TRYB JASNY/CIEMNY

Gęś świętomarcińska w ziołach, z jabłkami, pomarańczą i żurawiną



To była w historii naszej rodzinnej kuchennej przygody pierwsza “gęś świętomarcińska”. Pieczeń udała się za pierwszym razem! Była przepyszna! Przyrządził ją mój mąż. Ja zrobiłam tylko sos i ugotowałam czerwoną kapustę. No i zapisałam na blogu przepis, by za rok móc do niego wrócić.


Przyrządzenie pieczonej gęsi to wyższa półka kulinarnych zmagań. To proces trwający kilka dni! Dlatego też pieczeń z gęsi jest daniem na wyjątkowe okazje. Taką okazją z pewnością jest dzień św. Marcina, bo nie ma jak:


"Pieczona gęsina na świętego Marcina"!


Jak upiec gęś?

Spis treści


1. Jak upiec świętomarcińską gęś

2. Jak ugotować czerwoną kapustę

3. Jak przyrządzić sos do pieczonej gęsi

4. Z czym podać upieczoną gęsinę


1. Jak upiec świętomarcińską gęś?


Składniki


3 kg gęsiej tuszki

solanka z 1,5 l wody i 150 g soli

3 duże jabłka 

1 pomarańcza

garść suszonej żurawiny

garść świeżego rozmarynu i tymianku


Wykonanie


Krok 1: Środa po południu


Włożyć umytą tuszkę gęsi do głębokiego naczynia z solanką.

Wstawić do lodówki.

(ponieważ był listopad, nasza gęś kruszała sobie na balkonie)


Jak upiec gęś?


Krok 2: Sobota po południu


Wylać solankę. Osuszyć tuszkę.

Natrzeć solą z pieprzem.

Obrać jabłka ze skórki, 2 pokroić w ćwiartki, 1 w plasterki.

Umyć pomarańczę, pokroić w ósemki.

Włożyć do środka gęsi ćwiartki jabłek oraz pół pomarańczy.


Obłożyć gęś plasterkami jabłka i resztą pomarańczy.

Obsypać całość świeżym rozmarynem, tymiankiem i garścią żurawiny.


Zostawić na noc w lodówce.


Krok 3: Niedziela rano i pieczenie gęsi


Jak upiec gęś?

Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Wstawić tuszkę gęsi bez przykrycia na 30 minut.


Obniżyć temperaturę do 150 stopni Celsjusza. 

Piec pod przykryciem przez 3 godziny.


Podlewać co jakiś czas wytopionym spod gęsi tłuszczem.


Podnieść temperaturę do 200 stopni Celsjusza.

Piec bez przykrycia przez 15 - 20 min, by zrobiła się chrupiąca skórka.


Pieczeń z gęsi GOTOWA!!!


  • Moja sugestia - przed podaniem gęś porcjujemy. 


Jak upiec gęś?

Zanim podniesiemy temperaturę do 200 stopni Celsjusza,  wyjmiemy tuszkę, poczekamy, aż lekko ostygnie i pokroimy na porcje, po czym bez przykrycia wstawimy na chwilę do piekarnika.


2. Jak ugotować czerwoną kapustę do dania z pieczonej gęsi?


Bardzo prosto - bez mąki czy jakiejkolwiek zasmażki!


Jak upiec gęś?


Składniki


Główka czerwonej kapusty

2 cebule

3 liście laurowe

3 ząbki czosnki

oliwa

sól, pieprz

cukier, ocet


Wykonanie


Poszatkować kapustę na grubszych oczkach.

Dodać trochę oliwy, soli, cukru, octu.

Wymiętosić mocno rękoma.


Pokroić i zrumienić na niewielkiej ilości oleju 2 cebule.


Połączyć składniki, dodać liście laurowe.

Dusić pod przykryciem w niewielkiej ilości wody przez 30 - 40 minut.


Doprawić do smaku 3 ząbkami świeżego tartego lub rozgniecionego czosnku, solą, cukrem, pieprzem i octem.


3. Jak przyrządzić sos do pieczonej gęsi?


Sos też jest bez mąki! Zagęściłam go ćwiartkami pieczonych jabłek ze środka gęsiny.


Jak upiec gęś?


Składniki


2 szklanki wypieczonego spod gęsi tłuszczu

1 szklanka kwaśnej śmietany

2 łyżki sosu tatarskiego

ćwiartki jabłek ze środka gęsi

pieprz, listki tymianku.


Wykonanie


Połączyć wszystkie składniki, doprawić pieprzem, dodać świeże listki tymianku.


4. Z czym podać upieczoną gęsinę?


Z czym podaliśmy naszą pieczoną gęś?


Obowiązkowo z kluskami śląskimi (gotowce kupione w Smoku), czerwoną kapustą, śmietanowym sosem i, jakżeby inaczej, czerwonym świętomarcińskim winem! Przemyciliśmy też frytki, co widać na zdjęciu...


Już wiesz, jak upiec gęś! Skorzystasz z przepisu? Jeśli tak, koniecznie daj znać, jak Ci poszło! A mojemu mężowi na pewno miło się na sercu zrobi, gdy udostępnisz ten post!


Przyrządzenie dania z pieczonej gęsi inspirowane było przepisem kulinarnym

https://kuchnialidla.pl/


Serdecznie zapraszam do innych przepisów kulinarnych na moim blogu w zakładce Takie smaki


A jeśli nie masz czasu na gotowanie, masz dietę lub chcesz zrzucić kilka kilogramów i zastanawiasz się nad dietą pudełkową, zerknij na stronę największej w Polsce porównywarki polskich firm cateringowych dietly.pl
















Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka