Wykonanie nalewki z pigwy lub pigwowca, czyli pigwówki jest bardzo proste! W tym poście dowiesz się nie tylko, jak zrobić nalewkę. Z reszty możesz otrzymać również pyszny dżem lub syrop do herbaty. Pokrojone na plasterki owoce pigwowca nadają się do suszenia. Przeczytasz o tym na końcu tego posta.
Dziwię się, dlaczego tak mało ludzi wykorzystuje te owoce???
Prawda, są bardzo kwaśne i w dodatku strasznie twarde. Rozprawienie się z nimi to prawdziwe wyzwanie. Przydadzą się więc mocne męskie dłonie dobrego męża...
Spis treści
1. Pigwa czy pigwowiec?
2. Kiedy zrywać owoce pigwowca?
3. Składniki na nalewkę z pigwy
4. Wykonanie pigwówki
5. Wykonanie dżemu i syropu
1. Pigwa czy pigwowiec?
W uproszczeniu: różnica polega m.in. na tym, że owoce pigwowca są mniejsze - mniej więcej jak orzechy włoskie, a pigwy większe - jak mniejsze jabłko lub gruszka.
Po więcej informacji nt. różnicy między pigwą a pigwowcem zapraszam do artykułu pod tym linkiem:
https://poradnikogrodniczy.pl/pigwa-a-pigwowiec-roznice.php
Nasza domowa nalewka wykonana jest z owoców pigwowca.
2. Kiedy zrywać owoce pigwowca?
Zrywamy przed nadejściem przymrozków, mniej więcej od połowy października.
3. Składniki na pigwówkę
owoce pigwowca - tyle, by w 3/4 zapełnić 5l słoik
1 kg cukru kryształu
1 1/2 l czystej wódki
1/2 l spirytusu 95%
Proporcje oczywiście zależą od indywidualnych preferencji. Ktoś woli łagodniejszą nalewkę, ktoś mocniejszą.
4. Wykonanie nalewki - pierwszy etap
|
Przekrojone owoce pigwowca. Jeszcze trzeba je oczyścić z gniazd nasiennych. |
Umyć dokładnie owoce! Na niedokładnie umytych mogą pozostać resztki naturalnych drożdży, co spowoduje niechciane sfermentowanie. Jeśli coś takiego się zdarzy, należy przed wlaniem spirytusu dosłodzić sok.
Pokroić owoce na mniejsze kawałki.
Nie obierać ze skórki.
Wydłubać gniazda nasienne.
Wypełnić pokrojonymi owocami 5l słój do ¾ jego objętości.
Zasypać cukrem kryształem.
Przykryć szczelnie. Otwór można zakleić folią spożywczą.
Wstrząsnąć lekko słoikiem.
Zostawić w domu na słonecznym miejscu lub parepecie przez około 3 tygodnie.
Wstrząsać słoikiem co kilka dni, nie otwierając go.
|
Kawałki pigwy już w słoiku na słonecznym miejscu - strona południowa |
Wykonanie nalewki - drugi etap - mniej więcej po trzech tygodniach
Zlać sok do innego naczynia.
Dodać wódkę i spirytus,
Przelać do ciemnych butelek.
Zostawić na dwa, trzy miesiące, by nalewka się “przegryzła”.
5. Wykonanie dżemu i syropu z owoców pigwowca
Po wyciśnięciu soku nie wyrzucamy owoców!!!
Można z nich zrobić pyszny dżem i sok do herbaty.
Przełożyć owoce do garnka.
Dolać wody.
Dosypać cukru. Owoce pigwowca są baaardzo kwaśne.
Gotować, aż owoce zmiękną.
Zbierać cały czas syrop i przelewać do osobnego naczynia.
Gdy uznamy, że syropu mamy dosyć i owoce zmiękły, przefiltrujemy syrop przez ściereczkę, wlejemy do buteleczek i pasteryzujemy.
Gorący dżem z owoców pigwowca przełożymy do ciepłych słoików, zakręcimy i zostawimy odwrócone do góry dnem, aż wystygną.
Tak więc mamy trzy pyszności za jednym zamachem!!!
Niezłe, prawda?
Skorzystasz z tego przepisu? Napisz koniecznie w komentarzu i udostępnij ten post znajomym, jeśli uznasz, że może być przydatny!
Będzie mi bardzo miło!
Komentarze