Sałatka z czerwonej kapusty

Będziesz zdrowa i młoda! Już w czasach starożytnych Grecy i Rzymianie doceniali czerwoną kapustę, która podobnie jak buraki, jagody czy aronia ma właściwości antyrakotwórcze oraz wzmacnia odporność organizmu i opóźnia procesy starzenia się, a to dzięki zawartości antocyjanów, detoksykujących nasz organizm.


Właściwości czerwonej kapusty


Czerwona kapusta to warzywo zdrowia i młodości! Warto ją spożywać na surowo!


Jest cennym źródłem błonnika odpowiedzialnego za poziom cholesterolu w organizmie oraz witaminy C, gdyż 100 g liści czerwonej kapusty spożytych w stanie surowym niemalże całkowicie zapewni naszemu organizmowi jej dzienną dawkę.


Szeroki wachlarz innych witamin oraz minerałów pozytywnie wpływa na stan naszego wzroku, skóry, włosów, kości, zębów i paznokci!


Warto zatem przemycić to zdrowe, w dodatku niskokaloryczne, bogate w błonnik warzywo do naszego jadłospisu!

Surówka z czerwonej kapusty

Proporcje podanych poniżej składników tej kolorowej surówki na bazie czerwonej kapusty są tylko przykładowe.


Jeżeli ktoś nie jest przyzwyczajony do tego warzywa, może postawić bardziej na jabłka i marchew, a czerwoną kapustę niejako “przemycić” do surówki...


Składniki 


200 g czerwonej kapusty

1 marchewka

2  jabłka

por (około 10 cm)

2 łyżki selera konserwowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu

sól, cukier, pieprz


Wykonanie

Drobno poszatkowaną surową czerwoną kapustę, potartą marchewkę i por skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy soli, pieprzu, octu i cukru. 

Gnieciemy dłońmi jak przy wyrabianiu ciasta, aż kapusta zmięknie.

Dodajemy jabłka pokrojone w cieniutkie plasterki. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Gotowe, kropka!

Kolorową surówkę czerwonej kapusty można podawać z białym pieczywem lub jako dodatek do obiadu.


Czerwona kapusta na surowo

Zapraszam do skosztowania innych surówek lub sałatek:

Brak komentarzy: