Zrób danie z brokułem i podaj elegancko, jak w drogiej restauracji lub zwyczajnie na obiad.
Nie jestem wprawdzie wegetarianką, ale nie wyobrażam sobie jadłospisu, w którym zabrakłoby warzyw. Łatwiej byłoby mi się obejść bez dań mięsnych, chociaż też bardzo je lubię. Warzywa w formie surówek lub na ciepło spożywamy każdego dnia!
Danie z brokułem
Składniki
1 baldach brokułu
1 mała cukinia
pół dużego pora
mała puszka kukurydzy
2 krążki świeżego ananasa ( można zrezygnować, jeśli ktoś nie lubi)
ser pleśniowy
kurkuma, sól, pieprz
Sos
2 łyżki bazyliowego pesto
100 g gęstej śmietany
100 g gęstego białego jogurtu
2 łyżki bazyliowego pesto
2 łyżki sos tatarskiego lub majonezu
2 starte ząbki czosnku
pieprz
Danie z brokułem
Wykonanie krok po kroku
Por kroimy w cienkie plasterki, cukinię wzdłuż i również na plasterki - półksiężyce. Na oliwie podsmażamy por z kurkumą, cały czas mieszając. Dodajemy pokrojoną cukinię, podlewamy niewielką ilością wody, solimy i dusimy pod przykryciem.
W tym czasie przygotowujemy brokuł:
Myjemy, odcinamy stopki aż pod sam baldach, dzielimy na różyczki, dodajemy do garnka i dusimy pod przykryciem razem z cukinią i porem.
Brokuł możemy też blanszować na parze przez ok. 3 - 5 minut. Zachowa wtedy swoje właściwości zdrowotne, zwłaszcza antyrakowe dzięki zawartości antyutleniaczy.
Uwaga! Grube nóżki brokułu wkładam do zamrażarki, przydadzą się do zupy krem, wtedy jednak, brokuł nie będzie miał już tylu właściwości zdrowotnych.
W tym czasie przygotowujemy sos:
Wszystkie składniki łączymy, ser pleśniowy trzemy na tarce o małych oczkach i dodajemy do sosu lub podajemy osobno jako dodatek do dania z brokułem.
Ananas kroimy na niewielkie kawałki i dodajemy do dania lub również podajemy osobno jako dodatek.
Danie z brokułem gotowe!
![]() |
Na tym zdjęciu danie z brokułem jest podane jako całość, czyli sos, ananas oraz ser pleśniowy nie są częścią całego dania, które podajemy z ryżem. Pychota!!! A jak Wy podalibyście danie z brokułem? Może macie jeszcze inny pomysł? Z przyjemnością przeczytam Wasze komentarze! Zobacz też inne przepisy, jest ich wiele w zakładce Takie smaki |
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza