surówka z kiszonej kapusty
Omlet na słono podany z surówką 


Omlet na słono - danie smaczne, proste, szybkie, lecz niebanalne. Takim poczęstował mnie kiedyś mój chłopak, czym zaimponował mi wielce, skradł serce i został moim mężem...A więc, panowie, to coś również dla Was!

Taki omlet może mieć wiele, wiele wariacji. Przedstawię swoją, tym razem wegetariańską wersję. Przepis na surówkę dorzucam w "bonusie" ;) 


Omlet na słono - składniki na 4 porcje


6 jajek

czerwona cebula

½ małej cukinii

groszek konserwowy

pomidorki koktajlowe

5 płatków dowolnego żółtego sera

listki świeżego oregano

parę krążków pora do dekoracji

1 łyżka bułki tartej

1 łyżka śmietany lub śmietankowego jogurtu

trochę oliwy lub masła

sól i pieprz do smaku


Omlet na słono - sposób przygotowania


Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie lub roztopionym  maśle. Dodajemy cukinię pokrojoną w plasterki - jak na zdjęciu.

Pod przykryciem dusimy na małym ogniu przez ok. 2 minuty.

surówka z kiszonej kapusty
Omlet na słono - do zeszklonej cebuli dodajemy cukinię

Jajka roztrzepujemy w osobnym naczyniu, dodajemy bułki tartej i śmietany, doprawiamy solą i pieprzem. Ostrożnie wlewamy na patelnię, przykrywamy. Zostawiamy przez chwilę na małym ogniu.


W tym czasie kroimy pomidorki koktajlowe. Na lekko ścięty omlet kładziemy plasterki żółtego sera, zdobimy kółkami pomidorków, groszkiem i listkami świeżego oregano - pod wpływem temperatury trochę zciemnieją - to normalne. Zostawiamy pod przykryciem, aż ser się roztopi. Cały czas palnik mamy ustawiony na minimum. Omlet nie może się przypalić!


Podajemy z białym pieczywem lub ziemniakami, lub z czym się komu podoba.  Ja uwielbiam różnego rodzaju surówki, więc podałam z surówką z dwóch rodzajów kapusty.


Błyskawiczna surówka z kiszonej i pekińskiej kapusty


Składniki


kiszona kapusta

pekińska kapusta

nieduża marchewka

jabłko

por

oliwa z oliwek


Wyciskamy wodę z kiszonej kapusty, kapustę pekińską kroimy na drobno, jabłko w kostkę, por w cienkie plasterki, marchewkę ścieramy na tarce, skrapiamy oliwą. Wszystko mieszamy. Jeśli trzeba, doprawiamy do smaku solą. Gotowe.


Powodzenia w podbijaniu serc - męskich i damskich ;)






 


Brak komentarzy: