5 deserów bez pieczenia, na bazie biszkoptów lub kruszonki
Ciasta i desery bez pieczenia przygotowuję zazwyczaj latem, bo nie mam ochoty włączać piekarnika, gdy panują upały! Są łatwe do przygotowania i zawsze się udają! Przygotowuję je w różnych naczyniach: tortownicy, dużej misce lub w małych pojemniczkach - miseczkach, słoiczkach, a nawet kieliszkach!
Spis treści
1. Sernik bez pieczenia - warstwowy deser z owocami na bazie biszkoptów i galaretek
Sernik na zimno to nasz ulubiony letni deser od kilkunastu lat. Można go zrobić w tortownicy, wtedy traktuję jako tort urodzinowy, ale ładniej się prezentuje w szklanym przezroczystym naczyniu, bo widać jego efektowne warstwy.
Składniki
750 g twarogu w wiaderku
500 ml śmietanki do ubijania lub jogurtu
Po jednym opakowaniu agrestowej i truskawkowej galaretki
2 opakowania cytrynowej lub brzoskwiniowej
2 opakowania cukru waniliowego
2 paczki biszkoptów
dowolne owoce
Wykonanie warstwowego sernika na zimno
Galaretki
Zagotować wodę w czajniku.
Wlać do dwóch naczyń po 300 ml gorącej, lecz nie wrzącej (!) wody.
Rozpuścić truskawkową i agrestową galaretkę.
Wstawić naczynia do zimnej wody, by galaretki ostygły, następnie do lodówki.
Zostawić, by trochę stężały - galaretka ma mieć klejącą się do ścian naczynia gęstą konsystencję.
Masa z twarogu i galaretki
Ubić śmietankę w dużej misce.
Dodać cukier waniliowy oraz cały twaróg.
Zmiksować całość na najmniejszych obrotach.
Rozdzielić masę twarogową do dwóch misek.
Dodać do każdej stężałą galaretkę i delikatnie połączyć, by powstała jednolita masa.
Układanie warstw
Układać warstwowo: biszkopty, owoce, truskawkowa masa z twarogu i galaretki, biszkopty, owoce, agrestowa masa z twarogu i galaretki.
Zwilżać biszkopty pomarańczowym sokiem!
Wstawić do lodówki.
Górna warstwa
Moja sugestia - dekoracja
Latem można udekorować deser świeżymi listkami lipii cytrynowej, melisy lub miety. ja udekorowałam lawendą.
2. Szybki i łatwy warstwowy deser biszkoptowy z kakao i mascarpone
Niespodziewana wizyta, brak czasu lub nagły pypeć na coś dobrego? Nie ma sprawy! Ten deser przygotujesz w 20 minut! Serio!
Składniki na krem
1 serek mascarpone
250 ml śmietanki do ubijania
1 opakowanie cukru waniliowego
kakao i wiórki czekolady
2 paczki biszkoptów
puszka kompotu z brzoskwiń, moreli lub mandarynek
Wykonanie warstwowego deseru biszkoptowego z kakao i mascarpone
Moja sugestia
Owoce można zastąpić przecierem jabłkowym.
3. Słodki deser warstwowy z konfiturą i czarnym ryżem
Przetestowałam tę nowość na dzieciach, podałam na podwieczorek i odniosłam kulinarny sukces! Deser przygotowałam również w słoiczku, specjalnie dla męża, by zabrał z sobą do pracy i wspomniał może o mnie słodko…
Składniki na cztery porcje
½ szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
4 suszone daktyle
2 suszone figi
konfitura lub mus owocowy
(wykorzystałam pomarańcze bez cukru z Polskiego Spichlerza)
skyr lub biały jogurt
orzeszki
(np. orzeszki ziemne glazurowane z Polskiego Spichlerza)
Wykonanie słodkiego deseru warstwowego z konfiturą i czarnym ryżem
Ugotować czarny ryż - zobacz tutaj
Zblendować w jednolitą masę czarny jaśminowy ryż oraz suszone owoce.
Układać w słoiczku warstwami: na spód masę ryżową, potem dowolną konfiturę lub wyżej wspomniane pomarańcze bez cukru, skyr lub jogurt oraz totalny sztos - orzeszki!!! Poleca cała moja rodzina!
4. Mini deserki w kieliszkach - z masą na bazie śmietany, żółtek i kaszy manny
Deserki w rozmiarze XS, słodkie w smaku i wyglądzie, podane w średnich i małych kieliszkach wyglądają po prostu uroczo i całkiem profesjonalnie! Główną rolę odgrywa tu masa śmietankowa. Deserki idealne na domową imprezę!
Składniki masy śmietankowej
0,5 ml śmietany 30%
100 g grubo zmielonej mąki lub kaszy manny
100 g cukru pudru
100 ml oliwy
1 opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
0,5 ml śmietany 30%
100 g grubo zmielonej mąki lub kaszy manny
100 g cukru pudru
100 ml oliwy
1 opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
Wykonanie deserków
Masa śmietankowa
Podgrzać wszystkie składniki, aż masa zgęstnieje.
UWAGA!!!
NIE dopuścić do wrzenia, bo by się ścięła!
Zdjąć garnek z palnika i włożyć do zimnej wody.
Miksować w tym samym garnku tak długo, aż masa wystygnie i zrobi się krem.
Gdyby przypadkowo groziło ścięcie, należy dolać do masy zimnego mleka, garnek wstawić do zimnej wody i szybko miksować! masa śmietankowa ma mieć konsystencję, jak na filmiku poniżej.
Podgrzać wszystkie składniki, aż masa zgęstnieje.
UWAGA!!!
NIE dopuścić do wrzenia, bo by się ścięła!
Zdjąć garnek z palnika i włożyć do zimnej wody.
Miksować w tym samym garnku tak długo, aż masa wystygnie i zrobi się krem.
Gdyby przypadkowo groziło ścięcie, należy dolać do masy zimnego mleka, garnek wstawić do zimnej wody i szybko miksować! masa śmietankowa ma mieć konsystencję, jak na filmiku poniżej.
Układanie warstw w kieliszkach
Autorką pychotki jest moja córka. Choć cel był niezamierzony, gdy zobaczyłam deser i zrobiłam dekorację do zdjęcia, skojarzenie nasunęło się samo! Tak w naszym domu zagościła nowa tradycja: deserki na Święto Niepodległości Polski!
Składniki na cztery nieduże porcje
100 g masła
100 g cukru pudru (może być mniej)
150 g mąki pszennej
2 łyżki zmielonych płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
biały lub waniliowy jogurt
ziarenka granatu
Wykonanie deserków
Zrobić kruszonkę z masła, mąki, zmielonych płatków owsianych i cynamonu. Gdyby grudki były za duże, dodać trochę mąki.
Wysypać kruszonkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić lodówki na 30-40 minut.
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 10-15 min.
Przełożyć kruszonkę do szklanek.
Dodać jogurtu.
Posypać pestkami granatu.
Moja sugestia - na ciepło czy na zimno?
Zrobić kruszonkę z masła, mąki, zmielonych płatków owsianych i cynamonu. Gdyby grudki były za duże, dodać trochę mąki.
Wysypać kruszonkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić lodówki na 30-40 minut.
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 10-15 min.
Przełożyć kruszonkę do szklanek.
Dodać jogurtu.
Posypać pestkami granatu.
Moja sugestia - na ciepło czy na zimno?
Komentarze