Lubię, jak wiecie, różnorodność kształtów, barw i smaków! Przedstawię trzy autentyczne i na poczekaniu stworzone letnie sałatki podczas mojej ogrodowej, bo jakżeby inaczej, imprezy urodzinowej. Pychota! Goście rzucili się, pożarli...dłuuugo mlaskali...


To będą trzy posty z trzema letnimi sałatkami: z białej kapusty, masłowej sałaty z niespodzianką oraz pomidorów również z niespodzianką, bo ja już tak mam…Zwyczajne, nieciekawe? Robiłaś, jadłaś, częstowałaś, smakowało? Może tak, może nie? Kto kocha robić sałatki, a zwłaszcza je spożywać, wie, o czym mówię!


Sałatki to moja pasja (zaraz po ogrodzie i muzyce), sałatki to część mojego stylu, są związane z moją potrzebą bycia w ogrodzie. To smak, który się nie kończy i za każdym razem ma inny end…new end...


Lubię mieć plany i je realizować do końca ostatecznego, w sposób dokładny i idealny, ale nie zaskakuje mnie zaskoczenie, niespodzianka i nagła zmiana planów. To takie niestereotypowe, kreatywne i życiowe przecież!


Letnia sałatka - surówka z białej kapusty z porem (a nie cebulą!!! Cierpliwości,  doczytasz się, dlaczego?



Składniki


mała główka świeżej młodej kapusty białej

niezbyt duży świeży ogórek

niezbyt duża marchewka

por - kawałek - ok. 5 cm

2 ząbki czosnku

świeży koperek

oliwa z oliwek

ocet winegret

sól, cukier, pieprz


Sposób przygotowania


Kapustę poszatkujemy na drobniutko, posolimy, skropimy oliwą z oliwek i UWAGA!!! To baaardzo ważne: przez chwilę mniemy rękoma kapustę, jak podczas wyrabiania ciasta! Kapusta będzie miękka, puści sok, będzie lżej strawna!


Marchewkę zetrzemy na tarce o grubszych oczkach, ogórek na mniejszych, czosnek przepuścimy przez prasę, por pokroimy w cieniutkie kółeczka.


Doprawimy do smaku cukrem, pieprzem, octem winegret, być może jeszcze solą. Nie bój się kosztować, smakować, włącz swoje kubki smakowe, wyobraźnię!


Wszystko razem mieszamy! Polecam zrobić to naprawdę dokładnie, nie spiesz się, to przecież relaks robić sałatkę. Do mieszania używam dwóch mieszadełek, a nie jednego! Myślę, że tak jest lepiej i...stylowo, a robienie sałatek to część mojego stylu (o tym, gdzie robiłam te sałatki i dlaczego wpadłam na taaaki pomysł, już niedługo w zakładce Taki lifestyle)


Sałatka gotowa, wypieszczona własnymi rękoma, wszystkie składniki dokładnie wymieszane! Czas, by na sam koniec dodać świeżego koperku. Jeśli chodzi o mnie, to zapas świeżego, pokrojonego koperku mam po prostu w zamrażarce.

 

Dlaczego do tej sałatki dodaję poru, a nie, broń Boże, cebuli?


Po pierwsze: cebula ma tendencję zmieniać smak sałatki na gorzki, a drugiego dnia, nawet, chociaż damy do lodówki, może skwaśnieć...I to nie jest fajne -:( 

Po drugie: z porem mniej oklepane…


Życzę Ci, by Twoja letnia sałatka była udana, gościom smakowała i Tobie też!!!


I jeszcze jedno! Tę sałatkę - surówkę robię również w zimie, bo biała kapusta zawsze jest smaczna i ZDROWA!!!

 



Brak komentarzy: