kruche ciasto włoskie
Crostata di marmellata - włoskie kruche ciasto z konfiturą
To bardzo prosty przepis! Od razu utkwi w pamięci! Pierwszy raz jadłam crostatę na śniadanie właśnie we Włoszech. Podobne ciasto piekła moja teściowa, ale z połówkami jabłek, więc nietrudno było mi je rozszyfrować…

kruche ciasto z konfiturą przepis
Crostata di marmellata - włoskie kruche ciasto z konfiturą
Oto nasz własny, domowy przepis, który może się trochę różnić od oryginalnego, ale na pewno smakuje równie dobrze!

Crostata di marmellata
Włoskie kruche ciasto z konfiturą

Składniki  na ciasto (na blachę o szerokości klasycznego piekarnika)

500 g mąki, np. tortowej

100 g cukru kryształu (nie pudru, by ciasto było bardziej kruche)

250 g margaryny

2 całe jajka (a nie tylko żółtka, dzięki czemu ciasto nie będzie zbyt suche)

1 łyżka śmietany 18%

1 opakowanie proszku do pieczenia

starta skórka z cytryny


Nadzienie

600 ml dowolnej konfitury (nam najbardziej smakuje z konfiturą z pigwy lub aronii)


Crostata di marmellata
Włoskie kruche ciasto z konfiturą

Sposób przygotowania

Z wszystkich składników (oprócz konfitury) wyrabiamy ciasto, zostawiamy na 20 minut w lodówce. Dzielimy na dwie nierówne części - mniejsza i ciut wiekszą.


Większą część ciasta rozwałkowujemy od razu na wysmarowanej i wysypanej mąką blasze. Kładziemy konfiturę - dobrze, gdy mamy domową, niech jest jej duuużo, wtedy ciasto nie będzie zbyt suche. 


kruche ciastp z konfiturą przepis
Crostata di marmellata - włoskie kruche ciasto z konfiturą
Z drugiej, mniejszej części ciasta, robimy paseczki o grubości ok. 1 cm - 1,5 cm,  które w układamy na warstwie konfitury tak, aby powstała kratka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 25 min. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Gotowe!



Brak komentarzy: