Śmietanowa zupa porowa z brokułami, doprawiona imbirem i kardamonem oraz mieszanką ziół prowansalskich, zagęszczona jajkiem i kuskusem. Tak sobie wymyśliłam i wyszło świetnie! Członkowie rodziny zaakceptowali! Uff...
kilka różyczek brokuła
mała marchewka
kawałek selera
2 ząbki czosnku
1 jajko
oliwa
1 kopiasta łyżka kaszy z kuskusu
100 ml kwaśnej śmietany
Zupa porowa z brokułem i kuskusem Przyprawy
sól, pieprz
suszony imbir
2 ziarenka kardamonu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
świeża pietruszka
Zupa porowa z brokułem i kuskusem
Sposób przygotowania
Por kroimy w plasterki, marchewkę ścieramy na dużych oczkach, seler na małych. Podsmażamy razem z imbirem, dorzucamy łodyżki pokrojone w kostki, lekko solimy i dusimy w małej ilości wody przez ok. 10 minut.
Dodajemy kopiastą łyżkę kuskusu, różyczki brokuła, dolewamy wody i gotujemy, aż kuskus lekko zagęści zupę. Zdejmujemy z palnika, dodajemy zmiażdżony czosnek oraz uprzednio zahartowaną śmietanę z jajkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.. Posypujemy świeżą pietruszką. Zupoa porowa z brokułem, kuskusem oraz śmietaną gotowa!
Uwaga! Lubię, gdy zupa jest lekko kwaskowa. Dlatego doprawiłam ją octem.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza