sałatka ze śledzia

Dwie sałatki na ostatki za jednym zamachem! Oto, co udało mi się sklecić na bazie tych samych składników, a to za sprawą buraczków, żurawiny i pestek granatu!


Składniki bazowe to: filety ze śledzia, gruszki, jajka oraz sos śmietanowy.


W tym poście znajdziesz przepisy na:


1) Śledziową sałatkę z ziemniakami i gruszką w sosie tzatziki


2) Śledzie w buraczkach z żurawiną i pestkami granatu.


Śledziowa sałatka z ziemniakami i gruszką w sosie tzatziki  


śledziowa sałatka


Śledziowa sałatka z ziemniakami i gruszką w sosie tzatziki ma bardzo delikatny smak, a to za sprawą rozpływającej się w ustach gruszki!


Przyprawa tzatziki w sosie śmietanowym dodaje sałatce ciekawej smakowej nuty. 


Śledziowa sałatka z ziemniakami i gruszką
Składniki

1 ½ kg ziemniaków

1 opakowanie filetów śledziowych a’la Matjas

4 gruszki

4 ogórki konserwowe

4 jajka ugotowane na twardo

czerwona cebula

sól, pieprz


Składniki na sos

150 ml gęstej kwaśnej śmietany

4 czubate łyżki majonezu

2 czubate łyżki sosu tatarskiego

1 czubata łyżka przyprawy tzatziki

kawałek drobno startego świeżego ogórka

koperek


Wykonanie

Filety wkładamy do zimnej wody i wstawiamy do lodówki. w tym czasie gotujemy umyte, nieobrane ze skórki ziemniaki.


Ogórki oraz obrane ze skórki gruszki kroimy w kostkę (ogórki w drobną), czerwoną cebulkę w kółka. 


W osobnym naczyniu przygotowujemy sos z podanych składników, dokładnie mieszamy.


Wystudzone ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż, następnie w plasterki.


Ściereczką osuszamy śledzie, po skosie kroimy w paski.


Wszystkie składniki lekko solimy, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy, wlewamy sos, mieszamy tak długo, aż wszystkie składniki się z nim połączą.


Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Podajemy udekorowane świeżą zieloną cebulką lub koperkiem.


Śledzie w buraczkach z żurawiną
i pestkami granatu


sałatka ze śledzia

Słodko-kwaśna żurawina i wyraźny w smaku seler podkręcają łagodne buraczki. Filety ze śledzia w takim towarzystwie wybrzmiewają bardzo łagodnie!

Śledzie w buraczkach z żurawiną i pestkami granatu
Składniki

1 opakowanie filetów śledziowych a’la Matjas

2 gruszki

2 jajka ugotowane na twardo

(pokrojone w kostkę)

1 słoik tartych buraczków konserwowych

2 łyżki tartego selera konserwowego

2 łyżki dżemu z żurawiny

pestki granatu

krążki drobno pokrojonego pora


Składniki na sos

100 ml gęstej kwaśnej śmietany

2 czubate łyżki majonezu


Wykonanie

Wymoczone w wodzie i osuszone filety kroimy w paski, mieszamy z resztą składników i sosem. Nie musimy solić! Odstawiamy na godzinę do lodówki.


Dekorujemy pestkami granatu i krążkami czerwonej cebuli. Gotowe! No więc jak, skorzystasz z mojego przepisu?


Dbaj o estetykę podawania do stołu! Podaj w pięknych modnych miseczkach. Tutaj znajdziesz wiele inspiracji dla kuchni, jadalni, domu i ogrodu, oryginalne dekoracje, oświetlenie. Skorzystaj z promocyjnych cen! 

sałatka ze śledzi



Brak komentarzy: