Przepis na świąteczne pierniczki miodowo - kakaowe
Gdy w domu roznosi się zapach pieczonych pierników, to oczywisty znak, że zbliżają się święta. To chyba najbardziej tradycyjne ciasteczka, które goszczą w polskiej kuchni. Pierniki miodowe zna każdy, natomiast te z nutą kakao będą miłym zaskoczeniem. Smakują inaczej, wyglądają inaczej. Są tak pyszne, że trzeba je dobrze schować, by nie znikły przed świętami!
Przepis na te oryginalne ciasteczka piernikowe znalazłam kiedyś w jednym z czasopism. Obawiałam trochę, jak zostaną przyjęte przez męża i dzieci. Wszystkim tak zasmakowały, że na trwałe wpisały się w domową tradycję.
Kiedy je upiec?
Pierniczki miodowo - kakaowe najlepiej upiec przynajmniej z tygodniowym wyprzedzeniem! Nie trzeba wcześniej, gdyż dzięki polewie czekoladowej, która je zdobi, szybciej stają się miękkie.
Ile będzie pierniczków?
To przepis na 60 niedużych pierniczków
(ilość zależy od grubości rozwałkowanego ciasta)
Składniki na ciasto piernikowe
125 g płynnego miodu (może być domowy, ja miałam z kwiatów mniszka lekarskiego)
200 g cukru pudru
150 g masła lub margaryny
40 ml śmietany
500 g mąki typu 650
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Podgrzać w rondelku miód, cukier, masło i śmietanę.
Mieszać, aż cukier się rozpuści.
Nie dopuścić do wrzenia!
Wysypać na stolnicę mąkę, kakao, przyprawę, proszek.
Wymieszać.
Zrobić dołek i po trosze wlewać masę miodową.
Mieszać cały czas widelcem lub nożem.
Zagnieść ciasto.
Uformować bochenek, zapakować do folii i pozostawić w lodówce na 30 minut. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i lśniące.
Wałkowanie ciasta i wykrawanie pierników
Podzielić ciasto na dwie części, bo jest go dużo!
Rozwałkować na płat o grubości do 3 mm.
Podsypywać ciasto podczas wałkowania, by się nie przyklejało. Ja zawsze próbuję, czy się swobodnie ślizga po podłożu. Wałkowane ciasto może czasem pękać, to normalne, trzeba palcami trochę wyrównywać pęknięcia. Płat się w końcu wygładzi. Przyda się trochę cierpliwości...Naprawdę warto!
Wykrawać niewielkie pierniczki o dowolnych kształtach.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Zdobienie pierniczków
Zrobić polewę czekoladową z czekolady do pieczenia i masła, tak by była lejąca, ale niezbyt rzadka.
Maczać pierniczki w polewie.
Dekorować od razu kolorowym maczkiem.
Przechowywać w zamkniętym naczyniu, które należy wstawić do chłodnego pomieszczenia, gdzie nasze piernikowe ciasteczka poczekają do świąt. Później słoik udekorować i postawić na honorowym miejscu w kuchni czy jadalni.!
Komentarze