Dwie sałatki na ostatki za jednym zamachem! Oto, co udało mi się sklecić na bazie tych samych składników, a to za sprawą buraczków, żurawiny i pestek granatu! Składniki bazowe to: filety ze śledzia, gruszki, jajka oraz sos śmietanowy. W tym poście znajdziesz przepis na Śledziową sałatkę z ziemniakami i gruszką w sosie tzatziki oraz Śledzie w buraczkach z żurawiną i pestkami granatu.
Śledziowa sałatka z ziemniakami i gruszką w sosie tzatziki
Śledziowa sałatka z ziemniakami i gruszką w sosie tzatziki ma bardzo delikatny smak, a to za sprawą rozpływającej się w ustach gruszki, zaś przyprawa tzatziki w sosie śmietanowym dodaje sałatce ciekawej smakowej nuty.
Śledziowa sałatka z ziemniakami i gruszką
Składniki
1 ½ kg ziemniaków
1 opakowanie filetów śledziowych a’la Matjas
4 gruszki
4 ogórki konserwowe
4 jajka ugotowane na twardo
czerwona cebula
sól, pieprz
Składniki na sos
150 ml gęstej kwaśnej śmietany
4 czubate łyżki majonezu
2 czubate łyżki sosu tatarskiego
1 czubata łyżka przyprawy tzatziki
kawałek drobno startego świeżego ogórka
koperek
Śledziowa sałatka z ziemniakami i gruszką
Wykonanie
Filety wkładamy do zimnej wody i wstawiamy do lodówki. w tym czasie gotujemy umyte, nieobrane ze skórki ziemniaki. Ogórki oraz obrane ze skórki gruszki kroimy w kostkę (ogórki w drobną), czerwoną cebulkę w kółka.
W osobnym naczyniu przygotowujemy sos z podanych składników, dokładnie mieszamy.
Wystudzone ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż, następnie w plasterki. Ściereczką osuszamy śledzie, po skosie kroimy w paski. Wszystkie składniki lekko solimy, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy, wlewamy sos, mieszamy tak długo, aż wszystkie składniki się z nim połączą. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Podajemy udekorowane świeżą zieloną cebulką lub koperkiem.
Śledzie w buraczkach z żurawiną
i pestkami granatu
Słodko-kwaśna żurawina i wyraźny w smaku seler podkręcają łagodne buraczki. Filety ze śledzia w takim towarzystwie wybrzmiewają bardzo łagodnie!
Śledzie w buraczkach z żurawiną i pestkami granatu
Składniki
1 opakowanie filetów śledziowych a’la Matjas
2 gruszki
2 jajka ugotowane na twardo
(pokrojone w kostkę)
1 słoik tartych buraczków konserwowych
2 łyżki tartego selera konserwowego
2 łyżki dżemu z żurawiny
pestki granatu
krążki drobno pokrojonego pora
Składniki na sos
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
2 czubate łyżki majonezu
Śledzie w buraczkach z żurawiną i pestkami granatu
Wykonanie
Wymoczone w wodzie i osuszone filety kroimy w paski, mieszamy z resztą składników i sosem. Nie musimy solić! Odstawiamy na godzinę do lodówki. Dekorujemy pestkami granatu i krążkami czerwonej cebuli. Gotowe! No więc jak, skorzystasz z mojego przepisu?
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza