18 grudnia
Świąteczne orzeszki - biedroneczki z kakaowego ciasta i nadzieniem z kondensowanego mleka
To bardzo smaczne orzeszki...bez orzechów, więc idealne dla alergików. Moje foremki bardziej przypominają mi biedronki, niż orzechy, więc ciasteczka postanowiłam nazwać świątecznymi biedronkami. Nadzienie wykombinowałam sama z gotowych sklejanych ciasteczek, które zmieliłam.
![]() |
Świąteczne orzeszki |
Świąteczne orzeszki - biedronki
Składniki na ciasto
300 g mąki tortowej
100 g cukru pudru
250 g masła lub margaryny
1 łyżka kakao
Sposób przygotowania
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Foremki grubo smarujemy masłem i oblepiamy je ciastem. Pieczemy w piekarniku przy temperaturze 180 stopni przez ok. 12 minut. Zostawiamy trochę przestygnąć. Biedronki same wypadną z foremki, gdy nią lekko stukniemy.
![]() |
Świąteczne orzeszki |
Świąteczne orzeszki - biedronki
Nadzienie
100 g słodzonego mleka skondensowanego
100 g waniliowych ciasteczek Hit
120 g masła
2 łyżki rumu
Ciasteczka mielimy w młynku, połączymy z miękkim masłem i kondensowanym mlekiem, dodamy rumu. Kremem nadziewamy ciasteczka. Gęstość kremu pokazuje na poniższym filmiku:
Zapraszam tez:
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza