Jesienna zupa krem z dyni Hokkaido - łatwy przepis
Złotą jesienią nie może zabraknąć na stole złotej zupy - krem. Najczęściej przyrządzam ją z dyni Hokkaido, marchewki, ziemniaków i selera. Lubię, gdy jest pikantna, dlatego dodaję świeżego startego imbiru, kurkumy i chilli. A gdy mam ochotę, dodam gotowego przecieru pomidorowego. To ci dopiero pycha!
Zupa krem z dyni Hokkaido - łatwy przepis
Składniki dla 5 porcji
1 dynia Hokkaido
2 duże marchewki
2 duże ziemniaki
1/2 małego selera
½ awokado (opcjonalnie)
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml śmietany
Opcjonalnie: przecier pomidorowy
Przyprawy
3 licie laurowe (koniecznie wyciągnąć przed blendowaniem)
1 łyżeczka kurkumy
3 ząbki czosnku
2 łyzeczki świeżo startego imbir
(może być suszony)
sok z cytryny lub kwasek
sól, pieprz
sok z cytryny
Zupa krem z dyni Hokkaido - sposób przygotowania
Gotować warzywa razem z liściem laurowym, nasionkami kopru włoskiego i chilli.
Odstawić, wyciągnąć liść laurowy (jeśli zapomnisz, nie przejmuj się, tylko pamiętaj, by dłużej wszystko blendować).
Dodać przyprawy i surowy czosnek.
Zblendować.
Zahartować śmietanę, by się nie ścięła!
Wlać smietanę do osobnego garnka.
Dodawać po trosze zupy, mieszać.
Dodać do zupy.
Zblendować całość.
Komentarze