Nalewka z aronii - prosty przepis
Nalewka z aronii prosty przepis - składniki
1 kg cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
½ opakowania cukru cynamonowego
½ pomarańczy ze skórką
1 płaska łyżeczka suszonych wiórków z cytryny
czysty spirytus
Nalewka z aronii - prosty przepis - sposób przygotowania - pierwszy etap
Owoce aronii wkładamy do zamrażarki i zostawiamy na dwa tygodnie, by straciła gorycz. Po tym czasie aronie przesypujemy do słoika. Nie trzeba jej przedtem rozmrażać. Dodajemy cukier i resztę składników oprócz spirytusu.
![]() |
Nalewka z aronii - prosty przepis - aronia w 5l słoiku zostanie tu przez cztery tygodnie |
Nalewka z aronii - prosty przepis - sposób przygotowania - drugi etap
Cierpliwie czekamy dwa miesiące, by nalewka się "przegryzła". To wszystko! Nalewka z aronii gotowa!
Dżem z aronii
Z pozostałych po nalewce owocach można zrobić dżem! Nic się więc nie zmarnuje. Trzeba jednak dodać trochę sliwek lub jabłek, by nie był zbyt suchy.
Komentarze