TRYB JASNY/CIEMNY

Kakaowe orzeszki - biedroneczki nadziewane kremem z kondensowanego mleka


świąteczne ciasteczka
Świąteczne orzeszki

To bardzo smaczne orzeszki...bez orzechów, więc idealne dla alergików. Moje foremki bardziej przypominają mi biedronki, niż orzechy, więc ciasteczka postanowiłam nazwać świątecznymi biedronkami. Nadzienie wykombinowałam sama z gotowych sklejanych ciasteczek, które zmieliłam.


Składniki na ciasto

300 g mąki tortowej

100 g cukru pudru

250 g masła lub margaryny

1 łyżka kakao


Sposób przygotowania orzeszków


Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Foremki grubo smarujemy masłem i oblepiamy je ciastem. Pieczemy w piekarniku przy temperaturze 180 stopni przez ok. 12 minut. Zostawiamy trochę przestygnąć. Biedronki same wypadną z foremki, gdy nią lekko stukniemy.


ciasteczka świąteczne


świąteczne ciasteczka


Nadzienie orzeszków


100 g słodzonego mleka skondensowanego

100 g waniliowych ciasteczek Hit

120 g masła

2 łyżki rumu


Ciasteczka mielimy w młynku, połączymy z miękkim masłem i kondensowanym mlekiem, dodamy rumu. Kremem nadziewamy ciasteczka. Gęstość kremu pokazuje na poniższym filmiku:



ciasteczka świąteczne

Końce ciasteczek maczamy w polewie czekoladowej, następnie w kokosie. Tak udekorowane biedroneczki są ozdobą każdej świątecznej miski z ciasteczkami.

ciasteczka świąteczne

Zapraszam tez:



Komentarze

Wybrane dla Ciebie

instagram @takakropka

Copyright © taka Kropka