Zupa krem w wersji dla dorosłych jest syta, bo z dodatkiem awokado, pikantna baaardzo, bo z cebulą, czosnkiem, chilli i dużą ilością pieprzu, o pięknym żółtym kolorze, bo z kurkumą, kwaskowa, bo z kwaskiem z cytryny!!! I już nikt Ci nie powie, że masz niewyparzoną gębę!!!!
Zupa krem z dyni Hokkaido - łatwy przepis
Składniki dla 5 porcji
Dynia hokkaido
2 duże marchewki
2 duże ziemniaki
1/2 małego selera
½ awokado
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml śmietany
Przyprawy
1 liść laurowy ( lepiej wyciągnąć przed blendowaniem )
Kilka suszonych nasionek kopru włoskiego ( fenykułu )
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cukru
do smaku: szczypta chilli, kwasek cytrynowy
sól, pieprz,
Zupa krem z dyni Hokkaido - sposób przygotowania
Warzywa gotujemy razem z liściem laurowym, nasionkami kopru włoskiego i chilli. Odstawiamy, wyciągamy liść laurowy ( jeśli zapomnisz, nie przejmuj się, tylko pamiętaj, by dłużej wszystko blendować ), dodajemy przypraw i śmietany - nie zapominamy o jej zahartowaniu, by nie dopuścić do ścięcia!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza