TRYB JASNY/CIEMNY

Crostata di marmellata - przepis na kruche ciasto z konfiturą

kruche ciasto włoskie

To bardzo prosty przepis! Od razu utkwi w pamięci! Pierwszy raz jadłam crostatę na śniadanie właśnie we Włoszech. Podobne ciasto piekła moja teściowa, ale z połówkami jabłek, więc łatwo mi było je rozszyfrować…


kruche ciasto z konfiturą przepis


Crostata di marmellata

Włoskie kruche ciasto z konfiturą

Składniki  na ciasto

(na blachę o szerokości klasycznego piekarnika)

500 g mąki, np. tortowej

100 g cukru kryształu (nie pudru, by ciasto było bardziej kruche)

250 g margaryny

2 całe jajka (a nie tylko żółtka, dzięki czemu ciasto nie będzie zbyt suche)

1 łyżka śmietany 18%

1 opakowanie proszku do pieczenia

starta skórka z cytryny


Nadzienie


600 ml dowolnej konfitury (nam najbardziej smakuje z konfiturą z pigwy lub aronii)

Sposób przygotowania

Z wszystkich składników (prócz konfitury) wyrabiamy ciasto, zostawiamy na 20 minut w lodówce. Dzielimy na dwie nierówne części - mniejszą i ciut większą.


Większą część ciasta rozwałkowujemy na wysmarowanej i wysypanej mąką blasze. Kładziemy konfiturę - dobrze, gdy mamy domową, powinno być jej duuużo, by ciasto nie było zbyt suche!


Z drugiej, mniejszej części ciasta, robimy paseczki o grubości ok. 1 cm - 1,5 cm.

Układamy na warstwie konfitury tak, aby powstała kratka.


Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 25 min. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Gotowe!


kruche ciastp z konfiturą przepis

Jadłaś już to pyszne ciasto we Włoszech? Serdecznie polecam!

Masz ochotę na inne pychotki?

Proszę bardzo:






Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka