TRYB JASNY/CIEMNY

Nalewka z owoców pigwy lub pigwowca - prosty domowy przepis

 

pigwówka

Owoce pigwy lub pigwowca możemy zbierać od października do końca listopada. Nalewkę robimy, a dokładnie mój mąż, już dobrych kilka lat. Dlaczego tak mało ludzi wykorzystuje jej owoce??? Prawda, są bardzo kwaśne i w dodatku strasznie twarde. Rozprawienie się z nimi to prawdziwe wyzwanie. Przydadzą się więc mocne męskie dłonie... 


pigwowiec chiński
Nasz pigwowiec chiński. Jest przepiękny, jego gałązki wiosną obsypane kwiatami przypominają wianki,,,

Pojawia się jeszcze pytanie: Pigwa czy pigwowiec? Nie będę się tutaj rozpisywała nt. różnic między tymi krzewami. Zainteresowanych zapraszam do artykułu pod niżej udostępnionym linkiem. A tak ode mnie, w uproszczeniu, to różnica polega m.in. na tym, że owoce pigwowca są mniejsze - mniej więcej jak orzechy włoskie, a pigwy większe - jak mniejsze jabłko lub gruszka. łatwiejsze do wykorzystania są oczywiście te większe!

pigwówka
Pigwowiec chiński w naszym ogrodzie
https://poradnikogrodniczy.pl/pigwa-a-pigwowiec-roznice.php

Domowa nalewka z owoców pigwy lub pigwowca - prosty domowy przepis


Składniki


3/4/ 5l słoika owoców pigwowca

1 kg cukru kryształu

1 opakowanie cukru waniliowego

1/2/ opakowania cukru cynamonowego

1 1/2/ l czystej wódki

Domowa nalewka z owoców pigwy lub pigwowca - prosty domowy przepis

Sposób przygotowania - pierwszy etap


pigwówka
To owoce pigwy, już przekrojone, jeszcze trzeba je oczyścić z gniazd nasiennych

Owoce kroimy na mniejsze kawałki, wydłubujemy gniazda nasienne, zostawiamy skórkę.

Wypełniamy 5l słój do ¾ jego objętości, zasypujemy cukrem kryształem, dodajemy cukru waniliowego i cynamonowego. lekko wstrząsamy słoikiem. Przykrywamy szczelnie, zostawiamy w domu na słonecznym miejscu lub parepecie przez około 3 tygodnie. Co kilka dni słoikiem należy lekko wstrząsnąć, nie otwierając.


pigwówka
Kawałki pigwy już w słoiku na słonecznym miejscu - strona południowa

Domowa nalewka z owoców pigwy lub pigwowca - prosty domowy przepis

Sposób przygotowania - drugi etap

Po około trzech tygodniach zlewamy sok, dolewamy wódki, przelewamy do ciemnych butelek, zostawiamy na dwa, trzy miesiące. by nalewka się “przegryzła”. I kropka., gotowe!
pigwówka
A to nasza zeszłoroczna pigwówka 

Z owoców można zrobić pyszny dżem lub sok do herbaty. O tym w innym poście.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

instagram @takakropka

Copyright © taka Kropka