Nalewka z aronii - prosty przepis - widać skladniki: aronia, cukier kryształ, cukier cynamonowy, wiórki z suszonej cytryny oraz kawałki pomarańczy |
Nalewka z aronii prosty przepis - składniki
¾ 5l słoika aronii
1 kg cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
½ opakowania cukru cynamonowego
½ pomarańczy ze skórką
1 płaska łyżeczka suszonych wiórków z cytryny
czysty spirytus
Nalewka z aronii - prosty przepis - sposób przygotowania - pierwszy etap
Owoce aronii wkładamy do zamrażarki i zostawiamy na dwa tygodnie, by straciła gorycz. Po tym czasie aronie przesypujemy do słoika. Nie trzeba jej przedtem rozmrażać. Dodajemy cukier i resztę składników oprócz spirytusu.
Słoik zamykamy i stawiamy na parapecie okna lub na słonecznym miejscu w domu. Zostawiamy tak przez cztery tygodnie, aż owoce puszczą sok. Co jakiś czas otwieramy słoik i mieszamy zawartość.
![]() |
Nalewka z aronii - prosty przepis - aronia w 5l słoiku zostanie tu przez cztery tygodnie |
Nalewka z aronii - prosty przepis - sposób przygotowania - drugi etap
Po mniej więcej czterech tygodniach przez ściereczkę zlewamy do garnka sok, wyciskamy go też z owoców, by nic się nie zmarnowało. Dodajemy spirytusu wprost proporcjonalnie do ilości soku, czyli tak, by było pół na pół soku i spirytusu. Przelewamy do ciemnych butelek.
Cierpliwie czekamy dwa miesiące, by nalewka się "przegryzła". To wszystko! Nalewka z aronii gotowa!
Dżem z aronii
Z pozostałych po nalewce owocach można zrobić dżem! Nic się więc nie zmarnuje. Trzeba jednak dodać trochę sliwek lub jabłek, by nie był zbyt suchy.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza