TRYB JASNY/CIEMNY

Nalewka z aronii - prosty przepis

aroniówka


Nalewka z aronii - prosty przepis, czyli jak zrobić w domu nalewkę z aronii i za jednym zamachem nawet dżem? Podzielę się naszym prostym sprawdzonym przepisem.

Nalewki to specjalność mojego męża. Robi je już kilka, może nawet kilkanaście lat. Nie wyobrażam sobie bez nich chłodnych jesiennych i zimowych wieczorów. Przyjemnie rozgrzewają i poprawiają humor… Nasze ulubione to nalewki są z pigwy oraz  aronii.

Nalewka z aronii prosty przepis - składniki

¾ 5l słoika aronii

1 kg cukru kryształu

1 opakowanie cukru waniliowego

½  opakowania cukru cynamonowego

½ pomarańczy ze skórką

1 płaska łyżeczka suszonych wiórków z cytryny

czysty spirytus


Nalewka z aronii - prosty przepis - sposób przygotowania - pierwszy etap


Owoce aronii wkładamy do zamrażarki i zostawiamy na dwa tygodnie, by straciła gorycz. Po tym czasie aronie przesypujemy do słoika. Nie trzeba jej przedtem rozmrażać. Dodajemy cukier i resztę składników oprócz spirytusu. 


aroniówka

Słoik zamykamy i stawiamy na parapecie okna lub na słonecznym miejscu w domu. Zostawiamy tak przez cztery tygodnie, aż owoce puszczą sok. Co jakiś czas otwieramy słoik i mieszamy zawartość.

aroniówka
Nalewka z aronii - prosty przepis - aronia w 5l słoiku zostanie tu przez cztery tygodnie

Nalewka z aronii - prosty przepis - sposób przygotowania - drugi etap

Po mniej więcej czterech tygodniach przez ściereczkę zlewamy do garnka sok, wyciskamy go też z owoców, by nic się nie zmarnowało. Dodajemy spirytusu wprost proporcjonalnie do ilości soku, czyli tak, by było pół na pół soku i spirytusu. Przelewamy do ciemnych butelek.

Cierpliwie czekamy dwa miesiące, by nalewka się "przegryzła". To wszystko! Nalewka z aronii gotowa!

 

Dżem  z aronii


Z pozostałych po nalewce owocach można zrobić dżem! Nic się więc nie zmarnuje. Trzeba jednak dodać trochę sliwek lub jabłek, by nie był zbyt suchy.






Komentarze

Wybrane dla Ciebie

instagram @takakropka

Copyright © taka Kropka