Jak ugotować smaczny obiad bez mięsa? 7 prostych przepisów
Obiad bez mięsa można przyrządzić w niecałą godzinę. Jeśli szukasz inspiracji, może przyda Ci się któryś z moich domowych prostych przepisów.
Zapraszam!
Nie lubisz szpinaku, chociaż wiesz, że zdrowy? Może przekona cię do niego ten przepis? Szpinak przyrządzony z kurkumą i dodatkiem śmietany już nie smakuje tak trawiasto, ”szpinakowo”. W dodatku taki obiad ugotujesz w mig!
Składniki
makaron kokardki na cztery porcje
250 g świeżych lub mrożonych liści szpinaku
100 g śmietany
mała puszka kukurydzy
gotowe wiórki z mozzarelli lub starty parmezan
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
Wykonanie
Postawić wodę na makaron. Gdy woda się zagotuje, włożyć makaron.
Pokroić cebulę na drobno.
Zeszklić na oliwie.
Dodać kurkumę i lekko podsmażyć, by wydobył się aromat.
Dodać szpinak.
Dusić na niewielkim ogniu przez ok. 10 min bez przykrycia, aż woda trochę odparuje.
Dodać śmietany i startego czosnku.
Podgrzać na małym ogniu.
Odstawić.
Doprawić solą i pieprzem.
Moja sugestia - dużo pieprzu
Pieprzu nie żałujemy. Dobrze przyprawiony, pikantny szpinak jest naprawdę pyszny!
Risotto presto bez mięsa
To danie ugotujesz w dosłownie kilka minut! Prosty przepis idealny dla zapracowanej kobiety, zawalonej praniem, prasowaniem, porządkowaniem, zziajanej i niedospanej. Przybywam na ratunek z absolutnie mega szybkim przepisem na smaczny obiad bez mięsa!
Danie przyrządziłam w piątek z niedojedzonego ryżu z poprzedniego obiadu (nigdy nie wiem, w jakiej ilości go ugotować…)
Składniki
ryż
kukurydza konserwowa lub mrożona
groszek konserwowy lub mrożony
Pesto alla calabrese
lub Pesto Rosso
por pokrojony w cieniutkie plasterki
płatki żółtego sera
trochę oliwy z oliwek
soli i pieprzu nie trzeba, bo pesto jest dosyć słone
Wykonanie
Wymieszać składniki. (prócz sera)
Przykryć płatkami sera, wstawić do mikrofali.
Posypać porem.
Obiad gotowy! Kropka!
Soli i pieprzu nie trzeba, bo pesto jest dość słone. Danie smakuje świetnie! Pesto i por dodaje mu delikatnego pikantnego smaku. Pychota, słowo!
- Moja sugestia - risotto na zimno
To bezmięsne danie można również podać na zimno jako sałatkę.
No i jak, podoba ci się pomysł na takie szybkie bezmięsne danie obiadowe? A może też masz sposób na szybki obiad. Napisz koniecznie w komentarzu! Chętnie skorzystam!
Brokuł inaczej - z cukinią, kukurydzą, ananasem i serem pleśniowym
Jak przyrządzić zielony brokuł, by nie wyglądał tak...zielono? W tym prostym przepisie "stępiłam" jego smak ananasem i serem pleśniowym! Potrawę podałam bardzo elegancko, jak w drogiej restauracji! Mimo że bez mięsa, obiad był bardzo smaczny. Nikt nie narzekał!
Składniki
1 baldach brokułu
1 mała cukinia
pół dużego pora
mała puszka kukurydzy
2 krążki świeżego ananasa ( można zrezygnować, jeśli ktoś nie lubi)
ser pleśniowy
kurkuma, sól, pieprz
Składniki na sos
2 łyżki bazyliowego pesto
100 g gęstej śmietany
100 g gęstego białego jogurtu
2 łyżki bazyliowego pesto
2 łyżki sos tatarskiego lub majonezu
2 starte ząbki czosnku
pieprz
Wykonanie
Dodać pokrojoną cukinię.
Podlać niewielką ilością wody.
Posolić i dusić pod przykryciem.
Umyć i odciąć stopki aż pod sam baldach.
Podzielić na różyczki.
Dusić pod przykryciem razem z cukinią i porem
lub
Blanszować na parze przez ok. 3 - 5 minut. Zachowa wtedy swoje właściwości zdrowotne, zwłaszcza antyrakowe dzięki zawartości antyutleniaczy.
(Grube nóżki brokułu wkładam do zamrażarki, przydadzą się do zupy krem, wtedy jednak, brokuł nie będzie miał już tylu właściwości zdrowotnych)
W tym czasie przygotowujemy sos:
Wymieszać składniki na sos.
Zetrzeć ser pleśniowy na tarce o małych oczkach.
Dodać ser do sosu lub podać osobno jako dodatek do dania z brokułem.
Pokroić ananas na niewielkie kawałki.
Dodajemy do dania lub również podać osobno jako dodatek.
Moja sugestia - jak podać danie?
Na tym zdjęciu danie z brokułem jest podane jako całość, czyli sos, ananas oraz ser pleśniowy nie są częścią całego dania, które podajemy z ryżem. Pychota!!! |
Omlet z groszkiem i pomidorkami - bardzo proste danie obiadowe
Takim omletem poczęstował mnie kiedyś na obiad mój chłopak, czym zaimponował wielce, skradł serce i został moim mężem...A więc, panowie, to prosty przepis na obiad czy kolację specjalnie dla Was!
Taki omlet może mieć wiele, wiele wariacji. Przedstawię wegetariańską wersję. Przepis na surówkę dorzucam w "bonusie" ;)
6 jajek
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka śmietany lub śmietankowego jogurtu
trochę oliwy lub masła
czerwona cebula
½ małej cukinii
groszek konserwowy
pomidorki koktajlowe
5 płatków dowolnego żółtego sera
listki świeżego oregano
parę krążków pora do dekoracji
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Zeszklić posiekaną cebulę na rozgrzanej oliwie lub roztopionym maśle.
Dodać cukinię pokrojoną w plasterki.
Dusić pod przykryciem dusimy na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
Roztrzepać jajka w osobnym naczyniu.
Dodać bułki tartej i śmietany.
Doprawić solą i pieprzem.
Wlać na patelnię, smażyć na małym ogniu.
W tym czasie:
Pokroić pomidorki koktajlowe.
Kłaść plasterki sera na lekko ścięte jajka.
Ozdobić omlet plasterkami pomidorków, groszkiem i listkami świeżego oregano.
Zostawić pod przykryciem, aż ser się roztopi.
Cały czas palnik mamy ustawiony na minimum. Omlet nie może się przypalić!
Podawać z białym pieczywem lub ziemniakami.
Moja sugestia - sałatka zamiast ziemniaków
Ja uwielbiam różnego rodzaju surówki, więc podałam z surówką z dwóch rodzajów kapusty.
Łazanki z kapustą - łatwy przepis na proste, pyszne i syte danie
Łazanki to jedno z najprostszych do przyrządzenia obiadów bez mięsa. W dodatku smaczne, tanie i łatwe. W sam raz na piątek, gdy po całym tygodniu szukamy w pamięci jakiegoś szybkiego i prostego przepisu. Zobacz trzy wersje tego dania. Dzięki temu nigdy się "nie przeje".
250 g makaronu typu łazanki (może być więcej)
mniejsza główka świeżej białej kapusty
garść suszonych grzybów (lub świeżych, można też z nich zrezygnować, jeśli ktoś nie lubi, a znajdą się tacy…)
200 g wędzonego boczku - również opcjonalnie
duża cebula
trzy ząbki czosnku
zielona pietruszka
szczypiorek lub por
sól, pieprz
ocet
2 liście laurowe
½ łyżeczki suszonego imbiru
Łazanki z kapustą - wykonanie
Kapusta i grzyby
Moczyć grzyby w mleku przez ok. 2 godziny.
Pokroić cebulę w drobną kostkę.
Podsmażyć na oliwie, by lekko zbrązowiała.
Dosypać imbiru, krótko podsmażyć.
Dodać poszatkowaną kapustę oraz liść laurowy oraz namoczone grzyby.
Podlać minimalną ilością wody.
Dusić pod przykryciem, aż kapusta zmięknie, czyli ok. 30 minut.
Pilnować, czy na dnie garnka jest trochę wody. Wody nie może być zbyt dużo - tylko tyle, by kapusta się nie przypaliła!
Co robimy podczas gotowania kapusty
Boczek
Pokroić boczek w cienkie paski.
Podpiec w piekarniku na pergaminie przy temperaturze ok. 180 stopni, aż stanie się chrupiący.
Makaron
Połączyć z kapustą.
Doprawić do solą, pieprzem, cukrem i octem.
Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, świeżą pietruszkę, szczypiorek oraz trochę pokrojonego w cieniutkie kółeczka i wymiętoszonego w dłoniach poru.
Udekorować chrupiącym boczkiem - można z niego zrezygnować oczywiście - nie każdy lubi...
Moja sugestia - 2 sposoby podania łazanków z kapustą na obiad lub kolację
Ugotować łazanki na al dente.
Wmieszać łazanki z kapustą.
Zalać śmietaną wymieszaną z zmiażdżonym czosnkiem, ketchupem, oliwą, solą i pieprzem, posypać obficie cebulą.
Ułożyć na wierzchu boczek pokrojony na plasterki.
Uwaga! Naczynie, w którym będziemy robić taką łazankową zapiekankę, należy wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Podać z maślanką lub kefirem!
Którą wersję łazanek bardziej wolisz?
5. Omlet z makaronu
Po niedzielnym obiedzie zostało mi trochę makaronu! Ugotowałam więc zupę pomidorową. Niestety mąż zjadł ją bez makaronu, bo nie przypilnowałam, a on nie zauważył...
Nie szkodzi! Tym razem nie musiałam się głowić nad tym, co przyrządzić na obiad, by był smaczny i inny.
Składniki na trzy porcje
ugotowany cienki makaron (dwie - trzy porcje)
5 jajek
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki bułki tartej
płatki żółtego sera
(szynka lub jakaś kiełbasa)
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
szczypiorek
sól, pieprz
Wykonanie omletu z makaronem
Podsmażyć makaron na oliwie na delikatny złoty kolor.
Dodać suszonych ziół prowansalskich oraz kiełbasy lub szynki.
Wymieszać, uformować na patelni w placuszek.
Zalać jajkami roztrzepanymi z śmietaną, bułką tartą, przyprawionymi solą i pieprzem.
Przykryć płatkami żółtego sera - np. z pieprzem i chilli.
Smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż jajka się zetną.
Posypać świeżym szczypiorkiem.
Do omletu podaję zawsze którąś z moich ulubionych sałatek .
Smażone krążki cukinii z pikantnym sosem jogurtowym
Smażone krążki z młodej cukinii podane z pikantnym sosem jogurtowym stały się naszym ulubionym wakacyjnym daniem. Przepis jest wprawdzie bardzo prosty, ale samo wykonanie tego bezmięsnego obiadu trwa trochę dłużej.
młoda cukinia nie dłuższa niż 30 cm
bułka tarta
mąka gładka
2 jajka
trochę mleka
sól
Składniki na sos
150 ml jogurtu
100 ml śmietany lub majonezu
połowa świeżego ogórka (można z niego całkiem zrezygnować, gdy ktoś nie lubi)
trochę oliwy z oliwek
sól, pieprz, szczypta chili
5 ząbków czosnku (może być mniej lub więcej, wszystko zależy od tego, jak ostry ma być sos)
Opcjonalnie składniki na sos:
Starta rzodkiewka, przyprawa tzatziki, suszone zioła prowansalskie, świeży koperek, szczypiorek, świeże listki oregano i bazylii.
Wymieszać wszystkie składniki. Gotowe!
Przygotowanie cukinii
Umyć cukinię.
Nie obierać ze skórki, nie usuwać miąższu i pestek - u młodej cukinii są miękkie i słodkie.
Pokroić na cienkie plasterki - takie chipsy.
Ułożyć na dużej tacce i posolić.
Poczekać, aż się trochę "spoci".
Przygotować panierkę z roztrzepanych jajek, mleka i mąki.
(Ciasto nie może być rzadkie, bo by się zsuwało)
Wsypać do miski bułkę tartą, kłaść krążek cukinii.
Poruszać miską, jak podczas przesiewania - to bardzo fajny, prosty i szybki sposób na panierowanie!
Rozgrzać na patelni dużą ilość oleju.
(lubię gdy jest go dużo, bo się tak szybko nie przepala. Co jakiś czas go uzupełniam)
Smażyć plasterki cukinii z obu stron na złoty kolor.
Kłaść na serwetce, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Moja sugestia - obiad i przystawka
Smażoną cukinię można podawać na dwa sposoby: na obiad jako danie z ziemniakami lub do pochrupania podczas letnich wieczorów przy lampce wina lub drinku.
UWAGA!!!
To danie jest tak smacznie, że trudno przestać jeść, a sos to taka pychota, że radzę zrobić go duuużo! Dlatego przyrządzanie trwa dłużej...
Komentarze