TRYB JASNY/CIEMNY

5 deserów bez pieczenia, na bazie biszkoptów lub kruszonki


Desery i ciasta bez pieczenia

 

Ciasta i desery bez pieczenia przygotowuję zazwyczaj latem, bo nie mam ochoty włączać piekarnika, gdy panują upały! Są łatwe do przygotowania i zawsze się udają! Przygotowuję je w różnych naczyniach: tortownicy, dużej misce lub w małych pojemniczkach - miseczkach, słoiczkach, a nawet kieliszkach!


A jeśli nie masz czasu na gotowanie ipeczenie, masz dietę lub chcesz zrzucić kilkamkilogramów i zastanawiasz się nad dietą pudełkową, zerknij na stronę największej w Polsce porównywarki polskich firm cateringowych.

Spis treści

1. Sernik bez pieczenia
2. Warstwowy deser biszkoptowy z mascarpone
3. Deser z konfiturą i czarnym ryżem
4. Mini deserki w kieliszkach
5. Deser z cynamonową kruszonką, jogurtem i pestkami granatu


1. Sernik bez pieczenia - warstwowy deser z owocami na bazie biszkoptów i galaretek



Warstwowy sernik na zimno

Sernik na zimno to nasz ulubiony letni deser od kilkunastu lat. Można go zrobić w tortownicy, wtedy traktuję jako tort urodzinowy, ale ładniej się prezentuje w szklanym przezroczystym naczyniu, bo widać jego efektowne warstwy.


Składniki


750 g twarogu w wiaderku

500 ml śmietanki do ubijania lub jogurtu

Po jednym opakowaniu agrestowej i truskawkowej galaretki

2 opakowania cytrynowej lub brzoskwiniowej

2 opakowania cukru waniliowego

2 paczki biszkoptów

dowolne owoce

pomarańczowy sok do zwilżenia biszkoptów

Wykonanie warstwowego sernika na zimno


Galaretki

Zagotować wodę w czajniku.


Wlać do dwóch naczyń po 300 ml gorącej, lecz nie wrzącej (!) wody.


Rozpuścić truskawkową i agrestową galaretkę.


Wstawić naczynia do zimnej wody, by galaretki ostygły, następnie do lodówki.


Zostawić, by trochę stężały - galaretka ma mieć klejącą się do ścian naczynia gęstą konsystencję.


Masa z twarogu i galaretki


Ubić śmietankę w dużej misce.


Dodać cukier waniliowy oraz cały twaróg.


Zmiksować całość na najmniejszych obrotach.


Rozdzielić masę twarogową do dwóch misek.


Dodać do każdej stężałą galaretkę i delikatnie połączyć, by powstała jednolita masa.


Układanie warstw


Sernik bez pieczenia


Układać warstwowo: biszkopty, owoce, truskawkowa masa z twarogu i galaretki, biszkopty, owoce, agrestowa masa z twarogu i galaretki.


Zwilżać biszkopty pomarańczowym sokiem!


Wstawić do lodówki.


Górna warstwa


Sernik bez pieczenia


Sernik na zimno już prawie gotowy! Zostaje nam górna warstwa.

Rozpuścić dwie galaretki o tym samym smaku w 750 ml gorącej wody.

Wstawić do lodówki, by stężała.

Udekorować górną warstwę deseru owocami sezonowymi.

Przykryć stężałą galaretką.

Wstawić gotowy deser do lodówki na 2 godziny albo całą noc.


  • Moja sugestia - dekoracja


Latem można udekorować deser świeżymi listkami lipii cytrynowej, melisy lub miety. ja udekorowałam lawendą.



2. Szybki i łatwy warstwowy deser biszkoptowy z kakao i mascarpone


Warstwowy deser z biszkoptów i mascarpone

Niespodziewana wizyta, brak czasu lub nagły pypeć na coś dobrego? Nie ma sprawy! Ten deser przygotujesz w 20 minut! Serio!


Składniki na krem


1 serek mascarpone

250 ml śmietanki do ubijania

1 opakowanie cukru waniliowego

kakao i wiórki czekolady

2 paczki biszkoptów

puszka kompotu z brzoskwiń, moreli lub mandarynek

Wykonanie warstwowego deseru biszkoptowego z kakao i mascarpone

Krem

Ubić śmietankę, dodać cukier waniliowy i wymieszać z mascarpone.

Układanie warstw

Układać warstwowo: biszkopty nasączone sokiem z kompotu, które oprószamy kakao, kawałki owoców, krem itd.

Posypać ostatnią warstwę - krem - czekoladowymi wiórkami.

