zupa dyniowa

Przepis na pikantną, lekko kwaskową słoneczną zupę - krem z dyni Hokkaido oraz marchewki, ziemniaków i selera. Uwielbiam taką! Przywodzi na pamięć dzieciństwo moje i moich dzieci, które karmiłam zupkami z gotowanych i zblendowanych warzyw! Nigdy, przenigdy nie kupowałam gotowych zupek i przecierów!

Zupa krem w wersji dla dorosłych jest syta, bo z dodatkiem awokado, pikantna baaardzo, bo z cebulą, czosnkiem, chilli i dużą ilością pieprzu, o pięknym żółtym kolorze, bo z kurkumą, kwaskowa, bo z kwaskiem z cytryny!!! I już  nikt Ci nie powie, że masz niewyparzoną gębę!!!!


Zupa krem z dyni Hokkaido - łatwy przepis


Składniki dla 5 porcji

Dynia hokkaido

2 duże marchewki

2 duże ziemniaki

1/2 małego selera

½ awokado

1 cebula

2 ząbki czosnku

100 ml śmietany


Przyprawy

1 liść laurowy ( lepiej wyciągnąć przed blendowaniem )

Kilka suszonych nasionek kopru włoskiego ( fenykułu )

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka cukru

do smaku: szczypta chilli, kwasek cytrynowy

sól, pieprz, 


Zupa krem z dyni Hokkaido - sposób przygotowania

zupa dyniowa

Warzywa gotujemy razem z liściem laurowym, nasionkami kopru włoskiego i chilli. Odstawiamy, wyciągamy liść laurowy ( jeśli zapomnisz, nie przejmuj się, tylko pamiętaj, by dłużej wszystko blendować ), dodajemy przypraw i śmietany - nie zapominamy o jej zahartowaniu, by nie dopuścić do ścięcia! 

Zupa z dyni Hokaido najlepiej smakuje, gdy jest ostra i kwaskowa! Podajemy z płatkami kukurydzianymi lub z grzankami, a najlepiej, bo wtedy prościej, a dla mnie też smaczniej, z kuleczkami Soup Pearls z Lidla.

 

zupa dyniowa






Brak komentarzy: