babka z białek
Babka makowa z białek
Zostały ci same białka i nie wiesz, co z nimi począć, a kolejna beza już się przejadła? Oto prosty przepis na babkę makową. Najtrudniejszą czynnością będzie tu...wysmarowanie formy, bo gotowy zmielony mak kupisz przecież w sklepie.

Babka makowa z białek - prosty przepis

Składniki


4-6 białek

Po szklance mąki, cukru pudru i zmielonego maku 

kostka margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

opcjonalnie: olejek migdałowy, połamane orzechy włoskie, rodzynki

(ja dodałam tylko garść orzechów)


Babka makowa z białek - prosty przepis

Sposób przygotowania


Miękką margarynę rozetrzeć w mikserze z cukrem pudrem i dwoma łyżkami letniej wody. Wsypać mąkę z proszkiem oraz mak. Miksować. Ciasto jest zbyt tęgie, a mikser jakoś sapie, można jeszcze raz dodać trochę letniej wody, ale tylko trochę.


Dodać orzechy i na sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Przełożyć do dokładnie wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy, równomiernie rozetrzeć masę. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 35 minut, wyciągnąć. Gdy babka makowa wystygnie, przełożyć na ładny talerz i oprószyć cukrem pudrem.

babka z makowa
Babka makowa z białek

Uwaga! Babkę polecam trzymać w lodówce. Nabierze trochę wilgoci, a zimna będzie smakowała jeszcze lepiej!

Mam zamiar spróbować wersję z kokosem. Zobaczymy, jak upiekę, wstawię zdjęcie.

Inne wypieki:

Crostata di marmellata - przepis na włoskie kruche ciasto z konfiturą
Ciasto z morelami


Brak komentarzy: