Sałatka z czerwonej kapusty

Bądź zdrowa i młoda! Już w czasach starożytnych Grecy i Rzymianie doceniali czerwoną kapustę, która podobnie jak buraki, jagody czy aronia ma właściwości antyrakotwórcze oraz wzmacnia odporność organizmu i opóźnia procesy starzenia się, a to dzięki zawartości antocyjanów, detoksykujących nasz organizm.


Czerwona kapusta to warzywo zdrowia i młodości! Warto ją spożywać na surowo!


Jest cennym źródłem błonnika odpowiedzialnego za poziom cholesterolu w organizmie oraz witaminy C, gdyż 100 g liści czerwonej kapusty spożytych w stanie surowym niemalże całkowicie zapewni naszemu organizmowi jej dzienną dawkę.


Szeroki wachlarz innych witamin oraz minerałów pozytywnie wpływa na stan naszego wzroku, skóry, włosów, kości, zębów i paznokci!


Warto zatem przemycić to zdrowe, w dodatku niskokaloryczne, bogate w błonnik warzywo do naszego jadłospisu! 


Proporcje podanych poniżej składników tej kolorowej surówki na bazie czerwonej kapusty są tylko przykładowe.


Jeżeli ktoś nie jest przyzwyczajony do tego warzywa, może postawić bardziej na jabłka i marchew, a czerwoną kapustę niejako “przemycić” do surówki...


Surówka z czerwonej kapusty
Składniki 


200 g czerwonej kapusty

1 marchewka

2  jabłka

por (około 10 cm)

2 łyżki selera konserwowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu

sól, cukier, pieprz


Wykonanie


Drobno poszatkowaną surową czerwoną kapustę, potartą marchewkę i por skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy soli, pieprzu, octu i cukru. 

Gnieciemy dłońmi jak przy wyrabianiu ciasta, aż kapusta zmięknie.

Dodajemy jabłka pokrojone w cieniutkie plasterki. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Gotowe, kropka!

Kolorową surówkę czerwonej kapusty można podawać z białym pieczywem lub jako dodatek do obiadu.


Czerwona kapusta na surowo

Zapraszam do skosztowania innych surówek lub sałatek:

Dbaj o estetykę podawania do stołu! Tutaj znajdziesz wiele inspiracji dla kuchni, jadalni, domu i ogrodu, oryginalne dekoracje, oświetlenie. Skorzystaj z promocyjnych cen!

Brak komentarzy: