![]() |
Crostata di marmellata - włoskie kruche ciasto z konfiturą |
To bardzo prosty przepis! Od razu utkwi w pamięci! Pierwszy raz jadłam crostatę na śniadanie właśnie we Włoszech. Podobne ciasto piekła moja teściowa, ale z połówkami jabłek, więc nietrudno było mi je rozszyfrować…
![]() |
Crostata di marmellata - włoskie kruche ciasto z konfiturą |
Oto nasz własny, domowy przepis, który może się trochę różnić od oryginalnego, ale na pewno smakuje równie dobrze!
Crostata di marmellata
Włoskie kruche ciasto z konfiturą
Składniki na ciasto (na blachę o szerokości klasycznego piekarnika)
500 g mąki, np. tortowej
100 g cukru kryształu (nie pudru, by ciasto było bardziej kruche)
250 g margaryny
2 całe jajka (a nie tylko żółtka, dzięki czemu ciasto nie będzie zbyt suche)
1 łyżka śmietany 18%
1 opakowanie proszku do pieczenia
starta skórka z cytryny
Nadzienie
600 ml dowolnej konfitury (nam najbardziej smakuje z konfiturą z pigwy lub aronii)
Crostata di marmellata
Włoskie kruche ciasto z konfiturą
Sposób przygotowania
Z wszystkich składników (oprócz konfitury) wyrabiamy ciasto, zostawiamy na 20 minut w lodówce. Dzielimy na dwie nierówne części - mniejsza i ciut wiekszą.
Większą część ciasta rozwałkowujemy od razu na wysmarowanej i wysypanej mąką blasze. Kładziemy konfiturę - dobrze, gdy mamy domową, niech jest jej duuużo, wtedy ciasto nie będzie zbyt suche.
![]() |
Crostata di marmellata - włoskie kruche ciasto z konfiturą |
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza