TRYB JASNY/CIEMNY

Polski żurek na gotowym zakwasie z butelki - krok po kroku

 

Jak ugotować tradycyjny polski żurek

Ugotowałam swój pierwszy w życiu żurek - 3,5l - 6 porcji! Pycha! Takiego nie jadłam, nawet w restauracji! I już wiem, że nie będę gotować go tylko w Wielkanoc. Szkoda mi czekać cały rok na tak smaczną okazję. 


Od dziś żurek zagości w naszym domowym menu na dobre! Tak się obżarliśmy, że nikt nie miał ochoty na drugie danie!


Zatem żurkiem, jakoż to daniem jednogarnkowym, postanawiam sycić puste żołądki członków rodziny nie tylko w święta, lecz również w dni powszednie.


Jak ugotować tradycyjny polski żurek
Butelkę z zakwasem trzeba mocno strzepać.

Dzięki gotowemu zakwasowi, który otrzymałam w prezencie od Polskiego Spichlerza, danie było gotowe w półtorej godziny! Zobacz, jak tego dokonałam.

Składniki na żurek


1 marchewka

1 pietruszka

½ średniej wielkości selera

½ kg ziemniaków

por - kawałek białej części oraz kilka liści

duża cebula

200 g wędzonego boczku

4 białe kiełbaski

6 jajek

200 ml kwaśnej śmietany

500 ml zakwasu na żurek

Przyprawy

sól

pieprz

majeranek

kilka kuleczek angielskiego ziela

3 liście laurowe

2 łyżeczki chrzanu z słoiczka


Pozwoliłam sobie na szczyptę eksperymentu:


Dodałam po płaskiej łyżeczce kardamonu oraz imbiru.


Jak ugotować polski żurek na gotowym zakwasie?


Zeszklić na oliwie drobno pokrojoną cebulę.

Dodać przyprawy: kardamon oraz imbir, lekko podsmażyć.


Zetrzeć warzywa: marchewkę na dużych oczkach, pietruszkę na małych.

Włożyć do garnka.

Dodać przypraw.

Zalać wrzątkiem.

Dusić na małym ogniu.


Obrać ziemniaki, pokroić w większą kostkę, dodać do garnka razem z porem i białymi kiełbaskami oraz skórką z boczku.


Dolać tyle przegotowanej gorącej wody, by wszystkie składniki były w niej zanurzone.

Gotować na małym ogniu.


Jak ugotować tradycyjny polski żurek
Listki poru związałam innym listkiem, by później łatwiej mi je było wyciągnąć


Pokroić boczek w drobną kostkę i usmażyć na teflonowej patelni. Nie trzeba dolewać oliwy!


Żurek już prawie gotowy


Gdy ziemniaki już są miękkie:

Wyciągnąć seler, por, wędzoną skórkę z boczku oraz kiełbaski.

Pokroić kiełbaski w kostkę i wrzuć z powrotem do garnka.


Dodać żurkowego zakwasu. Butelką z zakwasem trzeba przedtem porządnie przetrzepać, by gęsty osad nie został na dnie.


Wlać do zupy zakwas i śmietanę.


Dodać chrzanu.


Doprawić pieprzem i majerankiem.


Gotowe!


Podawać z pokrojonym w ósemki jajkiem ugotowanym na twardo i pietruszką.



Jak ugotować tradycyjny polski żurek

A ty ugotowałaś już swój pierwszy żurek? Czym różnił się Twój przepis od mojego?


Zapraszam też do skosztowania innych moich dań. Smacznego!


Czarny ryż na słono i na słodko

Pizza na spodzie drożdżowym - bez wyrastania, bez mleka, bez jajka


I wiele innych!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka