TRYB JASNY/CIEMNY

Polski żurek na gotowym zakwasie z butelki - krok po kroku

 

Jak ugotować tradycyjny polski żurek

Ugotowałam swój pierwszy w życiu żurek - 3,5l - 6 porcji! Pycha! Takiego nie jadłam, nawet w restauracji! I już wiem, że nie będę gotować go tylko w Wielkanoc. Szkoda mi czekać cały rok na tak smaczną okazję. 


Od dziś żurek zagości w naszym domowym menu na dobre! Tak się obżarliśmy, że nikt nie miał ochoty na drugie danie!


Zatem żurkiem, jakoż to daniem jednogarnkowym, postanawiam sycić puste żołądki członków rodziny nie tylko w święta, lecz również w dni powszednie.


Jak ugotować tradycyjny polski żurek
Butelkę z zakwasem trzeba mocno strzepać.

Dzięki gotowemu zakwasowi, który otrzymałam w prezencie od Polskiego Spichlerza, danie było gotowe w półtorej godziny! Zobacz, jak tego dokonałam.

Składniki na żurek

1 marchewka

1 pietruszka

½ średniej wielkości selera

½ kg ziemniaków

por - kawałek białej części oraz kilka liści

duża cebula

200 g wędzonego boczku

4 białe kiełbaski

6 jajek

200 ml kwaśnej śmietany

500 ml zakwasu na żurek


Przyprawy

sól

pieprz

majeranek

kilka kuleczek angielskiego ziela

3 liście laurowe

2 łyżeczki chrzanu z słoiczka


Pozwoliłam sobie na szczyptę eksperymentu:

Dodałam po płaskiej łyżeczce kardamonu oraz imbiru.


Jak ugotowałam żurek
Krok po kroku


Drobno pokrojoną cebulę zeszkliłam na niewielkiej ilości oliwy, dodałam przyprawy: kardamon oraz imbir, lekko podsmażyłam.


Marchewkę starłam na dużych oczkach, pietruszkę na małych, dodałam do garnka, wymieszałam z przyprawami, zalałam wrzątkiem i razem z liśćmi laurowymi zostawiłam dusić na małym ogniu.


Obrałam ziemniaki, pokroiłam w większą kostkę, dodałam do garnka razem z porem i białymi kiełbaskami oraz skórką z boczku.


Dolałam tyle przegotowanej gorącej wody, by wszystkie składniki były w niej zanurzone. Trochę posoliłam i zostawiłam gotować na małym ogniu.


Jak ugotować tradycyjny polski żurek
Listki poru związałam innym listkiem, by później łatwiej mi je było wyciągnąć

W tym czasie ugotowałam jajka na twardo, pokroiłam boczek w drobną kostkę i usmażyłam na teflonowej patelni. Nie trzeba dolewać oliwy!


Żurek już prawie gotowy


Gdy ziemniaki były już miękkie, wyciągnęłam seler, por, wędzoną skórkę oraz kiełbaski.

Kiełbaski pokroiłam w kostkę i wrzuciłam z powrotem do garnka.


Dodałam żurkowego zakwasu - butelką z zakwasem trzeba przedtem porządnie przetrzepać, by gęsty osad nie został na dnie - to zrobił mój mąż! Brawo!!!


Zakwas dodałam do zupy razem z śmietaną i chrzanem. Doprawiłam pieprzem i majerankiem.


Jeszcze chwilę podgrzewałam, cały czas mieszając.

Gotowe!


Podałam z pokrojonym w ósemki jajkiem i pietruszką.

P Y C H O T A !!!


Jak ugotować tradycyjny polski żurek

A ty ugotowałaś już swój pierwszy żurek? Czym różnił się Twój przepis od mojego?


Zapraszam też do skosztowania innych moich dań. Smacznego!

Danie z brokułem, porem i cukinią w śmietanowym sosie z pesto 

Czarny ryż na słono i na słodko

Surówka z czerwonej kapusty

Pizza na spodzie drożdżowym - bez wyrastania, bez mleka, bez jajka


I wiele innych!!!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

instagram @takakropka

Copyright © taka Kropka