TRYB JASNY/CIEMNY

Świąteczne pierniczki miodowe z nutą kakao - przepis

 
pierniki przepis
Nowe zdjęcie pierniczków - tym razem są juz gotowe, dziś je udekorowałam
Jeden przepis i trzy wersje: dla zabieganych, cierpliwych i zdolnych oraz cierpliwych, lecz mniej zdolnych. No dobra, wiem, że temat pierniczków, pierników, piernikowych ciasteczek wydaje się wyczerpany, niezbyt odkrywczy, oklepany, a jednak...

Przepis znalazłam kiedyś w jednym z czasopism. To były pierwsze pierniki w mojej karierze gospodyni domowej!!! Odniosły absolutny sukces i na trwałe wpisały się w domową tradycję. Ich wygląd zaś - o potrójnym efekcie, to już nasza własna, moja i córki, kreatywność.  Pierniczki najlepiej upiec z dwutygodniowym wyprzedzeniem!

pierniczki przepis
Tak wyglądają po upieczeniu, gdy nie są posmarowane białkiem
Świąteczne pierniczki - przepis

60 niedużych pierniczków (tym razem tak mi wyszło, bo bardziej rozwałkowałam ciasto)

Składniki na ciasto

125 g płynnego miodu (może być domowy, np. z kwiatów mniszka lekarskiego)

200 g cukru pudru

150 g masła lub margaryny

40 ml śmietany


500 g mąki typu 650

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Świąteczne pierniczki - przepis

Sposób przygotowania 

Ciasto

Miód, cukier, masło i śmietanę podgrzewać w rondelku, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Nie wolno dopuścić do wrzenia!


Resztę składników (mąkę, kakao, przyprawę, proszek) wysypać na stolnicę i wymieszać. Zrobić dołek i po trosze wlewać masę miodową. Delikatnie wymieszać, pomagając sobie nożem lub widelcem.

Zagnieść ciasto. Uformować bochenek, zapakować do folii i pozostawić w lodówce na 30 minut. Wyrobione ciasto powinno byc gładkie i lśniące.


Świąteczne pierniczki - przepis

pierniczki przepis

Wałkowanie i wykrawanie 

Rozwałkować ciasto na płat o grubości do 3 mm. Podczas wałkowania można podsypać mąką, by się nie przyklejało. Ja zawsze próbuję, czy się swobodnie ślizga po podłożu. Rozwałkowywane ciasto może pękać, to normalne, trzeba palcami trochę pościągać pęknięcia. W trakcie wałkowania płat się wygładzi. Przyda się trochę cierpliwości...

Za pomocą foremek wykrawać niewielkie pierniczki o dowolnych kształtach. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 


Świąteczne pierniczki - przepis

Pieczenie

Piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Zaraz po upieczeniu, jeszcze gorące, smarujemy roztrzepanym białkiem. Zostawiamy do wystygnięcia.


Świąteczne pierniczki - trzy wersje

Lśniące pierniczki - dla zabieganych
Pierniki korzenne
Świąteczne pierniczki - posmarowane roztrzepanym białkiem

To pierniczki tylko posmarowane roztrzepanym białkiem. Ładnie się prezentują nawet bez zdobienia, ponieważ pięknie lśnią! Przechowujemy w zamkniętym naczyniu, np. dużym słoiku.


Pierniczki zdobione lukrem - dla cierpliwych i zdolnych

Z białka i cukru pudru robimy gęstą masę. Ozdabiamy pierniczki wg własnej fantazji. Po zaschnięciu lukru przechowujemy w zamkniętym naczyniu.


Pierniczki dla cierpliwych, lecz mniej zdolnych...

Z czekoladową polewą i kolorowym maczkiem

pierniki przepis

Tych pierniczków nie smarujemy białkiem, tylko do połowy maczamy w czekoladowej polewie i posypujemy kolorowym maczkiem. Zostawiamy do następnego dnia, by polewa całkowicie wyschła. Przechowujemy w zamkniętym naczyciu, które wstawiamy do chłodnego pomieszczenia.

Oto kilka zdjęć jak udekorowałam pierniczki:

przepis na pierniki

przepis na pierniki

przepis na pierniki

przepis na pierniki

przepis na pierniki

Komentarze

rodzinatestuje pisze…
My zabierzemy się za pieczenie pierniczków w weekend :) Uwielbiam ich zapach roznoszący się po całym domu.
taka Kropka pisze…
Ja też z uwielbiam ten zapach! Robi sie wtedy całkiem swiątecznie!
Ja właśnie dzisiaj ruszam z produkcją pierników u mnie. Już nie mogę doczekać się tego zapachu... :))

Wybrane dla Ciebie

instagram @takakropka

Copyright © taka Kropka