TRYB JASNY/CIEMNY

Świąteczna babka makowa z białek - prosty przepis bez ważenia

babka z białek

Zostały ci same białka i nie wiesz, co z nimi począć, a kolejna beza już się przejadła? Oto prosty przepis na babkę makową. Najtrudniejszą czynnością będzie wysmarowanie formy, bo gotowy zmielony mak kupisz przecież w sklepie.

Składniki


4-6 białek

Po szklance mąki, cukru pudru i zmielonego maku 

kostka margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

opcjonalnie: olejek migdałowy, połamane orzechy włoskie, rodzynki

(ja dodałam tylko garść orzechów)


Sposób przygotowania


Rozetrzeć margarynę w mikserze z cukrem pudrem i dwoma łyżkami letniej wody.


Wsypać mąkę z proszkiem oraz mak. Miksować. Jeśli ciasto jest zbyt tęgie, a mikser jakoś sapie, można jeszcze raz dodać trochę letniej wody, ale tylko trochę.


Dodać orzechy i na sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.


Przełożyć do dokładnie wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy, równomiernie rozetrzeć masę.


Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 35 minut, wyciągnąć. Gdy babka makowa wystygnie, przełożyć na ładny talerz i oprószyć cukrem pudrem.


babka z makowa
Zależy ci na  estetyce podawania do stołu? Tutaj znajdziesz wiele inspiracji dla twojej kuchni, jadalni, domu i ogrodu! Skorzystaj z promocyjnych cen!

Uwaga! Babkę polecam trzymać w lodówce. Nabierze trochę wilgoci, a zimna będzie smakowała jeszcze lepiej!

Mam zamiar spróbować wersję z kokosem. Zobaczymy...


Inne wypieki:




Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka