TRYB JASNY/CIEMNY

Gęsta zupa z botwinki i cukinii - smaczne danie jednogarnkowe

Gęsta zupa z botwinki i cukinii

Zupę z botwinki ugotujesz w jednym garnku i podasz na jednym talerzu! Gdy nadejdą wakacje i letnie upały, większość z nas marzy o tym, by mieć dla siebie więcej czasu. Ja też!


Lubię gotować, ale latem nie chce mi się godzinami stać w kuchni! Szukam wtedy prostych przepisów, które przyrządza się w jednym garnku i podaje na jednym talerzu!


Danie jednogarnkowe w postaci gęstej zupy z botwinki i cukinii jest gotowe w godzinę! Polecam ugotować na dwa dni! 


Składniki na 5 porcji


Pęczek botwinki

1 nieduża cukinia

2 marchewki

6 ziemniaków

kawałek selera

200 ml kwaśnej śmietany

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

3 liście laurowe

koperek

trochę oliwy 

(można dodać kawałek wędzonej skóry ze słoniny) 

sól, pieprz

3 łyżki octu (w zależności od preferencji smakowych)

cukier (ja dałam łyżeczkę sproszkowanej stewii)


Wykonanie zupy z botwinki i cukinii


Gęsta zupa z botwinki i cukinii

Kroimy botwinkę w mniejszą kostkę, ziemniaki w większą, cukinię i liście botwinki wzdłuż i w plasterki, cebulę na drobno. To może zająć nam nawet  20 minut!

Trzemy marchewkę na dużych oczkach, seler na małych.


Podsmażamy na oliwie wszystkie warzywa i zalewamy niewielką ilością wrzątku.

Solimy i razem z liśćmi laurowymi oraz wędzoną skórą dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.


Dolewamy tyle wody, ile chcemy mieć zupy i wg tego, jak ma być gęsta.

Już nie gotujemy!


Hartujemy śmietanę w kubku z ciepłą wodą. Dolewamy do zupy. 


Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, cukier lub stewię, pieprz ocet i koperek.


Gotowe!


Zupę z botwinki i cukinii możemy podać z jajkiem ugotowanym na twardo i pieczywem.


Serdecznie zapraszam skorzystania z innych przepisów na tym blogu!

Znajdziesz je w zakładce Takie smaki




Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka