TRYB JASNY/CIEMNY

Drobne ciasteczka świąteczne - 8 ulubionych przepisów

ciasteczka świąteczne - przzepisy


Gdy w Boże Narodzenie na stole pojawią się ciasteczka świąteczne, choć jest ich straszne mnóstwo, w mig znikają. Trudno się oprzeć urokowi tych ślicznych drobnych cudeniek.

Mogę je upiec zarówno w pierwszych dniach Adwentu, jak kilka dni przed świętami. Zdążą się odleżeć. Przepisy na ciasteczka podaję w takiej kolejności, jak je w naszym domu pieczemy.

UWAGA!

Należy je piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia!

By ciasteczka na święta nie utraciły smaku, należy je przechowywać w zamkniętym szklanym naczyniu i chłodnym pomieszczeniu.

1. Pierniczki miodowo - kakaowe
2. Lineckie ciasteczka składane z Czech
3. Składane ciasteczka orzechowe z nugatem i czekoladową polewą
4. Karmelowe kwadraciki z orzechową posypką
5. Kakaowe orzeszki - biedroneczki nadziewane kremem z kondensowanego mleka
6. Bezy z bakaliami
7. Rogaliki (kulki) daktylowe z prażonymi orzechami
8. Kakaowe półksiężyce z rumową glazurą

1. Pierniczki miodowo - kakaowe

Przepis na świąteczne pierniczki miodowo - kakaowe

Pierniki miodowe zna każdy, natomiast te z nutą kakao będą miłym zaskoczeniem. Są tak pyszne, że trzeba je dobrze schować, by nie znikły przed świętami!

Kiedy je upiec? 

Pierniczki miodowo - kakaowe najlepiej upiec przynajmniej z tygodniowym wyprzedzeniem! Nie trzeba wcześniej, gdyż dzięki polewie czekoladowej, która je zdobi, szybciej stają się miękkie.


Składniki na 60 sztuk


125 g płynnego miodu (może być domowy, ja miałam z kwiatów mniszka lekarskiego)

200 g cukru pudru

150 g masła lub margaryny

40 ml śmietany

500 g mąki typu 650

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

Podgrzać w rondelku miód, cukier, masło i śmietanę.

Mieszać, aż cukier się rozpuści. 

Nie dopuścić do wrzenia!


Wysypać na stolnicę mąkę, kakao, przyprawę, proszek.

Wymieszać. 


Zrobić dołek i po trosze wlewać masę miodową. 

Mieszać cały czas widelcem lub nożem.


Zagnieść ciasto. 


Uformować bochenek, zapakować do folii i pozostawić w lodówce na 30 minut. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i lśniące.


Wałkowanie ciasta i wykrawanie pierników

Podzielić ciasto na dwie części, bo jest go dużo!


Rozwałkować na płat o grubości do  3 mm. 


Podsypywać ciasto  podczas wałkowania, by się nie przyklejało. Ja zawsze próbuję, czy się swobodnie ślizga po podłożu. Wałkowane ciasto może czasem pękać, to normalne, trzeba palcami trochę wyrównywać pęknięcia. Płat się w końcu wygładzi. Przyda się trochę cierpliwości...Naprawdę warto!


Wykrawać niewielkie pierniczki o dowolnych kształtach. 

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 


jak upiec świąteczne pierniczki

Zdobienie pierniczków


Zrobić polewę czekoladową z czekolady do pieczenia i masła, tak by była lejąca, ale niezbyt rzadka.


Maczać pierniczki w polewie.

Dekorować od razu kolorowym maczkiem.

Zobacz zdjęcia udekorowanych ciasteczek na końcu posta!


Przechowywać w zamkniętym naczyniu, które należy wstawić do chłodnego pomieszczenia, gdzie nasze piernikowe ciasteczka poczekają do świąt. Później słoik udekorować i postawić na honorowym miejscu w kuchni czy jadalni!


Szczerze polecam te nietuzinkowe piernikowe ciasteczka!


2. Składane ciasteczka lineckie z Czech

ciasteczka na święta - przepisy


Najbardziej popularne w Czechach ciasteczka na święta to te z lineckiego, czyli kruchego ciasta. Dzieci je uwielbiają! Skleja się je dżemem.  Mają przeróżne kształty. Ciasto może być waniliowe lub kakaowe. 


Należy je upiec najpóźniej tydzień przed świętami.


Składniki na 40 sztuk


300 g mąki drobno zmielonej

200 g masła lub margaryny

100 g cukru pudru

2 żółtka

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

dżem owocowy do sklejania


Wykonanie


Wyrobić gładkie ciasto.

Zawinąć do folii.

Zostawić w lodówce na 1 godzinę.


Rozwałkować ciasto na płat o grubości 2 mm. Podczas wałkowania cały czas podsypywać mąką. Ciasto nie może się przyklejać do podłoża. 


Wykrawać dowolne kształty.


Piec na blasze wyłożonej pergaminem przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka mają być jasne. Lekkie zarumienienie jest dopuszczalne.


Po wyciągnięciu z piekarnika chwilę zostawić do przestygnięcia.


Sklejać dżemem.

Oprószyć cukrem pudrem. 

Trzymać w zamkniętym naczyniu.


  • Moja sugestia


Polecam od razu  zrobić dwie porcje ciasta! Wtedy wszystkiego dajemy dwa razy więcej, prócz jajek - wystarczą trzy.



3. Składane ciasteczka orzechowe z Nutellą i czekoladową polewą

ciasteczka na święta

Ciasteczka na święta dla wszystkich fanów czekolady.


Składniki na 40 sztuk


200 g mąki drobno zmielonej

100 g cukru pudru

100 g bardzo drobno zmielonych orzechów włoskich

125 g wystudzonego masła lub margaryny

1 żółtko

1 łyżeczka startej skórki z cytryny


Składniki do składania i zdobienia ciasteczek


Słoik Nutelli do sklejania ciasteczek

Czekolada do rozpuszczania.

Połówki migdałów obranych ze skórki


Sposób przygotowania


Wyrobić na blacie gładkie ciasto.

Zawinąć do folii.

Wstawić na 30 minut do lodówki.


Rozwałkować ciasto na płat o grubości 2 mm. Podczas wałkowania podsypywać, by się nie przykleiło do podłoża! 


Wykrawać foremką dowolne kształty. 

Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.


Wsypać migdały do miseczki.

Zalać wrzątkiem. Pozostawić przez 10 minut.

Obrać ze skórki.


Rozpuścić czekoladę wg instrukcji na opakowaniu. Jeśli jest zbyt gęsta, można dodać trochę masła.


Smarować ciasteczka nugatem i składać.

Maczać złożone ciasteczka w polewie czekoladowej.

Ozdobić połówką migdału.


4. Karmelowe kwadraciki z orzechową posypką

ciasteczka świąteczne


To najprostsze, najszybsze i jedne z najbardziej lubianych u nas ciasteczek świątecznych.

Składniki na jedną blachę 30/40 cm


400 ml Kajmaku - masy krówkowej lub karmelowe czeskie Salko

4 garści mąki tortowej

grubo zmielone orzechy włoskie

Wykonanie

Połączyć w misce w jednolitą masę kajmak i mąkę.


Wylać masę na blachę.

Posypać grubo zmielonymi orzechami włoskimi.


Piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ma być lekko rumiane.


Pokroić jeszcze gorące w niewielkie kwadraciki o boku mniej więcej 3 cm.

Gotowe i kropka!!!


ciasteczka świąteczne


5. Kakaowe orzeszki - biedroneczki nadziewane kremem z kondensowanego mleka

świąteczne ciasteczka

Orzeszki…bez orzechów. I jajek. Ciasteczka świąteczne idealne dla alergików. Nazwałam je biedronkami, gdyż moje foremki bardziej przypominają mi biedronki, niż orzechy.

Składniki na 85 biedroneczek

Ciasto

300 g mąki tortowej

100 g cukru pudru

250 g masła lub margaryny

1 łyżka kakao


Nadzienie


100 g słodzonego mleka skondensowanego

2/3 opakowania waniliowych ciasteczek Hit

5 łyżek masła

2 łyżki rumu


Wykonanie

Zagnieść gładkie ciasto.

Zawinąć do folii.

Wstawić na 20 minut do lodówki.


Wysmarować grubą warstwą masła foremki.


Oblepić środek foremki niewielką ilością ciasta - ma być widoczne wgłębienie.


Piec w piekarniku przy temperaturze 180 stopni przez ok. 12 minut.

Zostawić lekko przestygnąć.


Biedronki same wypadną z foremki, gdy nią lekko stukniemy.


Wykonanie kremu


Zmielić ciasteczka Hit

Zmiksować z masłem i kondensowanym mlekiem.

Dodać rumu.


Nadziewać kremem biedronki.



ciasteczka świąteczne

Dekorowanie ciasteczek

Maczać "pyszczki" biedronek w polewie czekoladowej, następnie w kokosie. Tak udekorowane biedroneczki są oryginalną ozdobą każdej świątecznej tacki z ciasteczkami.

ciasteczka świąteczne

6. Bezy z bakaliami



Nazwaliśmy je pieszczotliwie “piankami”. Dzięki bakaliom są lekko kwaskowate. Wykonanie tych świątecznych ciasteczek jest całkiem easy. Potrzeba tylko umiejętności dokładnego oddzielenia białka od żółtka!


Składniki na 90 bezików


2 białka

200 g cukru kryształu

300 g bakalii ( ja miałam daktyle i rodzynki sułtańskie)

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

szczypta soli


Wykonanie


Ubić na sztywno białka z szczyptą soli. Białka powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodać cukru.

Miksować, by cukier się trochę rozpuścił.


Dodać startą skórkę z cytryny, pokrojone w drobną kostkę daktyle oraz rodzynki.

Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łyżeczką na nieduże grudki.


Tak przed pieczeniem powinna wyglądać beza z bakaliami.


ciasteczka na święta

Pieczenie


Piec przez 40 min w piekarniku nagrzanym do 100 stopni Celsjusza.

Obniżyć temperaturę na 50 stopni i suszyć jeszcze przez ok. 20 minut.


Beza powinna zostać biała!



7. Daktylowe rogaliki z prażonymi orzechami laskowymi


ciasteczka na święta - przepisy


Pyszne drobne ciasteczka bez mąki, bez jajek, bez cukru i BEZ pieczenia!!! 


Składniki na 85 sztuk


300 g daktyli

200 g orzechów laskowych

1 dcl rumu


Wykonanie


Prażyć orzechy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Obrać orzechy ze skórki.

Zmielić.


Włożyć do miski daktyle.

Dodać rumu.

Zblendować. 

Daktyle muszą być dokładnie zblendowane! Jeśli blender się zacina, trzeba dolać rumu.


Wsypać do masy daktylowej zmielone orzechy.

Ugnieść ręką jednolitą masę.


Toczyć wałki o średnicy ok. 1 cm.

Pokroić w nieduże odcinki i formować rogaliki.

Obtarzać w dowolnych zmielonych orzechach (nie muszą być prażone) lub w bułce tartej.


  • Moja sugestia


Podczas toczenia wałki lubią się rozlatywać, co jest dość irytujące, zwłaszcza dla niecierpliwych, czyli takich jak ja… Wtedy lepiej uformować nieduże kuleczki.


8. Kakaowe półksiężyce z rumową glazurą

ciasteczka na święta



Bez obaw, moje dzieci od mała je pochłaniały, a nie uzależniły się od alkoholu.. Od tych ciastek i owszem. Krótko: w naszym domu podczas świąt wymiatają! To jedne z ostatnich ciasteczek. Piekę je tuż przed świętami. Nie muszą się odleżeć. 


Udostępniam przepis mojej teściowej… Lepszego nie znajdziesz!


Składniki na 200 sztuk

Ciasto


210 g cukru kryształu

210 g mąki 

210 g masła lub margaryny

6 jajek

60 g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Glazura


250 g cukru pudru

1 dcl rumu


Wykonanie


Miksować wszystkie składniki na ciasto przez 10 minut. Powstanie gładkie, gęste ciasto.


Wysmarować blachę margaryną i wysypać mąką.


Rozsmarować równomiernie ciasto na blasze.


Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Wyciągnąć ciasto z piekarnika.


Zmieszać w misce cukier z mąką.

Rozprowadzić na cieście glazurę.


Wykrawać małą szklaneczką lub foremką półksiężyce.


Wystudzone ciasteczka przechowywać w zamkniętym naczyniu. 


To nie wszystkie ciasteczka, jakie pieczemy na święta. Właśnie w lodówce odpoczywa i czeka na swoje przeznaczenie przepyszna ciasteczkowa masa kokosowa...


Jak tylko będę miała zdjęcia nowych cudeniek, podzielę się przepisem, więc wpadnij tu kiedy!


Jeśli uważasz, że post jest przydatny, będzie mi miło i...słodko, gdy go udostępnisz!




 
























Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka