Gęsta zupa z botwinki i cukinii - smaczne danie jednogarnkowe
Zupę z botwinki ugotujesz w jednym garnku i podasz na jednym talerzu! Gdy nadejdą wakacje i letnie upały, większość z nas marzy o tym, by mieć dla siebie więcej czasu. Ja też!
Lubię gotować, ale latem nie chce mi się godzinami stać w kuchni! Szukam wtedy prostych przepisów, które przyrządza się w jednym garnku i podaje na jednym talerzu!
Danie jednogarnkowe w postaci gęstej zupy z botwinki i cukinii jest gotowe w godzinę! Polecam ugotować na dwa dni!
Składniki na 5 porcji
Pęczek botwinki
1 nieduża cukinia
2 marchewki
6 ziemniaków
kawałek selera
200 ml kwaśnej śmietany
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
koperek
trochę oliwy
(można dodać kawałek wędzonej skóry ze słoniny)
sól, pieprz
3 łyżki octu (w zależności od preferencji smakowych)
cukier (ja dałam łyżeczkę sproszkowanej stewii)
Wykonanie zupy z botwinki i cukinii
Kroimy botwinkę w mniejszą kostkę, ziemniaki w większą, cukinię i liście botwinki wzdłuż i w plasterki, cebulę na drobno. To może zająć nam nawet 20 minut!
Trzemy marchewkę na dużych oczkach, seler na małych.
Podsmażamy na oliwie wszystkie warzywa i zalewamy niewielką ilością wrzątku.
Solimy i razem z liśćmi laurowymi oraz wędzoną skórą dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Dolewamy tyle wody, ile chcemy mieć zupy i wg tego, jak ma być gęsta.
Już nie gotujemy!
Hartujemy śmietanę w kubku z ciepłą wodą. Dolewamy do zupy.
Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, cukier lub stewię, pieprz ocet i koperek.
Gotowe!
Zupę z botwinki i cukinii możemy podać z jajkiem ugotowanym na twardo i pieczywem.
Serdecznie zapraszam skorzystania z innych przepisów na tym blogu!
Znajdziesz je w zakładce Takie smaki
Komentarze