Gęś świętomarcińska w ziołach, z jabłkami, pomarańczą i żurawiną
To była w historii naszej rodzinnej kuchennej przygody pierwsza “gęś świętomarcińska”. Pieczeń udała się za pierwszym razem! Była przepyszna! Przyrządził ją mój mąż. Ja zrobiłam tylko sos i ugotowałam czerwoną kapustę. No i zapisałam na blogu przepis, by za rok móc do niego wrócić.
Przyrządzenie pieczonej gęsi to wyższa półka kulinarnych zmagań. To proces trwający kilka dni! Dlatego też pieczeń z gęsi jest daniem na wyjątkowe okazje. Taką okazją z pewnością jest dzień św. Marcina, bo nie ma jak:
"Pieczona gęsina na świętego Marcina"!
Spis treści
1. Jak upiec świętomarcińską gęś
2. Jak ugotować czerwoną kapustę
3. Jak przyrządzić sos do pieczonej gęsi
4. Z czym podać upieczoną gęsinę
1. Jak upiec świętomarcińską gęś?
Składniki
3 kg gęsiej tuszki
solanka z 1,5 l wody i 150 g soli
3 duże jabłka
1 pomarańcza
garść suszonej żurawiny
garść świeżego rozmarynu i tymianku
Wykonanie
Krok 1: Środa po południu
Włożyć umytą tuszkę gęsi do głębokiego naczynia z solanką.
Wstawić do lodówki.
(ponieważ był listopad, nasza gęś kruszała sobie na balkonie)
Krok 2: Sobota po południu
Wylać solankę. Osuszyć tuszkę.
Natrzeć solą z pieprzem.
Obrać jabłka ze skórki, 2 pokroić w ćwiartki, 1 w plasterki.
Umyć pomarańczę, pokroić w ósemki.
Włożyć do środka gęsi ćwiartki jabłek oraz pół pomarańczy.
Obłożyć gęś plasterkami jabłka i resztą pomarańczy.
Obsypać całość świeżym rozmarynem, tymiankiem i garścią żurawiny.
Zostawić na noc w lodówce.
Krok 3: Niedziela rano i pieczenie gęsi
Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Wstawić tuszkę gęsi bez przykrycia na 30 minut.
Obniżyć temperaturę do 150 stopni Celsjusza.
Piec pod przykryciem przez 3 godziny.
Podlewać co jakiś czas wytopionym spod gęsi tłuszczem.
Podnieść temperaturę do 200 stopni Celsjusza.
Piec bez przykrycia przez 15 - 20 min, by zrobiła się chrupiąca skórka.
Pieczeń z gęsi GOTOWA!!!
Moja sugestia - przed podaniem gęś porcjujemy.
Zanim podniesiemy temperaturę do 200 stopni Celsjusza, wyjmiemy tuszkę, poczekamy, aż lekko ostygnie i pokroimy na porcje, po czym bez przykrycia wstawimy na chwilę do piekarnika.
2. Jak ugotować czerwoną kapustę do dania z pieczonej gęsi?
Bardzo prosto - bez mąki czy jakiejkolwiek zasmażki!
Składniki
Główka czerwonej kapusty
2 cebule
3 liście laurowe
3 ząbki czosnki
oliwa
sól, pieprz
cukier, ocet
Wykonanie
Poszatkować kapustę na grubszych oczkach.
Dodać trochę oliwy, soli, cukru, octu.
Wymiętosić mocno rękoma.
Pokroić i zrumienić na niewielkiej ilości oleju 2 cebule.
Połączyć składniki, dodać liście laurowe.
Dusić pod przykryciem w niewielkiej ilości wody przez 30 - 40 minut.
Doprawić do smaku 3 ząbkami świeżego tartego lub rozgniecionego czosnku, solą, cukrem, pieprzem i octem.
3. Jak przyrządzić sos do pieczonej gęsi?
Sos też jest bez mąki! Zagęściłam go ćwiartkami pieczonych jabłek ze środka gęsiny.
Składniki
2 szklanki wypieczonego spod gęsi tłuszczu
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki sosu tatarskiego
ćwiartki jabłek ze środka gęsi
pieprz, listki tymianku.
Wykonanie
Połączyć wszystkie składniki, doprawić pieprzem, dodać świeże listki tymianku.
4. Z czym podać upieczoną gęsinę?
Z czym podaliśmy naszą pieczoną gęś?
Obowiązkowo z kluskami śląskimi (gotowce kupione w Smoku), czerwoną kapustą, śmietanowym sosem i, jakżeby inaczej, czerwonym świętomarcińskim winem! Przemyciliśmy też frytki, co widać na zdjęciu...
Już wiesz, jak upiec gęś! Skorzystasz z przepisu? Jeśli tak, koniecznie daj znać, jak Ci poszło! A mojemu mężowi na pewno miło się na sercu zrobi, gdy udostępnisz ten post!
Przyrządzenie dania z pieczonej gęsi inspirowane było przepisem kulinarnym
Serdecznie zapraszam do innych przepisów kulinarnych na moim blogu w zakładce Takie smaki.
A jeśli nie masz czasu na gotowanie, masz dietę lub chcesz zrzucić kilka kilogramów i zastanawiasz się nad dietą pudełkową, zerknij na stronę największej w Polsce porównywarki polskich firm cateringowych dietly.pl
Komentarze