Polski żurek na gotowym zakwasie z butelki - krok po kroku
Ugotowałam swój pierwszy w życiu żurek - 3,5l - 6 porcji! Pycha! Takiego nie jadłam, nawet w restauracji! I już wiem, że nie będę gotować go tylko w Wielkanoc. Szkoda mi czekać cały rok na tak smaczną okazję.
Od dziś żurek zagości w naszym domowym menu na dobre! Tak się obżarliśmy, że nikt nie miał ochoty na drugie danie!
Zatem żurkiem, jakoż to daniem jednogarnkowym, postanawiam sycić puste żołądki członków rodziny nie tylko w święta, lecz również w dni powszednie.
A jeśli nie masz czasu na gotowanie, masz dietę lub chcesz zrzucić kilka kilogramów i zastanawiasz się nad dietą pudełkową, zerknij na stronę największej w Polsce porównywarki polskich firm cateringowych Dietly.pl.
![]() |
Butelkę z zakwasem trzeba mocno strzepać. |
Składniki na żurek
1 marchewka
1 pietruszka
½ średniej wielkości selera
½ kg ziemniaków
por - kawałek białej części oraz kilka liści
duża cebula
200 g wędzonego boczku
4 białe kiełbaski
6 jajek
200 ml kwaśnej śmietany
500 ml zakwasu na żurek
Przyprawy
pieprz
majeranek
kilka kuleczek angielskiego ziela
3 liście laurowe
2 łyżeczki chrzanu z słoiczka
Pozwoliłam sobie na szczyptę eksperymentu:
Dodałam po płaskiej łyżeczce kardamonu oraz imbiru.
Jak ugotować polski żurek na gotowym zakwasie?
Zeszklić na oliwie drobno pokrojoną cebulę.
Dodać przyprawy: kardamon oraz imbir, lekko podsmażyć.
Zetrzeć warzywa: marchewkę na dużych oczkach, pietruszkę na małych.
Włożyć do garnka.
Dodać przypraw.
Zalać wrzątkiem.
Dusić na małym ogniu.
Obrać ziemniaki, pokroić w większą kostkę, dodać do garnka razem z porem i białymi kiełbaskami oraz skórką z boczku.
Dolać tyle przegotowanej gorącej wody, by wszystkie składniki były w niej zanurzone.
Gotować na małym ogniu.
Pokroić boczek w drobną kostkę i usmażyć na teflonowej patelni. Nie trzeba dolewać oliwy!
Żurek prawie gotowy
Pokroić kiełbaski w kostkę i wrzuć z powrotem do garnka.
Dodać żurkowego zakwasu. Butelką z zakwasem trzeba przedtem porządnie wstrząsnąć, by gęsty osad nie został na dnie.
Wlać do zupy zakwas i śmietanę.
Dodać chrzanu.
Doprawić pieprzem i majerankiem.
Gotowe!
Podawać z jajkiem pokrojonym w ósemki i ugotowanym na twardo oraz pietruszką.
A ty ugotowałaś już swój pierwszy żurek? Czym różnił się Twój przepis od mojego?
Zapraszam też do skosztowania innych moich dań. Smacznego!
Czarny ryż na słono i na słodko
Pizza na spodzie drożdżowym - bez wyrastania, bez mleka, bez jajka
I wiele innych!
Komentarze