sernik na zimno


Podzielę się z Wami przepisem na sernik na zimno, który jest lekki jak poranna letnia mgiełka, orzeźwiający jak lekka bryza, smaczny jak pocałunek i banalnie prosty - jak myśl mężczyzny…Dodam jeszcze, że ulotny jak motyl, bo pojawi się i zniknie - taki z niego smakowy sztos!

To nasz ulubiony letni deser od kilkunastu lat. Można go zrobić w tortownicy, wtedy traktuję jako tort urodzinowy, ale ładniej się prezentuje w szklanym przezroczystym naczyniu, bo widać jego efektowne warstwy, różnorodne pod względem koloru i struktury.


Sernik na zimno - składniki


750 g twarogu w wiaderku

500 ml śmietany

Po jednym opakowaniu agrestowej i truskawkowej galaretki

2 opakowania cytrynowej lub brzoskwiniowej

2 opakowania cukru waniliowego

2 paczki biszkoptów

dowolne owoce

pomarańczowy sok do zwilżenia biszkoptów


Sernik na zimno - sposób przygotowania


Zagotujemy wodę w czajniku. W 300 ml gorącej wody rozpuścimy agrestową galaretkę, tak samo postępujemy z truskawkową. Garnki z rozpuszczonymi galaretkami wstawiamy do zimnej wody, a gdy wystygną, na jakieś 30 minut do lodówki. Galaretki nie powinny całkowicie stęgnąć, tylko mieć gęstą, klejącą się do ścian garnka konsystencję. 


Pierwsza warstwa - biszkopty i owoce


sernik na zimno

Na dnie naczynia układamy jedną warstwę biszkoptów, zwilżamy pomarańczowym sokiem, kładziemy dowolne owoce.


Druga warstwa - masa z twarogu i galaretki


W jednej misce ubijamy śmietanę, dodajemy waniliowego cukru i cały twaróg, delikatnie mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach. Połowę masy przekładamy do drugiej miski. 


Truskawkową galaretkę powoli wlewamy do pierwszej miski, bardzo delikatnie mieszamy, tak, aby struktura gęstniejącej galaretki się nie uszkodziła, następnie ostrożnie przekładamy na pierwszą warstwę biszkoptów i owoców.


Trzecia warstwa



Znowu biszkopty, sok pomarańczowy, owoce.

Czwarta warstwa


Masa z twarogu i agrestowej galaretki.


Piąta warstwa



Sernik na zimno już prawie gotowy! Mniej więcej w połowie pracy przygotowujemy cytrynową lub brzoskwiniową galaretkę. Dwa opakowania rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. Dalej kontynuujemy, jak powyżej. Na czwartej warstwie układamy owoce, całość możemy urozmaicić listkami lipii cytrynowej, melisy lub lawendy. Zalewamy gęstniejącą galaretką. Sernik na zimno GOTOWY!!!

Całość wstawiamy do lodówki na jakieś trzy godziny, a najlepiej całą noc.


Zobacz też:

Mini deserki w kieliszkach

Deser na bazie mascarpone










Brak komentarzy: