To bardzo smaczne orzeszki...bez orzechów, więc idealne dla alergików. Moje foremki bardziej przypominają mi biedronki, niż orzechy, więc ciasteczka postanowiłam nazwać świątecznymi biedronkami. Nadzienie wykombinowałam sama z gotowych sklejanych ciasteczek, które zmieliłam.
świąteczne ciasteczka
Świąteczne orzeszki

Świąteczne orzeszki - biedronki 

Składniki na ciasto

300 g mąki tortowej

100 g cukru pudru

250 g masła lub margaryny

1 łyżka kakao


Sposób przygotowania


Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Foremki grubo smarujemy masłem i oblepiamy je ciastem. Pieczemy w piekarniku przy temperaturze 180 stopni przez ok. 12 minut. Zostawiamy trochę przestygnąć. Biedronki same wypadną z foremki, gdy nią lekko stukniemy.


ciasteczka świąteczne
Świąteczne orzeszki

Świąteczne orzeszki - biedronki 
Nadzienie

świąteczne ciasteczka

100 g słodzonego mleka skondensowanego

100 g waniliowych ciasteczek Hit

120 g masła

2 łyżki rumu


Ciasteczka mielimy w młynku, połączymy z miękkim masłem i kondensowanym mlekiem, dodamy rumu. Kremem nadziewamy ciasteczka. Gęstość kremu pokazuje na poniższym filmiku:

ciasteczka świąteczne
Końce ciasteczek maczamy w polewie czekoladowej, następnie w kokosie. Tak udekorowane biedroneczki są ozdobą każdej świątecznej miski z ciasteczkami.
ciasteczka świąteczne
Zapraszam tez:



Brak komentarzy: