Nalewka z owoców pigwy lub pigwowca - prosty domowy przepis
![]() |
Owoce pigwy lub pigwowca możemy zbierać od października do końca listopada. Nalewkę robimy, a dokładnie mój mąż, już dobrych kilka lat. Dlaczego tak mało ludzi wykorzystuje jej owoce??? Prawda, są bardzo kwaśne i w dodatku strasznie twarde. Rozprawienie się z nimi to prawdziwe wyzwanie. Przydadzą się więc mocne męskie dłonie...
![]() |
Nasz pigwowiec chiński. Jest przepiękny, jego gałązki wiosną obsypane kwiatami przypominają wianki,,, |
Domowa nalewka z owoców pigwy lub pigwowca - prosty domowy przepis
Składniki
3/4/ 5l słoika owoców pigwowca
1 kg cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2/ opakowania cukru cynamonowego
1 1/2/ l czystej wódki
Domowa nalewka z owoców pigwy lub pigwowca - prosty domowy przepis
Sposób przygotowania - pierwszy etap
Wypełniamy 5l słój do ¾ jego objętości, zasypujemy cukrem kryształem, dodajemy cukru waniliowego i cynamonowego. lekko wstrząsamy słoikiem. Przykrywamy szczelnie, zostawiamy w domu na słonecznym miejscu lub parepecie przez około 3 tygodnie. Co kilka dni słoikiem należy lekko wstrząsnąć, nie otwierając.
Komentarze