Ciasto z morelami o wyraźnym morelowym smaku, gdzie morele faktycznie królują swoim niepowtarzalnym smakiem, a o ilości cukru decydujesz sama!
Ciasto z morelami gotowe i złociste zarówno w samu, jak i kolorze |
To jest chyba najbardziej morelowe ciasto z morelami, jakie znam! A to dlatego, że morele odgrywają w nim naprawdę główną rolę i to zarówno pod względem ilościowym, jak i smakowym! Dlaczego tak jest? Ciasta jest tutaj minimalnie, nie dodaje się do niego proszku do pieczenia ani cukru.
Ciasto z morelami można udekorować swieżymi owocami i bitą śmietaną oprószoną cynamonem |
Ciasto z morelami dla okrągłej formy o przekroju 30 cm - składniki
Składniki na gładkie ciasto
350 g mąki tortowej
180 g margaryny lub masła
1 jajko
50 ml wody!!!!!!!!!!!!!!!!!
szczypta soli
Do posmarowania ciasta
3 łyżki mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
Owoce
około 1 kg moreli
dowolna ilość cukru kryształowego lub pudru
Ciasto z morelami - sposób wykonania
Morele płuczemy, pozbawiamy pestek, mieszamy z dowolną ilością cukru., odstawiamy do lodówki.
W tym czasie wyrabiamy gładkie sprężyste ciasto. Gdy jest gotowe, nie klei się ani do rąk, ani do podłoża! Podczas wyrabiania wg potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe wstawiamy do lodówki na jakieś 15 minut.
Dokładnie smarujemy formę, wysypujemy bułką tartą.
⅔ ciasta rozwałkowujemy, cały czas podsypując, by się nie przyklejało. Wykładamy nim formę, brzegi podnosimy na ok. 2 cm. Posypujemy bułką tartą, by sok z moreli miał w co wsiąknąć.
Ciasno układamy połówki moreli. Przykrywamy drugą częścią ciasta, przyciskamy brzegi, aby obie części się z sobą skleiły i podczas pieczenia nie wyciekł sok z owoców.
W letnim mleku rozpuszczamy waniliowy cukier, smarujemy ciasto.
Ciasto pieczemy w piekarniku przy 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut, aż ciasto stanie się złociste
Gotowe ciasto z morelami posypujemy cukrem pudrem. Można podawać wystudzone lub na gorąco z lodami! Pychota!!!
Komentarze