prosty przepis na łazanki z kapustą
Łazanki z kapustą - łatwy przepis na proste, pyszne, syte danie

Łazanki to jedno z najprostszych dań, w dodatku smaczne, tanie i beznadziejnie łatwe. Gdy nadchodzi piątek, codziennego gotowania można mieć po dziurki w nosie. Pomysły się kończą, całotygodniowe zmęczenie daje się we znaki. W tym poście przedstawię trzy opcje tego dania, dzięki czemu nigdy się "nie przeje"


Łazanki to popularne polskie danie. Ale wiadomo, co kuchnia to inny smak, kolejny eksperyment, pomysł, inna opcja tego, co znane. Zapraszam więc do wypróbowania mojego przepisu na pyszne łazanki.


Łazanki z kapustą - łatwy przepis - składniki na 4 porcje


250 g makaronu typu łazanki (może być więcej)

mniejsza główka świeżej białej kapusty

duża cebula

trzy ząbki czosnku

oliwa

garść suszonych grzybów  (lub świeżych, można też z nich zrezygnować, jeśli ktoś nie lubi, a znajdą się tacy…)

200 g wędzonego boczku - również opcjonalnie

sól, pieprz

ocet

2 liście laurowe

½ łyżeczki suszonego imbiru

zielona pietruszka, szczypiorek lub kawałek poru - opcjonalnie


Łazanki z kapustą - łatwy przepis - sposób przygotowania


Kapusta i grzyby


Suszone grzyby moczymy w mleku przez ok. 2 godziny, Cebulę kroimy w drobną kostkę, w wiekszym garnku podsmażamy na oleju, aż lekko zbrązowieje (Uwaga - nie wolno jej przypalić, bo będzie gorzka!), posypujemy suszonym imbirem, krótko mieszamy, by wydobyć z niego aromat, dodajemy poszatkowaną świeżą, najlepiej młodą, białą kapustę.


Dolewamy minimalnej ilości wody, razem z liściem laurowym dusimy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie, czyli ok. 30 minut - gdy jest młoda lub jak kto lubi. Pod koniec duszenia dodajemy suszonych grzybów. Co jakiś czas sprawdzamy, czy na dnie garnka jest trochę wody. Wody nie może być zbyt dużo - tylko tyle, by kapusta się nie przypaliła!


Łazanki z kapustą - łatwy przepis - co robimy podczas gotowania kapusty


Boczek


Gdy kapusta się dusi, kroimy boczek w cienkie paski, kładziemy na pergaminie i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przy temperaturze cca 180 stopni, aż stanie się chrupiący.


Makaron


Teraz czas, by zagotować wodę na makaron. Łazanki gotujemy w słonej wodzie, uważamy, by za bardzo nie zmiękły!. 


Już wszystko ugotowane - czas na finał!!!


Makaron scedzimy i połączymy z kapustą, Doprawimy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, świeżą pietruszkę, szczypiorek oraz trochę pokrojonego w cieniutkie kółeczka i wymiętoszonego w dłoniach poru. Dekorujemy chrupiącym boczkiem - można z niego zrezygnować oczywiście - nie każdy lubi...


Łazanki z kapustą - jeszcze prościej - 2 opcje


Opcja - sałatka


Można i tak. Wtedy kapusty nie trzeba nawet gotować. Można podać na zimno jako sałatkę.


Opcja - zapiekanka z śmietaną i ketchupem


Wtedy trzeba łazanki ugotować na al dente, połączyć z kapustą, zalać śmietaną wymieszaną z zmiażdżonym czosnkiem, ketchupem, oliwą, solą i pieprzem, posypać obficie cebulą. Na wierzch poukładać boczek pokrojony na plasterki. Naczynie, w którym będziemy robić taką łazankową zapiekankę, należy wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. 


Łazanki podajemy z maślanką lub kefirem! Życzę udanego pichcenia i smacznego!


prosty przepis na łazanki z kapustą






Brak komentarzy: