Smażone krążki cukinii z pikantnym sosem stały się naszym ulubionym daniem wakacyjnym.To taka nasza rodzinna tradycja.
A było tak. Smażone krążki cukinii plus gotowane ziemniaki znałam od dawna, jednak czegoś mi w tym daniu brakowało.Troszkę nudne i suche jakieś takie było...Próbowałam do smażonej cukinii podawać majonez, ale powiedzcie same, trochę to tłuste, niezbyt zdrowe!
Wpadł mi do głowy taki pomysł, by cukinie podać z pikantnym sosem jogurtowym. Absolutna bomba, pełne zaskoczenie - wtedy jeszcze z internetu tak nie korzystałam, wyobraźnia sama musiała sobie dawać radę…
Jak przygotować smażoną cukinię z pikantnym sosem jogurtowo - ogórkowym
Składniki na panierowana cukinię
cukinia nie dłuższa niż 30 cm
bułka tarta
mąka gładka
2 jajka
trochę mleka
sól
Składniki na sos
150 ml jogurtu
100 ml śmietany
połowa świeżego ogórka ( może być mniej lub więcej, lub mozna z niego całkiem zrezygnować, gdy ktoś nie lubi…)
trochę oliwy z oliwek ( niekoniecznie )
sól, pieprz, szczypta chili
5 ząbków czosnku ( może być mniej lub więcej, wszystko zależy od tego, jak ostry ma być sos )
koperek
mogą być świeże listki oregano i bazylii
Sposób przygotowania sosu
Wszystkie składniki mieszamy widelcem...po prostu. Nie bójcie się też eksperymentować, spróbujcie doprawić sos przyprawą tzatziki, suszonymi ziołami prowansalskimi…, śmietanę można zastąpić majonezem lub pasteryzowanym serkiem, dodać startej rzodkiewki.
Sos będzie miał za każdym razem inny smak!
Sposób przygotowania cukinii
Cukinię myjemy i NIE OBIERAMY ZE SKÓRKI!! Skórka z młodej cukinii, czyli takiej, która ma ok. 25 cm, jest lekko słodka, co niesamowicie uzupełnia jej smak! Naprawdę nie rozumiem, po co ją obierać…
Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki - takie chipsy, nie boimy się pestek, bo taka mała cukinia ma je mięciutkie i one też dodadzą smaku!
Rozkładamy na dużej tacce i solimy.
Kiedy się lekko "spoci", obtaczamy ją w cieście zrobionym z roztrzepanych jajek, mleka i mąki gładkiej. Ciasto nie może być rzadkie, by się nie zsuwało.
Bułkę tartą wsypujemy do miski, kładziemy krążek cukinii i lekko poruszamy miską, jak podczas przesiewania - to bardzo fajny, prosty i szybki sposób na panierowanie!
Plastry cukinii kładziemy na rozgrzanym oleju. Lubię gdy jest go dużo, bo się tak szybko nie przepala. Co jakiś czas go dolewam. Smażymy cukinię z obu stron na złoty kolor, po czym odkładamy na serwetkę, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Możemy podawać na dwa sposoby
Na obiad jako danie z ziemniakami lub letnią przystawkę do pochrupania podczas letnich wieczorów przy lampce wina lub drinku.
UWAGA!!!
To danie jest tak smacznie, że trudno przestać jeść, a sos to taka pychota, że radzę zrobić go duuużo! Bo jak zabraknie, to co wtedy?...kropka...
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza