Nalewka z owoców pigwy lub pigwowca - prosty domowy przepis
 |
Nalewka z owoców pigwy lub pigwowca |
Owoce pigwy lub pigwowca możemy zbierać od października do końca listopada. Nalewkę robimy, a dokładnie mój mąż, już dobrych kilka lat. Dlaczego tak mało ludzi wykorzystuje jej owoce??? Prawda, są bardzo kwaśne i w dodatku strasznie twarde. Rozprawienie się z nimi to prawdziwe wyzwanie. Przydadzą się więc mocne męskie dłonie...
 |
Nasz pigwowiec chiński. Jest przepiękny, jego gałązki wiosną obsypane kwiatami przypominają wianki,,, |
Pojawia się jeszcze pytanie: Pigwa czy pigwowiec? Nie będę się tutaj rozpisywała nt. różnic między tymi krzewami. Zainteresowanych zapraszam do artykułu pod niżej udostępnionym linkiem. A tak ode mnie, w uproszczeniu, to różnica polega m.in. na tym, że owoce pigwowca są mniejsze - mniej więcej jak orzechy włoskie, a pigwy większe - jak mniejsze jabłko lub gruszka. łatwiejsze do wykorzystania są oczywiście te większe!
 |
Pigwowiec chiński w naszym ogrodzie |
https://poradnikogrodniczy.pl/pigwa-a-pigwowiec-roznice.php
Domowa nalewka z owoców pigwy lub pigwowca - prosty domowy przepis
Składniki
3/4/ 5l słoika owoców pigwowca
1 kg cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2/ opakowania cukru cynamonowego
1 1/2/ l czystej wódki
Domowa nalewka z owoców pigwy lub pigwowca - prosty domowy przepis
Sposób przygotowania - pierwszy etap
 |
To owoce pigwy, już przekrojone, jeszcze trzeba je oczyścić z gniazd nasiennych |
Owoce kroimy na mniejsze kawałki, wydłubujemy gniazda nasienne, zostawiamy skórkę.
Wypełniamy 5l słój do ¾ jego objętości, zasypujemy cukrem kryształem, dodajemy cukru waniliowego i cynamonowego. lekko wstrząsamy słoikiem. Przykrywamy szczelnie, zostawiamy w domu na słonecznym miejscu lub parepecie przez około 3 tygodnie. Co kilka dni słoikiem należy lekko wstrząsnąć, nie otwierając.
 |
Kawałki pigwy już w słoiku na słonecznym miejscu - strona południowa |
Domowa nalewka z owoców pigwy lub pigwowca - prosty domowy przepis
Sposób przygotowania - drugi etap
Po około trzech tygodniach zlewamy sok, dolewamy wódki, przelewamy do ciemnych butelek, zostawiamy na dwa, trzy miesiące. by nalewka się “przegryzła”. I kropka., gotowe!
 |
A to nasza zeszłoroczna pigwówka |
Z owoców można zrobić pyszny dżem lub sok do herbaty. O tym w innym poście.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza