TRYB JASNY/CIEMNY

Przepis na domową pigwówkę - jesienną nalewkę z owoców pigwowca



Wykonanie nalewki z pigwy lub pigwowca, czyli pigwówki jest bardzo proste! W tym poście dowiesz się nie tylko, jak zrobić nalewkę. Z reszty możesz otrzymać również pyszny dżem lub syrop do herbaty. Pokrojone na plasterki owoce pigwowca nadają się do suszenia. Przeczytasz o tym na końcu tego posta.


Dziwię się, dlaczego tak mało ludzi wykorzystuje te owoce???
Prawda, są bardzo kwaśne i w dodatku strasznie twarde. Rozprawienie się z nimi to prawdziwe wyzwanie. Przydadzą się więc mocne męskie dłonie dobrego męża...


Spis treści

1. Pigwa czy pigwowiec?
2. Kiedy zrywać owoce pigwowca?
3. Składniki na nalewkę z pigwy
4. Wykonanie pigwówki
5. Wykonanie dżemu i syropu

1. Pigwa czy pigwowiec?

W uproszczeniu: różnica polega m.in. na tym, że owoce pigwowca są mniejsze - mniej więcej jak orzechy włoskie, a pigwy większe - jak mniejsze jabłko lub gruszka.

Po więcej informacji nt. różnicy między pigwą a pigwowcem zapraszam do artykułu pod tym linkiem:

https://poradnikogrodniczy.pl/pigwa-a-pigwowiec-roznice.php

Nasza domowa nalewka wykonana jest z owoców pigwowca.

Nalewka z owoców pigwowca



2. Kiedy zrywać owoce pigwowca?

Zrywamy przed nadejściem przymrozków, mniej więcej od połowy października.

3. Składniki na pigwówkę

owoce pigwowca - tyle, by w 3/4 zapełnić 5l słoik

1 kg cukru kryształu

1 1/2 l czystej wódki

1/2 l spirytusu 95%


Proporcje oczywiście zależą od indywidualnych preferencji. Ktoś woli łagodniejszą nalewkę, ktoś mocniejszą.


4. Wykonanie nalewki - pierwszy etap


pigwówka
Przekrojone owoce pigwowca. Jeszcze trzeba je oczyścić z gniazd nasiennych.

Umyć dokładnie owoce! Na niedokładnie umytych mogą pozostać resztki naturalnych drożdży, co spowoduje niechciane sfermentowanie. Jeśli coś takiego się zdarzy, należy przed wlaniem spirytusu dosłodzić sok.

Pokroić owoce na mniejsze kawałki.
Nie obierać ze skórki.
Wydłubać gniazda nasienne.

Wypełnić pokrojonymi owocami 5l słój do ¾ jego objętości.

Zasypać cukrem kryształem.


Przykryć szczelnie. Otwór można zakleić folią spożywczą.

Wstrząsnąć lekko słoikiem.

Zostawić w domu na słonecznym miejscu lub parepecie przez około 3 tygodnie.


Wstrząsać słoikiem co kilka dni, nie otwierając go.


pigwówka
Kawałki pigwy już w słoiku na słonecznym miejscu - strona południowa

Wykonanie nalewki - drugi etap - mniej więcej po trzech tygodniach

Zlać sok do innego naczynia.
Dodać wódkę i spirytus,
Przelać do ciemnych butelek.

Zostawić na dwa, trzy miesiące, by nalewka się “przegryzła”.

5. Wykonanie dżemu i syropu z owoców pigwowca

Po wyciśnięciu soku nie wyrzucamy owoców!!!
Można z nich zrobić pyszny dżem i sok do herbaty.

Przełożyć owoce do garnka.
Dolać wody.
Dosypać cukru. Owoce pigwowca są baaardzo kwaśne.

Gotować, aż owoce zmiękną.
Zbierać cały czas syrop i przelewać do osobnego naczynia.

Gdy uznamy, że syropu mamy dosyć i owoce zmiękły, przefiltrujemy syrop przez ściereczkę, wlejemy do buteleczek i pasteryzujemy.

Gorący dżem z owoców pigwowca przełożymy do ciepłych słoików, zakręcimy i zostawimy odwrócone do góry dnem, aż wystygną.

Uwaga! Dżem jest dosyć suchy, ale idealny do crostaty - włoskiego kruchego ciasta

Tak więc mamy trzy pyszności za jednym zamachem!!!

Niezłe, prawda?

Skorzystasz z tego przepisu? Napisz koniecznie w komentarzu i udostępnij ten post znajomym, jeśli uznasz, że może być przydatny!

Będzie mi bardzo miło!














Komentarze

DobreReklamy pisze…
Własne naleweczki to jak tradycyjny polski bimber czy swojsko pędzone wino, najlepsze alkohole pod słońcem do tego wiemy na czym zrobione:) Oczywiście pamiętajmy nie tylko o jej właściwościach zdrowotnych, choć takie co zrozumiałe posiada. Pozdrawiam https://stiservice.pl/uslugi/lista-wszystkich-uslug/ i życzę miłego dnia

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka