TRYB JASNY/CIEMNY

Gęś pieczona w rozmarynie, tymianku, z jabłkami, pomarańczą i żurawiną



Pieczona gęś to wyższa półka kulinarnych zmagań. To nie jest danie zrobione w mig - szybko, a smacznie - tak woli większość z nas. Prawda? Pieczenie gęsi to proces trwający kilka dni! Dlatego też pieczeń z gęsi jest daniem na wyjątkowe okazje.


To była w historii naszej rodzinnej kuchni pierwsza pieczona

“gęś świętomarcińska”. Przyrządził ją mój mąż! Ja zrobiłam tylko sos i ugotowałam czerwoną kapustę.


Z czym podaliśmy naszą pieczoną gęś?


Obowiązkowo z kluskami śląskimi (gotowce kupione w Smoku), czerwoną kapustą, śmietanowym sosem i, jakżeby inaczej, czerwonym świętomarcińskim winem! Przemyciliśmy też frytki, co widać na zdjęciu...


Jak upiec gęś?

Spis treści


1. Jak upiec gęś

2. Jak ugotować czerwoną kapustę

3. Jak przyrządzić sos do pieczonej gęsi


1. Gęś pieczona w rozmarynie, tymianku, z jabłkami, pomarańczą i żurawiną


Składniki


3 kg gęsiej tuszki

solanka z 1,5 l wody i 150 g soli

3 duże jabłka 

1 pomarańcza

garść świeżego rozmarynu i tymianku


Wykonanie


Krok 1: Środa po południu


Włożyć umytą tuszkę gęsi do głębokiego naczynia z solanką.

Wstawić do lodówki.

(ponieważ był listopad, nasza gęś kruszała sobie na balkonie)


Jak upiec gęś?


Krok 2: Sobota po południu


Wylać solankę. Osuszyć tuszkę.

Natrzeć solą z pieprzem.

Obrać jabłka ze skórki, 2 pokroić w ćwiartki, 1 w plasterki.

Umyć pomarańczę, pokroić w ósemki.

Włożyć do środka gęsi ćwiartki jabłek oraz pół pomarańczy.


Obłożyć gęś plasterkami jabłka i resztą pomarańczy.

Obsypać całość świeżym rozmarynem, tymiankiem i garścią żurawiny.


Zostawić na noc w lodówce.


Krok 3: Niedziela rano i pieczenie gęsi


Jak upiec gęś?

Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Wstawić tuszkę gęsi bez przykrycia na 30 minut.


Obniżyć temperaturę do 150 stopni Celsjusza. 

Piec pod przykryciem przez 3 godziny.


Podlewać co jakiś czas wytopionym spod gęsi tłuszczem.


Podnieść temperaturę do 200 stopni Celsjusza.

Piec bez przykrycia przez 15 - 20 min, by zrobiła się chrupiąca skórka.


GOTOWE!!!


  • Moja sugestia - przed podaniem gęś porcjujemy. 


Jak upiec gęś?

Zanim podniesiemy temperaturę do 200 stopni Celsjusza,  wyjmiemy tuszkę, poczekamy, by lekko ostygła, pokroimy na porcje, po czym wstawimy na chwilę bez przykrycia do piekarnika.


2. Jak ugotować czerwoną kapustę?


Bardzo prosto - bez mąki czy jakiejkolwiek zasmażki!


Jak upiec gęś?


Składniki


Główka czerwonej kapusty

2 cebule

3 liście laurowe

3 ząbki czosnki

oliwa

sól, pieprz

cukier, ocet


Wykonanie


Poszatkować kapustę na grubszych oczkach.

Dodać trochę oliwy, soli, cukru, octu.

Wymiętosić mocno rękoma.


Pokroić i zrumienić na niewielkiej ilości oleju 2 cebule.


Połączyć składniki, dodać liście laurowe.

Dusić pod przykryciem w niewielkiej ilości wody przez 30 - 40 minut.


Doprawić do smaku 3 ząbkami świeżego tartego lub rozgniecionego czosnku, solą, cukrem, pieprzem i octem.


3. Jak przyrządzić sos do pieczonej gęsi?


Sos też jest bez mąki! Zagęściłam go ćwiartkami pieczonych jabłek ze środka gęsi.


Jak upiec gęś?


Składniki


2 szklanki wypieczonego spod gęsi tłuszczu

1 szklanka kwaśnej śmietany

2 łyżki sosu tatarskiego

ćwiartki jabłek ze środka gęsi

pieprz, listki tymianku.


Wykonanie


Połączyć wszystkie składniki, doprawić pieprzem, dodać świeże listki tymianku.


Więc jak, skorzystasz z przepisu? Jeśli tak, koniecznie daj znać, jak Ci poszło! A mojemu mężowi na pewno miło się na sercu zrobi, gdy udostępnisz ten post!


Przyrządzenie dania z pieczonej gęsi inspirowane było przepisem kulinarnym


https://kuchnialidla.pl/















Komentarze

Wybrane dla Ciebie

instagram @takakropka

Copyright © taka Kropka