TRYB JASNY/CIEMNY

Zupa krem z dyni hokaido - łatwy przepis

zupa dyniowa

Przepis na pikantną, lekko kwaskową słoneczną zupę - krem z dyni Hokkaido oraz marchewki, ziemniaków i selera. Uwielbiam taką! Przywodzi na pamięć dzieciństwo moje i moich dzieci, które karmiłam zupkami z gotowanych i zblendowanych warzyw! Nigdy, przenigdy nie kupowałam gotowych zupek i przecierów!

Zupa krem w wersji dla dorosłych jest:


1. Syta, bo z dodatkiem awokado

2. Pikantna, bo z cebulą, czosnkiem, chilli i dużą ilością pieprzu

3. Kwaskowa, bo z kwaskiem z cytryny!!!

4. Ma smakowity piękny żółty kolor dzięki kurkumie


Zupa krem z dyni Hokkaido - łatwy przepis


Składniki dla 5 porcji


dynia Hokkaido

2 duże marchewki

2 duże ziemniaki

1/2 małego selera

½ awokado

1 cebula

2 ząbki czosnku

100 ml śmietany


Przyprawy


1 liść laurowy (koniecznie wyciągnąć przed blendowaniem)

kilka suszonych nasionek kopru włoskiego (fenykułu)

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka cukru

do smaku: szczypta chilli, kwasek cytrynowy

sól, pieprz, 


Zupa krem z dyni Hokkaido - sposób przygotowania


Gotować warzywa razem z liściem laurowym, nasionkami kopru włoskiego i chilli.


Odstawić, wyciągnąć liść laurowy (jeśli zapomnisz, nie przejmuj się, tylko pamiętaj, by dłużej wszystko blendować).


Dodać przyprawy i surowy czosnek.


Zblendować.


Zahartować śmietanę, by się nie ścięła!

Wlać smietanę do osobnego garnka.

Dodawać po trosze zupy, mieszać.

Dodać do zupy.


Zblendować całość.

Zupa z dyni Hokkaido najlepiej smakuje, gdy jest ostra i kwaskowa!

Podajemy z płatkami kukurydzianymi lub grzankami. Mi najbardziej smakuje z kuleczkami Soup Pearls z Lidla - jak na zdjęciu.

 

zupa dyniowa






Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka