TRYB JASNY/CIEMNY

Słodkie mini deserki na domową imprezę


deserki w kieliszkach

Deserki w rozmiarze XS, słodkie w smaku i wyglądzie, podane w średnich i małych kieliszkach lub szklaneczkach wyglądają uroczo, estetycznie i profesjonalnie! Za każdym razem wzbudzają zachwyt gości. Idealne na domową imprezę!


1. Mini deserki z masą na bazie śmietany, żółtek i kaszy manny


Składniki masy śmietankowej

0,5 l śmietany 30%

100 g grubo zmielonej mąki lub kaszy manny

100 g cukru pudru

100 ml oliwy

1 opakowanie cukru waniliowego

3 żółtka


Wykonanie deserków

Masa śmietankowa

Podgrzać wszystkie składniki, aż masa zgęstnieje.


UWAGA!!!


NIE dopuścić do wrzenia, bo by się ścięła!


Zdjąć garnek z palnika i włożyć do zimnej wody.


Miksować w tym samym garnku tak długo, aż masa wystygnie i zrobi się krem.


Gdyby przypadkowo groziło ścięcie, należy dolać do masy zimnego mleka, garnek wstawić do zimnej wody i szybko miksować! masa śmietankowa ma mieć konsystencję, jak na filmiku poniżej.



Układanie warstw w kieliszkach

Pierwsza warstwa: biszkopcik, 3 łyżeczki rozgotowanych i wystudzonych moreli

Druga warstwa: biszkopcik, 2 łyżeczki dżemu morelowo-śliwkowego (z żółtych śliwek)

Trzecia warstwa: kawałki gorzkiej czekolady oraz połamane orzechy włoskie, galaretka oraz duuużo śmietankowej masy.


Udekorować ubitą śmietanką.


  • Moja sugestia - wersja dla dorosłych:


Biszkopciki można skropić rumem, śmietankę zaś polać likierem.



2. Deserki z cynamonową kruszonką, jogurtem i pestkami granatu


deserki na cynamonowej kruszonce

Autorką pychotki jest moja córka. Choć cel był niezamierzony, gdy zobaczyłam deser i zrobiłam dekorację do zdjęcia, skojarzenie nasunęło się samo! Tak w naszym domu zagościła nowa tradycja: deserki na Święto Niepodległości Polski!


Składniki na cztery nieduże porcje


100 g masła

100 g cukru pudru (może być mniej)

150 g mąki pszennej

2 łyżki zmielonych płatków owsianych

1 łyżeczka cynamonu

biały lub waniliowy jogurt

ziarenka  granatu


Wykonanie deserków


Zrobić kruszonkę z masła, mąki, zmielonych płatków owsianych i cynamonu. Gdyby grudki były za duże, dodać trochę mąki.
Wysypać kruszonkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


Wstawić lodówki na 30-40 minut.

Piec w temp. 160 stopni przez ok. 10-15 min.

 

Przełożyć kruszonkę do szklanek.

Dodać jogurtu.

Posypać pestkami granatu.


  • Moja sugestia - na ciepło czy na zimno?


Deser jest smaczny również na ciepło. Ja jednak wolę w wersji schłodzonej.


Przepis zaczerpnęłam ze strony https://naturalnieozdrowiu.pl/medycyna-naturalna/


Zainspirowały Cię moje przepisy? Jeżeli tak, będzie bardzo miło, gdy zostawisz komentarz i udostępnisz ten post. Z góry dziękuję!


A może wolisz sałatki ?











Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka