przepis na tort biszkoptowy

Szukasz sprawdzonego przepisu na ciasto biszkoptowe? Powiem Ci, że już czwarte pokolenie kobiet w naszym domu korzysta z niego! Postanowiłam zatem podzielić się z przejętym po kądzieli przepisem na biszkopt!


Przepis biszkoptowy tort jest łatwy do zapamiętania i uniwersalny! Możesz wg niego upiec zarówno duży tort dla kilkunastu osób, jak i mały, mniejszy, składane ciasto czy roladę!  


Co musisz zapamiętać?

Że na jedno jajko przypada:


60 g cukru kryształu

60 g mąki tortowej

2 łyżki wody


Na pewno zapamiętasz do końca życia !!!

Tort biszkoptowy na urodziny

Przepis na tort urodzinowy
Tort czwartego pokolenia!

Składniki na biszkopt z 7 jajek

Średnica tortownicy 30.cm


7 jajek

420 g cukru kryształu

420 g mąki tortowej

14 łyżek zimnej wody

1 opakowanie cukru waniliowego

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli


Składniki na krem waniliowy i kakaowy


2 serki mascarpone

2 serki śmietankowe

750 ml śmietany kremówki

1 opakowanie cukru waniliowego

kwasek cytrynowy

1 łyżka kakao


Składniki na zdobienie i przekładanie


4 puszki mandarynek 

lub 

świeże owoce sezonowe:

truskawki, agrest, czarne porzeczki, 

winogrona 

Dżem (najlepiej morelowy)


Do dekoracji

Biała czekolada lub kokos


Wykonanie tortu biszkoptowego


Biszkopt


Najlepiej upiec go dwa dni wcześniej, ale można rozpocząć rano, a końcowe zdobienie zostawić na kolejny dzień.


Oddzielamy żółtka od białek, miksujemy z cukrem oraz połową wody tak długo, aż masa nabierze śmietankowego koloru. 


Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i resztę wody. Miksujemy na gładką masę.


Ubijamy białka z szczyptą soli. Delikatnie łączymy z ciastem.


Wlewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy….cm. Ciasto wyrównujemy!


Pieczemy w piekarniku przez półtorej godziny przy temperaturze 150 stopni.


Sprawdzamy cienkim patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Patyczek po wyciągnięciu powinien być całkiem suchy!


Wyciągamy z pieca i zostawiamy w formie. Gdy ciasto całkiem wystygnie, ostrożnie wyciągamy z formy, odwracamy spodem do góry i zostawiamy do następnego dnia.


Krem


Ubijamy śmietankę kremówkę, dodajemy cukru waniliowego, kwasku oraz serki. Delikatnie miksujemy.


Do jednej trzeciej kremu dodajemy kakao.


Przekładanie


Gotowe ciasto tortowe dzielimy na trzy blaty. 


Skrapiamy sokiem z kompotu, by były dobrze nasączone, zwłaszcza brzegi! Sok możemy rozrzedzić wodą, by nam nie go nie zabrakło.


Smarujemy dolny i środkowy blat dżemem, następnie kremem. Kładziemy manadarynki z puszki lub świeże owoce sezonowe.


Składamy oba blaty. Na wierzch wykładamy trzeci, który powinien być najbardziej nasączony!


Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Z góry obciążamy deską, by blaty tortu się dokładnie skleiły i nie rozlatywały później podczas krojenia.


Dekorowanie tortu biszkoptowego


Przepis na tort urodzinowy


Przepis na tort urodzinowy


Następnego dnia cały tort pokrywamy kremem oraz posypujemy startą białą czekoladą, ewentualnie kokosem.


Dekorujemy owocami wg własnej fantazji.


Krojenie tortu


Jak kroić tak duży tort?


Najlepiej w środku tortu wydzielić jakby “komin” i wokół niego kroić zgrabne trójkąciki.

Przepis na tort urodzinowy
Zostaje nam taki oto komin. Można go jeszcze podzielić na cztery części.

Taki biszkoptowy tort z owocami jest super smaczny! Smaczny, bo kwaskowy!


Szczerze polecam ten przepis! Zobaczysz - goście będą zachwyceni!


A ty lubisz owoce w torcie?


Polecam inne przepisy na moim blogu. Jest ich cała masa!

Oto jeden z wielu:


Szybki i łatwy deser z mascarpone na bazie biszkoptów










 







 



Brak komentarzy: