Jedna impreza, trzy sałatki: sałatka z zielonej sałaty, sałatka z pomidorów, surówka z białej kapusty


No i gdzie te kolejne przepisy na sałatki, po spożyciu których goście nie przestają mlaskać?

W ostatnim poście podałam przepis na sałatkę z białej kapusty, teraz dowiesz się, jak przyrządzić sałatkę z pomidorów z smakową niespodzianką oraz jak sprawić, by zwykłą sałatkę z zielonej sałaty masłowej również oczy jadły!


Sałatka z pomidorów z wędzonym bundzem



Składniki


pomidory koktajlowe średniej wielkości

cebula

szczypiorek

świeży lub wędzony bundz

oliwa z oliwek

sól, pieprz


Może pytasz, co to takiego bundz? Kupuję go na targu od gospodarza.To ser owczy, smakiem i konsystencją przypominający mozzarellę. Taka POLSKA mozzarella. Jest przepyszny!

Do sałatki z pomidorów postanowiłam dodać bundzu wędzonego - jest bardziej słony i ma wyrazisty smak.


Sposób przygotowania


Pomidory kroimy w ćwiartki, bundz w kostkę, cebulę drobno. Skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy soli i pieprzu. Przez chwilę delikatnie mieszamy, by oliwa i przyprawy wydobyły smak pomidorów. Szczypiorek tniemy nożyczkami. Zawsze tak robię, bo tak jest prościej i szybciej - goście przecież czekają...Posypujemy nim sałatkę.

Gotowe, kropka! 


Przepis na zieloną sałatę z listkami oregano i czerwoną kapustą



Składniki


zielona sałata

listki świeżego złocistego oregano

czerwona kapusta

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu

sól, pieprz


Listki zielonej sałaty rwiemy na mniejsze, czerwoną kapustę szatkujemy na cienkie pasemka i zanim damy do sałatki, mniemy trochę w rękach, by puściła sok, obieramy z listków gałązki oregano. W osobnej misce mieszamy majonez i jogurt, przyprawiamy solą i pieprzem, łączymy z sałatką.

Wierzcie mi, ten drobny oryginalny akcent kolorystyczno - smakowy w postaci świeżej czerwonej kapusty zaskoczył moich gości i dodał zwyczajnej zielonej sałacie pazura!






Brak komentarzy: