Drobne ciasteczka świąteczne - 8 ulubionych przepisów
Pieczemy je od lat. Nie ma mowy, by któregoś z nich zabrakło! Cytuję nasze dzieci: "Nasze ciasteczka są najsmaczniejsze i najładniesze!" Jeśli zatem szukasz sprawdzonych przepisów na drobne, fikuśne i smaczniutke ciasteczka swiąteczne, to z pewnością znajdziesz tu coś dla siebie!
Mogę je upiec zarówno w pierwszych dniach Adwentu, jak kilka dni przed świętami. Zdążą się odleżeć. Przepisy na ciasteczka podaję w takiej kolejności, jak je co roku pieczemy.
By ciasteczka na święta nie straciły smaku, przechowuję je w zamkniętym szklanym naczyniu i chłodnym pomieszczeniu.
1. Pierniczki miodowo - kakaowe
Tak ozdobiliśmy pierniczki na stol weselny
Pierniki miodowe zna każdy, natomiast te z nutą kakao będą miłym zaskoczeniem. Są tak pyszne, że trzeba je dobrze schować, by nie znikły przed świętami!
Kiedy je upiec?
Pierniczki miodowo - kakaowe najlepiej upiec przynajmniej z tygodniowym wyprzedzeniem! Nie trzeba wcześniej, gdyż dzięki polewie czekoladowej, która je zdobi, szybciej stają się miękkie.
Składniki na 60 sztuk
125 g płynnego miodu (może być domowy, ja miałam z kwiatów mniszka lekarskiego)
200 g cukru pudru
150 g masła lub margaryny
40 ml śmietany
500 g mąki typu 650
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Podgrzać w rondelku miód, cukier, masło i śmietanę.
Mieszać, aż cukier się rozpuści.
Nie dopuścić do wrzenia!
Wysypać na stolnicę mąkę, kakao, przyprawę, proszek.
Wymieszać.
Zrobić dołek i po trosze wlewać masę miodową.
Mieszać cały czas widelcem lub nożem.
Zagnieść ciasto.
Uformować bochenek, zapakować do folii i pozostawić w lodówce na 30 minut. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i lśniące.
Wałkowanie ciasta i wykrawanie pierników
Podzielić ciasto na dwie części, bo jest go dużo!
Rozwałkować na płat o grubości do 3 mm.
Podsypywać ciasto podczas wałkowania, by się nie przyklejało. Ja zawsze próbuję, czy się swobodnie ślizga po podłożu. Wałkowane ciasto może czasem pękać, to normalne, trzeba palcami trochę wyrównywać pęknięcia. Płat się w końcu wygładzi. Przyda się trochę cierpliwości...Naprawdę warto!
Wykrawać niewielkie pierniczki o dowolnych kształtach.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 7- 8 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Zdobienie pierniczków
Zrobić polewę czekoladową z czekolady do pieczenia i masła, tak by była lejąca, ale niezbyt rzadka.
Maczać pierniczki w polewie.
Dekorować od razu kolorowym maczkiem.
Zobacz zdjęcia udekorowanych ciasteczek na końcu posta!
Przechowywać w zamkniętym naczyniu, które należy wstawić do chłodnego pomieszczenia, gdzie nasze piernikowe ciasteczka poczekają do świąt. Później słoik udekorować i postawić na honorowym miejscu w kuchni czy jadalni!
Szczerze polecam te nietuzinkowe piernikowe ciasteczka!
2. Składane ciasteczka linieckie z Czech
Najbardziej popularne w Czechach ciasteczka na święta to te z linieckiego, czyli kruchego ciasta. Dzieci je uwielbiają! Skleja się je dżemem. Mają przeróżne kształty. Ciasto może być waniliowe lub kakaowe.
Należy je upiec najpóźniej tydzień przed świętami.
Składniki na 40 sztuk
300 g mąki drobno zmielonej
200 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
dżem owocowy do sklejania
Wykonanie
Wyrobić gładkie ciasto.
Zawinąć do folii.
Zostawić w lodówce na 1 godzinę.
Rozwałkować ciasto na płat o grubości 2 mm. Podczas wałkowania cały czas podsypywać mąką. Ciasto nie może się przyklejać do podłoża.
Wykrawać dowolne kształty.
Piec na blasze wyłożonej pergaminem przez ok. 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka mają być jasne. Lekkie zarumienienie jest dopuszczalne.
Po wyciągnięciu z piekarnika chwilę zostawić do przestygnięcia.
Sklejać dżemem.
Oprószyć cukrem pudrem.
Trzymać w zamkniętym naczyniu.
Moja sugestia
Polecam od razu zrobić dwie porcje ciasta! Wtedy wszystkiego dajemy dwa razy więcej, prócz jajek - wystarczą trzy.
3. Składane ciasteczka orzechowe z Nutellą i czekoladową polewą
Ciasteczka dla wielbicieli czekolady.
Składniki na 40 sztuk
200 g mąki drobno zmielonej
100 g cukru pudru
100 g bardzo drobno zmielonych orzechów włoskich
125 g wystudzonego masła lub margaryny
1 żółtko
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Składniki do składania i zdobienia
Słoik Nutelli do sklejania ciasteczek
Czekolada do rozpuszczania.
Połówki migdałów obranych ze skórki
Sposób przygotowania
Wyrobić na blacie gładkie ciasto.
Zawinąć do folii.
Wstawić na 30 minut do lodówki.
Rozwałkować ciasto na płat o grubości 2 mm. Podczas wałkowania podsypywać, by się nie przykleiło do podłoża!
Wykrawać foremką dowolne kształty.
Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
Wsypać migdały do miseczki.
Zalać wrzątkiem. Pozostawić przez 10 minut.
Obrać ze skórki.
Rozpuścić czekoladę wg instrukcji na opakowaniu. Jeśli jest zbyt gęsta, można dodać trochę masła.
Smarować ciasteczka nugatem i składać.
Maczać złożone ciasteczka w polewie czekoladowej.
Ozdobić połówką migdału.
4. Karmelowe kwadraciki z orzechową posypką
To najprostsze, najszybsze i jedne z najbardziej lubianych u nas ciasteczek świątecznych.
Składniki na jedną blachę 30/40 cm
400 ml Kajmaku - masy krówkowej lub karmelowe czeskie Salko
4 garści mąki tortowej
grubo zmielone orzechy włoskie
Wykonanie
Połączyć w misce w jednolitą masę kajmak i mąkę.
Wylać masę na blachę.
Posypać grubo zmielonymi orzechami włoskimi.
Piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ma być lekko rumiane.
Pokroić jeszcze gorące w niewielkie kwadraciki o boku mniej więcej 3 cm.
Gotowe i kropka!!!
Komentarze