Świąteczna babka makowa z białek - prosty przepis bez ważenia
Zostały ci same białka i nie wiesz, co z nimi począć, a kolejna beza już się przejadła? Oto prosty przepis na babkę makową. Najtrudniejszą czynnością będzie wysmarowanie formy, bo gotowy zmielony mak kupisz przecież w sklepie.
Składniki
4-6 białek
Po szklance mąki, cukru pudru i zmielonego maku
kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie: olejek migdałowy, połamane orzechy włoskie, rodzynki
(ja dodałam tylko garść orzechów)
Sposób przygotowania
Rozetrzeć margarynę w mikserze z cukrem pudrem i dwoma łyżkami letniej wody.
Wsypać mąkę z proszkiem oraz mak. Miksować. Jeśli ciasto jest zbyt tęgie, a mikser jakoś sapie, można jeszcze raz dodać trochę letniej wody, ale tylko trochę.
Dodać orzechy i na sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Przełożyć do dokładnie wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy, równomiernie rozetrzeć masę.
Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 35 minut, wyciągnąć. Gdy babka makowa wystygnie, przełożyć na ładny talerz i oprószyć cukrem pudrem.
Zależy ci na estetyce podawania do stołu? Tutaj znajdziesz wiele inspiracji dla twojej kuchni, jadalni, domu i ogrodu! Skorzystaj z promocyjnych cen! |
Uwaga! Babkę polecam trzymać w lodówce. Nabierze trochę wilgoci, a zimna będzie smakowała jeszcze lepiej!
Mam zamiar spróbować wersję z kokosem. Zobaczymy...
Inne wypieki:
Komentarze