Wstawić na godzinę do lodówki.

Gotowe!!!

  • Moja sugestia


Owoce można zastąpić przecierem jabłkowym.




3. Słodki deser warstwowy z konfiturą i czarnym ryżem



czarny ryż dania


Przetestowałam tę nowość na dzieciach, podałam na podwieczorek i odniosłam kulinarny sukces! Deser przygotowałam również w słoiczku, specjalnie dla męża, by zabrał z sobą do pracy i wspomniał może o mnie słodko…


Składniki na cztery porcje


½ szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego

4 suszone daktyle

2 suszone figi

konfitura lub mus owocowy

(wykorzystałam pomarańcze bez cukru z Polskiego Spichlerza)

skyr lub biały jogurt

orzeszki

(np. orzeszki ziemne glazurowane z Polskiego Spichlerza)


Wykonanie słodkiego deseru warstwowego z konfiturą i czarnym ryżem


Ugotować czarny ryż - zobacz tutaj


Zblendować w jednolitą masę czarny jaśminowy ryż oraz suszone owoce.


Układać w słoiczku warstwami: na spód masę ryżową, potem dowolną konfiturę lub wyżej wspomniane pomarańcze bez cukru, skyr lub jogurt oraz totalny sztos - orzeszki!!! Poleca cała moja rodzina!

4. Mini deserki w kieliszkach - z masą na bazie śmietany, żółtek i kaszy manny


deser na imprezę karnawałową

Deserki w rozmiarze XS, słodkie w smaku i wyglądzie, podane w średnich i małych kieliszkach wyglądają po prostu uroczo i całkiem profesjonalnie! Główną rolę odgrywa tu masa śmietankowa. Deserki idealne na domową imprezę!

Składniki masy śmietankowej

0,5 ml śmietany 30%

100 g grubo zmielonej mąki lub kaszy manny

100 g cukru pudru

100 ml oliwy

1 opakowanie cukru waniliowego

3 żółtka

Wykonanie deserków

Masa śmietankowa

Podgrzać wszystkie składniki, aż masa zgęstnieje.


UWAGA!!!

NIE dopuścić do wrzenia, bo by się ścięła!


Zdjąć garnek z palnika i włożyć do zimnej wody.


Miksować w tym samym garnku tak długo, aż masa wystygnie i zrobi się krem.


Gdyby przypadkowo groziło ścięcie, należy dolać do masy zimnego mleka, garnek wstawić do zimnej wody i szybko miksować! masa śmietankowa ma mieć konsystencję, jak na filmiku poniżej.



Układanie warstw w kieliszkach


Pierwsza warstwa: biszkopcik, 3 łyżeczki rozgotowanych i wystudzonych moreli

Druga warstwa: biszkopcik, 2 łyżeczki dżemu morelowo-śliwkowego (z żółtych śliwek)

Trzecia warstwa: kawałki gorzkiej czekolady oraz połamane orzechy włoskie, galaretka oraz duuużo śmietankowej masy.


Udekorować ubitą śmietanką.


  • Moja sugestia - dla dorosłych z prądem :)


Biszkopciki można skropić rumem, zaś śmietankę polać likierem.


5. Deser z cynamonową kruszonką, jogurtem i pestkami granatu


desery bez pieczenia

Autorką pychotki jest moja córka. Choć cel był niezamierzony, gdy zobaczyłam deser i zrobiłam dekorację do zdjęcia, skojarzenie nasunęło się samo! Tak w naszym domu zagościła nowa tradycja: deserki na Święto Niepodległości Polski!


Składniki na cztery nieduże porcje


100 g masła

100 g cukru pudru (może być mniej)

150 g mąki pszennej

2 łyżki zmielonych płatków owsianych

1 łyżeczka cynamonu

biały lub waniliowy jogurt

ziarenka  granatu


Wykonanie deserków


Zrobić kruszonkę z masła, mąki, zmielonych płatków owsianych i cynamonu. Gdyby grudki były za duże, dodać trochę mąki.
Wysypać kruszonkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


Wstawić lodówki na 30-40 minut.

Piec w temp. 160 stopni przez ok. 10-15 min.

 

Przełożyć kruszonkę do szklanek.

Dodać jogurtu.

Posypać pestkami granatu.


  • Moja sugestia - na ciepło czy na zimno?


Deser jest smaczny również na ciepło. Ja jednak wolę w wersji schłodzonej.


Przepis zaczerpnęłam ze strony https://naturalnieozdrowiu.pl/medycyna-naturalna/















Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka