TRYB JASNY/CIEMNY

5 deserów bez pieczenia na bazie biszkoptów lub kruszonki


Desery i ciasta bez pieczenia

 

Ciasta i desery bez pieczenia przygotowuję zazwyczaj latem, bo nie mam ochoty włączać piekarnika, gdy panują upały! Są łatwe do przygotowania i zawsze się udają! Przygotowuję je w różnych naczyniach: tortownicy, dużej misce lub w małych pojemniczkach - miseczkach, słoiczkach, a nawet kieliszkach!


Spis treści

1. Sernik bez pieczenia
2. Warstwowy deser biszkoptowy z mascarpone
3. Deser z konfiturą i czarnym ryżem
4. Mini deserki w kieliszkach
5. Deser z cynamonową kruszonką, jogurtem i pestkami granatu


1. Sernik bez pieczenia - warstwowy deser z owocami na bazie biszkoptów i galaretek



Warstwowy sernik na zimno

Sernik na zimno to nasz ulubiony letni deser od kilkunastu lat. Można go zrobić w tortownicy, wtedy traktuję jako tort urodzinowy, ale ładniej się prezentuje w szklanym przezroczystym naczyniu, bo widać jego efektowne warstwy.


Składniki


750 g twarogu w wiaderku

500 ml śmietanki do ubijania lub jogurtu

Po jednym opakowaniu agrestowej i truskawkowej galaretki

2 opakowania cytrynowej lub brzoskwiniowej

2 opakowania cukru waniliowego

2 paczki biszkoptów

dowolne owoce

pomarańczowy sok do zwilżenia biszkoptów

Wykonanie warstwowego sernika na zimno


Galaretki

Zagotować wodę w czajniku.


Wlać do dwóch naczyń po 300 ml gorącej, lecz nie wrzącej (!) wody.


Rozpuścić truskawkową i agrestową galaretkę.


Wstawić naczynia do zimnej wody, by galaretki ostygły, następnie do lodówki.


Zostawić, by trochę stężały - galaretka ma mieć klejącą się do ścian naczynia gęstą konsystencję.


Masa z twarogu i galaretki


Ubić śmietankę w dużej misce.


Dodać cukier waniliowy oraz cały twaróg.


Zmiksować całość na najmniejszych obrotach.


Rozdzielić masę twarogową do dwóch misek.


Dodać do każdej stężałą galaretkę i delikatnie połączyć, by powstała jednolita masa.


Układanie warstw


Sernik bez pieczenia


Układać warstwowo: biszkopty, owoce, truskawkowa masa z twarogu i galaretki, biszkopty, owoce, agrestowa masa z twarogu i galaretki.


Zwilżać biszkopty pomarańczowym sokiem!


Wstawić do lodówki.


Górna warstwa


Sernik bez pieczenia


Sernik na zimno już prawie gotowy! Zostaje nam górna warstwa.

Rozpuścić dwie galaretki o tym samym smaku w 750 ml gorącej wody.

Wstawić do lodówki, by stężała.

Udekorować górną warstwę deseru owocami sezonowymi.

Przykryć stężałą galaretką.

Wstawić gotowy deser do lodówki na 2 godziny albo całą noc.


  • Moja sugestia - dekoracja


Latem można udekorować deser świeżymi listkami lipii cytrynowej, melisy lub miety. ja udekorowałam lawendą.



2. Szybki i łatwy warstwowy deser biszkoptowy z kakao i mascarpone


Warstwowy deser z biszkoptów i mascarpone

Niespodziewana wizyta, brak czasu lub nagły pypeć na coś dobrego? Nie ma sprawy! Ten deser przygotujesz w 20 minut! Serio!


Składniki na krem


1 serek mascarpone

250 ml śmietanki do ubijania

1 opakowanie cukru waniliowego

kakao i wiórki czekolady

2 paczki biszkoptów

puszka kompotu z brzoskwiń, moreli lub mandarynek

Wykonanie warstwowego deseru biszkoptowego z kakao i mascarpone

Krem

Ubić śmietankę, dodać cukier waniliowy i wymieszać z mascarpone.

Układanie warstw

Układać warstwowo: biszkopty nasączone sokiem z kompotu, które oprószamy kakao, kawałki owoców, krem itd.

Posypać ostatnią warstwę - krem - czekoladowymi wiórkami.

Wstawić na godzinę do lodówki.

Gotowe!!!

  • Moja sugestia


Owoce można zastąpić przecierem jabłkowym.




3. Słodki deser warstwowy z konfiturą i czarnym ryżem



czarny ryż dania


Przetestowałam tę nowość na dzieciach, podałam na podwieczorek i odniosłam kulinarny sukces! Deser przygotowałam również w słoiczku, specjalnie dla męża, by zabrał z sobą do pracy i wspomniał może o mnie słodko…


Składniki na cztery porcje


½ szklanki ugotowanego ryżu

4 suszone daktyle

2 suszone figi

konfitura lub mus owocowy

( wykorzystałam pomarańcze bez cukru z Polskiego Spichlerza)

skyr lub biały jogurt

orzeszki

(np. orzeszki ziemne glazurowane z Polskiego Spichlerza)


Wykonanie słodkiego deseru warstwowego z konfiturą i czarnym ryżem


Ugotować czarny ryż - zobacz tutaj


Zblendować w jednolitą masę czarny jaśminowy ryż oraz suszone owoce.


Układać w słoiczku warstwami: na spód masę ryżową, potem dowolną konfiturę lub wyżej wspomniane pomarańcze bez cukru, skyr lub jogurt oraz totalny sztos - orzeszki!!! Poleca cała moja rodzina!

4. Mini deserki w kieliszkach - z masą na bazie śmietany, żółtek i kaszy manny


deser na imprezę karnawałową

Deserki w rozmiarze XS, słodkie w smaku i wyglądzie, podane w średnich i małych kieliszkach wyglądają po prostu uroczo i całkiem profesjonalnie! Główną rolę odgrywa tu masa śmietankowa. Deserki idealne na domową imprezę!

Składniki masy śmietankowej

0,5 ml śmietany 30%

100 g grubo zmielonej mąki lub kaszy manny

100 g cukru pudru

100 ml oliwy

1 opakowanie cukru waniliowego

3 żółtka

Wykonanie deserków

Masa śmietankowa

Podgrzać wszystkie składniki, aż masa zgęstnieje.


UWAGA!!!

NIE dopuścić do wrzenia, bo by się ścięła!


Zdjąć garnek z palnika i włożyć do zimnej wody.


Miksować w tym samym garnku tak długo, aż masa wystygnie i zrobi się krem.


Gdyby przypadkowo groziło ścięcie, należy dolać do masy zimnego mleka, garnek wstawić do zimnej wody i szybko miksować! masa śmietankowa ma mieć konsystencję, jak na filmiku poniżej.



Układanie warstw w kieliszkach


Pierwsza warstwa: biszkopcik, 3 łyżeczki rozgotowanych i wystudzonych moreli

Druga warstwa: biszkopcik, 2 łyżeczki dżemu morelowo-śliwkowego (z żółtych śliwek)

Trzecia warstwa: kawałki gorzkiej czekolady oraz połamane orzechy włoskie, galaretka oraz duuużo śmietankowej masy.


Udekorować ubitą śmietanką.


  • Moja sugestia - dla dorosłych z prądem :)


Biszkopciki można skropić rumem, zaś śmietankę polać likierem.


5. Deser z cynamonową kruszonką, jogurtem i pestkami granatu


desery bez pieczenia

Tym razem autorką pychotki ze zdjęcia jest moja córka, która kocha desery bez pieczenia. Choć cel był niezamierzony, gdy zobaczyłam deser i zrobiłam aranżację do zdjęcia skojarzenie nasunęło się samo! Tak więc w naszym domu zagości pewnie nowa tradycja: deserki na Święto Niepodległości Polski!


Składniki na cztery nieduże porcje


100 g masła

100 g cukru pudru (może być mniej)

150 g mąki pszennej

2 łyżki zmielonych płatków owsianych

1 łyżeczka cynamonu

biały lub waniliowy jogurt

ziarenka  granatu


Wykonanie deserków


Zrobić posypkę z masła, mąki, zmielonych płatków owsianych i cynamonu. Gdyby grudki były za duże, dodać trochę mąki.
Rozsypać posypkę na papierze do pieczenia.


Włożyć lodówki na 30-40 minut.

Piec w temp. 160 stopni przez ok. 10-15 min.

 

Przełożyć do szklanek kruszonkę.

Przykryć jogurtem.

Posypać pestkami granatu.



  • Moja sugestia - na ciepło czy na zimno?


Podobno deser jest pyszny również na ciepło. Ja jednak wolę schłodzony.


Przepis zaczerpnęłam ze strony naturalnieozdrowiu.pl


Zainspirowały Cię moje przepisy? Jeżeli tak, będzie bardzo miło, gdy zostawisz komentarz i udostępnisz ten post. Z góry dziękuję!


A może lubisz sałatki - tak jak ja?













Komentarze

Wybrane dla Ciebie

instagram @takakropka

Copyright © taka Kropka