Jak upiec baranka wielkanocnego w kamiennej formie - łatwy przepis
Baranka wielkanocnego co roku piekła moja babcia i ciocia. Mama twierdziła, że to zbyt skomplikowane i mało kiedy jej się udaje, więc woli kupić gotowca. Ja postanowiłam zaryzykować, gdy zobaczyłam okazałego baranka wielkanocnego mojej teściowej!
Nie miał przypalonego nosa, głowa trzymała się na swoim miejscu, uszy całe.
Był rumiany, bez zakalca, w formacie 3D, bo pieczony w dwuczęściowej kamiennej formie.
Udał mi się za pierwszym razem! I tak jest od kilkunastu lat. Baranek króluje na naszym stole przez całą oktawę wielkanocną, po czym zostaje zjedzony. Jest bardzo smaczny!
Wg jakiego przepisu go upiekłam? Tego samego co babcia i ciocia. Teściowa zaś służyła cennymi radami.
Udostępniam zatem przepis na Baranka Wielkanocnego i dwa sekrety - triki teściowej.
Składniki jak na babkę
250 g margaryny
250 g mąki średnio grubej
250 g cukru kryształu
5 jajek
1-2 lyżki letniego mleka
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
bułka tarta do wysypania formy
Składniki do dekoracji
cukier puder
rodzynki
goździki
Przygotowanie ciasta
Utrzeć margarynę i cukier na jednolitą białą masę.
Oddzielić białka od żółtek.
Dodawać do masy po jednym żółtku i miksować.
Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodać letnie mleko.
Zmiksować.
Masa ma być tęga. Rzadkie ciasto lubi uciekać z formy.
Ubić białka z szczyptą soli na sztywno.
Połączyć delikatnie z masą.
Przygotowanie formy
Wysmarować grubą warstwą margaryny dolną i górną część formy.
Zostawić więcej margaryny we wgłębieniu na nos.
Wysypać bułką tartą.
Pieczenie
Wypełnić masą całą dolną część formy.
Zostawić trochę więcej masy w okolicach karku.
Przykryć górną częścią formy.
Piec na termoobiegu około 60 min. w temperaturze 180 stopni C.
Wyjąć z piekarnika.
Poczekać co najmniej dwie godziny, aż całkowicie wystygnie!
Podważyć nożem górną część formy i zdjąć.
Oddzielić ciasto od ścianek formy i ostrożnie odwrócić.
Po zdjęciu górnej części formy oraz ostrożnym odklejeniu ciasta od ścianek przykryłam baranka tacą i razem z nią ostrożnie odwróciłam. Baranek sam wyskoczył z foremki.
Dwa sekrety - triki teściowej
Baranek wielkanocny bez przypalonego nosa
Nosek podkładamy kawałkiem staniolu złożonego w gruby kwadracik.
Część masy wlewam do małej foremki na babkę. Dzięki temu widzę, czy ciasto jest upieczone, zanurzam patyczek, a gdy suchy, znaczy, że gotowe. Wyjmuję formę, a baranka zostawiam jeszcze na ok. 10 min.
Dekorowanie baranka wielkanocnego
Wsypać trochę cukru pudru do sitka.
Oprószyć baranka.
Zrobić nosek z trzech goździków. oczy z rodzynek lub również goździków.
Zawiązać kokardkę z dzwoneczkiem.
Gotowe!
No i jak? Upieczesz swojego baranka wielkanocnego? Napisz w komentarzu!
Udostępnij ten post, jeśli ci się podoba! Będzie mi bardzo miło!
Inne moje przepisy na potrawy wielkanocne:
Białe wielkanocne kiełbaski w cieście drożdżowym
Polski żurek na gotowym zakwasie z butelki
Komentarze