Gęś pieczona w rozmarynie, tymianku, z jabłkami, pomarańczą i żurawiną
Pieczona gęś to wyższa półka kulinarnych zmagań. To nie jest danie zrobione w mig - szybko, a smacznie - tak woli większość z nas. Prawda? Pieczenie gęsi to proces trwający kilka dni! Dlatego też pieczeń z gęsi jest daniem na wyjątkowe okazje.
To była w historii naszej rodzinnej kuchni pierwsza pieczona
“gęś świętomarcińska”. Przyrządził ją mój mąż! Ja zrobiłam tylko sos i ugotowałam czerwoną kapustę.
Z czym podaliśmy naszą pieczoną gęś?
Obowiązkowo z kluskami śląskimi (gotowce kupione w Smoku), czerwoną kapustą, śmietanowym sosem i, jakżeby inaczej, czerwonym świętomarcińskim winem! Przemyciliśmy też frytki, co widać na zdjęciu...
Spis treści
1. Jak upiec gęś
2. Jak ugotować czerwoną kapustę
3. Jak przyrządzić sos do pieczonej gęsi
1. Gęś pieczona w rozmarynie, tymianku, z jabłkami, pomarańczą i żurawiną
Składniki
3 kg gęsiej tuszki
solanka z 1,5 l wody i 150 g soli
3 duże jabłka
1 pomarańcza
garść świeżego rozmarynu i tymianku
Wykonanie
Krok 1: Środa po południu
Włożyć umytą tuszkę gęsi do głębokiego naczynia z solanką.
Wstawić do lodówki.
(ponieważ był listopad, nasza gęś kruszała sobie na balkonie)
Krok 2: Sobota po południu
Wylać solankę. Osuszyć tuszkę.
Natrzeć solą z pieprzem.
Obrać jabłka ze skórki, 2 pokroić w ćwiartki, 1 w plasterki.
Umyć pomarańczę, pokroić w ósemki.
Włożyć do środka gęsi ćwiartki jabłek oraz pół pomarańczy.
Obłożyć gęś plasterkami jabłka i resztą pomarańczy.
Obsypać całość świeżym rozmarynem, tymiankiem i garścią żurawiny.
Zostawić na noc w lodówce.
Krok 3: Niedziela rano i pieczenie gęsi
Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Wstawić tuszkę gęsi bez przykrycia na 30 minut.
Obniżyć temperaturę do 150 stopni Celsjusza.
Piec pod przykryciem przez 3 godziny.
Podlewać co jakiś czas wytopionym spod gęsi tłuszczem.
Podnieść temperaturę do 200 stopni Celsjusza.
Piec bez przykrycia przez 15 - 20 min, by zrobiła się chrupiąca skórka.
GOTOWE!!!
Moja sugestia - przed podaniem gęś porcjujemy.
Zanim podniesiemy temperaturę do 200 stopni Celsjusza, wyjmiemy tuszkę, poczekamy, by lekko ostygła, pokroimy na porcje, po czym wstawimy na chwilę bez przykrycia do piekarnika.
2. Jak ugotować czerwoną kapustę?
Bardzo prosto - bez mąki czy jakiejkolwiek zasmażki!
Składniki
Główka czerwonej kapusty
2 cebule
3 liście laurowe
3 ząbki czosnki
oliwa
sól, pieprz
cukier, ocet
Wykonanie
Poszatkować kapustę na grubszych oczkach.
Dodać trochę oliwy, soli, cukru, octu.
Wymiętosić mocno rękoma.
Pokroić i zrumienić na niewielkiej ilości oleju 2 cebule.
Połączyć składniki, dodać liście laurowe.
Dusić pod przykryciem w niewielkiej ilości wody przez 30 - 40 minut.
Doprawić do smaku 3 ząbkami świeżego tartego lub rozgniecionego czosnku, solą, cukrem, pieprzem i octem.
3. Jak przyrządzić sos do pieczonej gęsi?
Sos też jest bez mąki! Zagęściłam go ćwiartkami pieczonych jabłek ze środka gęsi.
Składniki
2 szklanki wypieczonego spod gęsi tłuszczu
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki sosu tatarskiego
ćwiartki jabłek ze środka gęsi
pieprz, listki tymianku.
Wykonanie
Połączyć wszystkie składniki, doprawić pieprzem, dodać świeże listki tymianku.
Więc jak, skorzystasz z przepisu? Jeśli tak, koniecznie daj znać, jak Ci poszło! A mojemu mężowi na pewno miło się na sercu zrobi, gdy udostępnisz ten post!
Przyrządzenie dania z pieczonej gęsi inspirowane było przepisem kulinarnym
Komentarze
Slot games are the most popular novcasino types of casino sol.edu.kg games, and the majority https://deccasino.com/review/merit-casino/ are slots. worrione and the most poormansguidetocasinogambling.com commonly played slot games.