Przepis na domową pigwówkę - jesienną nalewkę z owoców pigwowca
Wykonanie nalewki z pigwy lub pigwowca, czyli pigwówki jest bardzo proste! Mistrzem od tego jest mój mąż! W tym poście dowiesz się nie tylko, jak ją zrobić. Z reszty owoców można mieć pyszny dżem lub sok do herbaty. Pokrojone na plasterki nadają się do suszenia.
Przeczytasz o tym na końcu tego posta.
Spis treści
1. Pigwa czy pigwowiec?2. Jakie są owoce pigwowca?3. Kiedy zrywać owoce pigwowca?4. Składniki na nalewkę z pigwy5. Wykonanie pigwówki6. Wykonanie dżemu i soku
Spis treści
1. Pigwa czy pigwowiec?
2. Jakie są owoce pigwowca?
3. Kiedy zrywać owoce pigwowca?
4. Składniki na nalewkę z pigwy
5. Wykonanie pigwówki
6. Wykonanie dżemu i soku
1. Pigwa czy pigwowiec?
W uproszczeniu: różnica polega m.in. na tym, że owoce pigwowca są mniejsze - mniej więcej jak orzechy włoskie, a pigwy większe - jak mniejsze jabłko lub gruszka.
Po więcej informacji nt. różnicy między pigwą a pigwowcem zapraszam do artykułu pod tym linkiem:
https://poradnikogrodniczy.pl/pigwa-a-pigwowiec-roznice.php
Nasza domowa nalewka wykonana jest z owoców pigwowca.
https://poradnikogrodniczy.pl/pigwa-a-pigwowiec-roznice.php
Nasza domowa nalewka wykonana jest z owoców pigwowca.
2. Jakie sa owoce pigwowca?
Dziwię się, dlaczego tak mało ludzi wykorzystuje te owoce???
Prawda, są bardzo kwaśne i w dodatku strasznie twarde. Rozprawienie się z nimi to prawdziwe wyzwanie. Przydadzą się więc mocne męskie dłonie dobrego męża...
Dziwię się, dlaczego tak mało ludzi wykorzystuje te owoce???
Prawda, są bardzo kwaśne i w dodatku strasznie twarde. Rozprawienie się z nimi to prawdziwe wyzwanie. Przydadzą się więc mocne męskie dłonie dobrego męża...
Prawda, są bardzo kwaśne i w dodatku strasznie twarde. Rozprawienie się z nimi to prawdziwe wyzwanie. Przydadzą się więc mocne męskie dłonie dobrego męża...
3. Kiedy zrywać owoce pigwowca?
Zrywamy przed nadejściem przymrozków, mniej więcej od połowy października.
4. Składniki na pigwówkę
owoce pigwowca - tyle, by w 3/4 zapełnić 5l słoik
1 kg cukru kryształu
1 1/2 l czystej wódki
5. Wykonanie nalewki - pierwszy etap
Umyć bardzo dokładnie owoce! Na niedokładnie umytych mogą pozostać resztki naturalnych drożdży, co spowoduje niechciane sfermentowanie. Jeśli coś takiego się zdarzy, należy przed wlaniem spirytusu dosłodzić sok.
Pokroić owoce na mniejsze kawałki.Nie obierać skórki.Wydłubać gniazda nasienne.
Wypełnić pokrojonymi owocami 5l słój do ¾ jego objętości.
Zasypać cukrem kryształem.
Przykryć szczelnie. Otwór można zakleić folią spożywczą.
Wstrząsnąć lekko słoikiem.
Zostawić w domu na słonecznym miejscu lub parepecie przez około 3 tygodnie.
Wstrząsać słoikiem co kilka dni, nie otwierając go.
Wykonanie nalewki - drugi etap - po trzech tygodniach
Zlać sok do innego naczynia.Dodać wódkę.Przelać do ciemnych butelek.
Zostawić na dwa, trzy miesiące, by nalewka się “przegryzła”.
Nalewka z pigwowców gotowa!
Nalewka z pigwowców gotowa!
Komentarze