TRYB JASNY/CIEMNY

Zupa porowa z brokułem, kuskusem oraz śmietaną - prosty przepis

zupa brokułowa

Śmietanowa zupa porowa z brokułami, doprawiona imbirem i kardamonem oraz mieszanką ziół prowansalskich, zagęszczona jajkiem i kuskusem. Tak sobie wymyśliłam i wyszło świetnie! Członkowie rodziny zaakceptowali! Uff...

zupa brokułowa

Składniki na cztery porcje

pół dużego pora

kilka różyczek brokuła

mała marchewka

kawałek selera

2 ząbki czosnku

1 jajko

oliwa

1 kopiasta łyżka kaszy z kuskusu

100 ml kwaśnej śmietany

Przyprawy


sól, pieprz

suszony imbir

2 ziarenka kardamonu

1 łyżeczka ziół prowansalskich

świeża pietruszka


Wykonanie


zupa brokułowa

Por kroimy w plasterki, marchewkę ścieramy na dużych oczkach, seler na małych. Podsmażamy razem z imbirem, dorzucamy łodyżki pokrojone w kostki, lekko solimy i dusimy w małej ilości wody przez ok. 10 minut.

Dodajemy kopiastą łyżkę kuskusu, różyczki brokuła, dolewamy wody i gotujemy, aż kuskus lekko zagęści zupę. Zdejmujemy z palnika, dodajemy zmiażdżony czosnek oraz uprzednio zahartowaną śmietanę z jajkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.. Posypujemy świeżą pietruszką. Zupoa porowa z brokułem, kuskusem oraz śmietaną gotowa!


Uwaga! Lubię, gdy zupa jest lekko kwaskowa. Dlatego doprawiłam ją octem.



Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka