Zupa porowa z brokułem, kuskusem oraz śmietaną - prosty przepis
kilka różyczek brokuła
mała marchewka
kawałek selera
2 ząbki czosnku
1 jajko
oliwa
1 kopiasta łyżka kaszy z kuskusu
100 ml kwaśnej śmietany
Przyprawy
sól, pieprz
suszony imbir
2 ziarenka kardamonu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
świeża pietruszka
Wykonanie
Dodajemy kopiastą łyżkę kuskusu, różyczki brokuła, dolewamy wody i gotujemy, aż kuskus lekko zagęści zupę. Zdejmujemy z palnika, dodajemy zmiażdżony czosnek oraz uprzednio zahartowaną śmietanę z jajkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.. Posypujemy świeżą pietruszką. Zupoa porowa z brokułem, kuskusem oraz śmietaną gotowa!
Uwaga! Lubię, gdy zupa jest lekko kwaskowa. Dlatego doprawiłam ją octem.
Komentarze