Crostata di marmellata - przepis na kruche ciasto z konfiturą
To bardzo prosty przepis! Od razu utkwi w pamięci! Pierwszy raz jadłam crostatę na śniadanie właśnie we Włoszech. Podobne ciasto piekła moja teściowa, ale z połówkami jabłek, więc łatwo mi było je rozszyfrować…
Crostata di marmellata
Włoskie kruche ciasto z konfiturą
Składniki na ciasto
500 g mąki, np. tortowej
100 g cukru kryształu (nie pudru, by ciasto było bardziej kruche)
250 g margaryny
2 całe jajka (a nie tylko żółtka, dzięki czemu ciasto nie będzie zbyt suche)
1 łyżka śmietany 18%
1 opakowanie proszku do pieczenia
starta skórka z cytryny
Nadzienie
600 ml dowolnej konfitury (nam najbardziej smakuje z konfiturą z pigwy lub aronii)
Sposób przygotowania
Z wszystkich składników (prócz konfitury) wyrabiamy ciasto, zostawiamy na 20 minut w lodówce. Dzielimy na dwie nierówne części - mniejszą i ciut większą.
Większą część ciasta rozwałkowujemy na wysmarowanej i wysypanej mąką blasze. Kładziemy konfiturę - dobrze, gdy mamy domową, powinno być jej duuużo, by ciasto nie było zbyt suche!
Z drugiej, mniejszej części ciasta, robimy paseczki o grubości ok. 1 cm - 1,5 cm.
Układamy na warstwie konfitury tak, aby powstała kratka.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 25 min. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Gotowe!
Komentarze