Słodkie mini deserki na domową imprezę
Deserki w rozmiarze XS, słodkie w smaku i wyglądzie, podane w średnich i małych kieliszkach lub szklaneczkach wyglądają uroczo, estetycznie i profesjonalnie! Za każdym razem wzbudzają zachwyt gości. Idealne na domową imprezę!
1. Mini deserki z masą na bazie śmietany, żółtek i kaszy manny
Składniki masy śmietankowej
0,5 l śmietany 30%
100 g grubo zmielonej mąki lub kaszy manny
100 g cukru pudru
100 ml oliwy
1 opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
0,5 l śmietany 30%
100 g grubo zmielonej mąki lub kaszy manny
100 g cukru pudru
100 ml oliwy
1 opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
Masa śmietankowa
Podgrzać wszystkie składniki, aż masa zgęstnieje.
UWAGA!!!
NIE dopuścić do wrzenia, bo by się ścięła!
Zdjąć garnek z palnika i włożyć do zimnej wody.
Miksować w tym samym garnku tak długo, aż masa wystygnie i zrobi się krem.
Gdyby przypadkowo groziło ścięcie, należy dolać do masy zimnego mleka, garnek wstawić do zimnej wody i szybko miksować! masa śmietankowa ma mieć konsystencję, jak na filmiku poniżej.
Podgrzać wszystkie składniki, aż masa zgęstnieje.
UWAGA!!!
NIE dopuścić do wrzenia, bo by się ścięła!
Zdjąć garnek z palnika i włożyć do zimnej wody.
Miksować w tym samym garnku tak długo, aż masa wystygnie i zrobi się krem.
Gdyby przypadkowo groziło ścięcie, należy dolać do masy zimnego mleka, garnek wstawić do zimnej wody i szybko miksować! masa śmietankowa ma mieć konsystencję, jak na filmiku poniżej.
Udekorować ubitą śmietanką.
- Moja sugestia - wersja dla dorosłych:
Biszkopciki można skropić rumem, śmietankę zaś polać likierem.
2. Deserki z cynamonową kruszonką, jogurtem i pestkami granatu
Autorką pychotki jest moja córka. Choć cel był niezamierzony, gdy zobaczyłam deser i zrobiłam dekorację do zdjęcia, skojarzenie nasunęło się samo! Tak w naszym domu zagościła nowa tradycja: deserki na Święto Niepodległości Polski!
Składniki na cztery nieduże porcje
100 g masła
100 g cukru pudru (może być mniej)
150 g mąki pszennej
2 łyżki zmielonych płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
biały lub waniliowy jogurt
ziarenka granatu
Wykonanie deserków
Zrobić kruszonkę z masła, mąki, zmielonych płatków owsianych i cynamonu. Gdyby grudki były za duże, dodać trochę mąki.
Wysypać kruszonkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić lodówki na 30-40 minut.
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 10-15 min.
Przełożyć kruszonkę do szklanek.
Dodać jogurtu.
Posypać pestkami granatu.
Moja sugestia - na ciepło czy na zimno?
Deser jest smaczny również na ciepło. Ja jednak wolę w wersji schłodzonej.
Przepis zaczerpnęłam ze strony https://naturalnieozdrowiu.pl/medycyna-naturalna/
Zainspirowały Cię moje przepisy? Jeżeli tak, będzie bardzo miło, gdy zostawisz komentarz i udostępnisz ten post. Z góry dziękuję!
A może wolisz sałatki ?
Zrobić kruszonkę z masła, mąki, zmielonych płatków owsianych i cynamonu. Gdyby grudki były za duże, dodać trochę mąki.
Wysypać kruszonkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić lodówki na 30-40 minut.
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 10-15 min.
Przełożyć kruszonkę do szklanek.
Dodać jogurtu.
Posypać pestkami granatu.
Moja sugestia - na ciepło czy na zimno?
Deser jest smaczny również na ciepło. Ja jednak wolę w wersji schłodzonej.
Przepis zaczerpnęłam ze strony https://naturalnieozdrowiu.pl/medycyna-naturalna/
Zainspirowały Cię moje przepisy? Jeżeli tak, będzie bardzo miło, gdy zostawisz komentarz i udostępnisz ten post. Z góry dziękuję!
A może wolisz sałatki ?
Komentarze