
Składniki
zielona sałata
listki świeżego złocistego oregano
czerwona kapusta
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
sól, pieprz
Listki zielonej sałaty rwiemy na mniejsze, czerwoną kapustę szatkujemy na cienkie pasemka i zanim damy do sałatki, mniemy trochę w rękach, by puściła sok, obieramy z listków gałązki oregano. W osobnej misce mieszamy majonez i jogurt, przyprawiamy solą i pieprzem, łączymy z sałatką.
Wierzcie mi, ten drobny oryginalny akcent kolorystyczno - smakowy w postaci świeżej czerwonej kapusty zaskoczył moich gości i dodał zwyczajnej zielonej sałacie pazura!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza