5 deserów bez pieczenia na bazie biszkoptów lub kruszonki
Ciasta i desery bez pieczenia przygotowuję zazwyczaj latem, bo nie mam ochoty włączać piekarnika, gdy panują upały! Są łatwe do przygotowania i zawsze się udają! Przygotowuję je w różnych naczyniach: tortownicy, dużej misce lub w małych pojemniczkach - miseczkach, słoiczkach, a nawet kieliszkach!
Spis treści
1. Sernik bez pieczenia - warstwowy deser z owocami na bazie biszkoptów i galaretek

Sernik na zimno to nasz ulubiony letni deser od kilkunastu lat. Można go zrobić w tortownicy, wtedy traktuję jako tort urodzinowy, ale ładniej się prezentuje w szklanym przezroczystym naczyniu, bo widać jego efektowne warstwy.
Składniki
750 g twarogu w wiaderku
500 ml śmietanki do ubijania lub jogurtu
Po jednym opakowaniu agrestowej i truskawkowej galaretki
2 opakowania cytrynowej lub brzoskwiniowej
2 opakowania cukru waniliowego
2 paczki biszkoptów
dowolne owoce
Wykonanie warstwowego sernika na zimno
Galaretki
Zagotować wodę w czajniku.
Wlać do dwóch naczyń po 300 ml gorącej, lecz nie wrzącej (!) wody.
Rozpuścić truskawkową i agrestową galaretkę.
Wstawić naczynia do zimnej wody, by galaretki ostygły, następnie do lodówki.
Zostawić, by trochę stężały - galaretka ma mieć klejącą się do ścian naczynia gęstą konsystencję.
Masa z twarogu i galaretki
Ubić śmietankę w dużej misce.
Dodać cukier waniliowy oraz cały twaróg.
Zmiksować całość na najmniejszych obrotach.
Rozdzielić masę twarogową do dwóch misek.
Dodać do każdej stężałą galaretkę i delikatnie połączyć, by powstała jednolita masa.
Układanie warstw

Układać warstwowo: biszkopty, owoce, truskawkowa masa z twarogu i galaretki, biszkopty, owoce, agrestowa masa z twarogu i galaretki.
Zwilżać biszkopty pomarańczowym sokiem!
Wstawić do lodówki.
Górna warstwa

Moja sugestia - dekoracja
Latem można udekorować deser świeżymi listkami lipii cytrynowej, melisy lub miety. ja udekorowałam lawendą.
2. Szybki i łatwy warstwowy deser biszkoptowy z kakao i mascarpone
Niespodziewana wizyta, brak czasu lub nagły pypeć na coś dobrego? Nie ma sprawy! Ten deser przygotujesz w 20 minut! Serio!
Składniki na krem
1 serek mascarpone
250 ml śmietanki do ubijania
1 opakowanie cukru waniliowego
kakao i wiórki czekolady
2 paczki biszkoptów
puszka kompotu z brzoskwiń, moreli lub mandarynek
Wykonanie warstwowego deseru biszkoptowego z kakao i mascarpone
Moja sugestia
Owoce można zastąpić przecierem jabłkowym.
3. Słodki deser warstwowy z konfiturą i czarnym ryżem
Przetestowałam tę nowość na dzieciach, podałam na podwieczorek i odniosłam kulinarny sukces! Deser przygotowałam również w słoiczku, specjalnie dla męża, by zabrał z sobą do pracy i wspomniał może o mnie słodko…
Składniki na cztery porcje
½ szklanki ugotowanego ryżu
4 suszone daktyle
2 suszone figi
konfitura lub mus owocowy
( wykorzystałam pomarańcze bez cukru z Polskiego Spichlerza)
skyr lub biały jogurt
orzeszki
(np. orzeszki ziemne glazurowane z Polskiego Spichlerza)
Wykonanie słodkiego deseru warstwowego z konfiturą i czarnym ryżem
Ugotować czarny ryż - zobacz tutaj
Zblendować w jednolitą masę czarny jaśminowy ryż oraz suszone owoce.
Układać w słoiczku warstwami: na spód masę ryżową, potem dowolną konfiturę lub wyżej wspomniane pomarańcze bez cukru, skyr lub jogurt oraz totalny sztos - orzeszki!!! Poleca cała moja rodzina!
4. Mini deserki w kieliszkach - z masą na bazie śmietany, żółtek i kaszy manny
Deserki w rozmiarze XS, słodkie w smaku i wyglądzie, podane w średnich i małych kieliszkach wyglądają po prostu uroczo i całkiem profesjonalnie! Główną rolę odgrywa tu masa śmietankowa. Deserki idealne na domową imprezę!
Składniki masy śmietankowej
0,5 ml śmietany 30%
100 g grubo zmielonej mąki lub kaszy manny
100 g cukru pudru
100 ml oliwy
1 opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
0,5 ml śmietany 30%
100 g grubo zmielonej mąki lub kaszy manny
100 g cukru pudru
100 ml oliwy
1 opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
Wykonanie deserków
Masa śmietankowa
Podgrzać wszystkie składniki, aż masa zgęstnieje.
UWAGA!!!
NIE dopuścić do wrzenia, bo by się ścięła!
Zdjąć garnek z palnika i włożyć do zimnej wody.
Miksować w tym samym garnku tak długo, aż masa wystygnie i zrobi się krem.
Gdyby przypadkowo groziło ścięcie, należy dolać do masy zimnego mleka, garnek wstawić do zimnej wody i szybko miksować! masa śmietankowa ma mieć konsystencję, jak na filmiku poniżej.
Podgrzać wszystkie składniki, aż masa zgęstnieje.
UWAGA!!!
NIE dopuścić do wrzenia, bo by się ścięła!
Zdjąć garnek z palnika i włożyć do zimnej wody.
Miksować w tym samym garnku tak długo, aż masa wystygnie i zrobi się krem.
Gdyby przypadkowo groziło ścięcie, należy dolać do masy zimnego mleka, garnek wstawić do zimnej wody i szybko miksować! masa śmietankowa ma mieć konsystencję, jak na filmiku poniżej.
Układanie warstw w kieliszkach
Udekorować ubitą śmietanką.
Moja sugestia - dla dorosłych z prądem :)
Biszkopciki można skropić rumem, zaś śmietankę polać likierem.
5. Deser z cynamonową kruszonką, jogurtem i pestkami granatu
Tym razem autorką pychotki ze zdjęcia jest moja córka, która kocha desery bez pieczenia. Choć cel był niezamierzony, gdy zobaczyłam deser i zrobiłam aranżację do zdjęcia skojarzenie nasunęło się samo! Tak więc w naszym domu zagości pewnie nowa tradycja: deserki na Święto Niepodległości Polski!
Składniki na cztery nieduże porcje
100 g masła
100 g cukru pudru (może być mniej)
150 g mąki pszennej
2 łyżki zmielonych płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
biały lub waniliowy jogurt
ziarenka granatu
Wykonanie deserków
Zrobić posypkę z masła, mąki, zmielonych płatków owsianych i cynamonu. Gdyby grudki były za duże, dodać trochę mąki.
Rozsypać posypkę na papierze do pieczenia.
Włożyć lodówki na 30-40 minut.
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 10-15 min.
Przełożyć do szklanek kruszonkę.
Przykryć jogurtem.
Posypać pestkami granatu.
Moja sugestia - na ciepło czy na zimno?
Podobno deser jest pyszny również na ciepło. Ja jednak wolę schłodzony.
Przepis zaczerpnęłam ze strony naturalnieozdrowiu.pl
Zainspirowały Cię moje przepisy? Jeżeli tak, będzie bardzo miło, gdy zostawisz komentarz i udostępnisz ten post. Z góry dziękuję!
A może lubisz sałatki - tak jak ja?
Udekorować ubitą śmietanką.
Moja sugestia - dla dorosłych z prądem :)
Biszkopciki można skropić rumem, zaś śmietankę polać likierem.
5. Deser z cynamonową kruszonką, jogurtem i pestkami granatu
Tym razem autorką pychotki ze zdjęcia jest moja córka, która kocha desery bez pieczenia. Choć cel był niezamierzony, gdy zobaczyłam deser i zrobiłam aranżację do zdjęcia skojarzenie nasunęło się samo! Tak więc w naszym domu zagości pewnie nowa tradycja: deserki na Święto Niepodległości Polski!
Składniki na cztery nieduże porcje
100 g masła
100 g cukru pudru (może być mniej)
150 g mąki pszennej
2 łyżki zmielonych płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
biały lub waniliowy jogurt
ziarenka granatu
Wykonanie deserków
Zrobić posypkę z masła, mąki, zmielonych płatków owsianych i cynamonu. Gdyby grudki były za duże, dodać trochę mąki.
Rozsypać posypkę na papierze do pieczenia.
Włożyć lodówki na 30-40 minut.
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 10-15 min.
Przełożyć do szklanek kruszonkę.
Przykryć jogurtem.
Posypać pestkami granatu.
Moja sugestia - na ciepło czy na zimno?
Podobno deser jest pyszny również na ciepło. Ja jednak wolę schłodzony.
Przepis zaczerpnęłam ze strony naturalnieozdrowiu.pl
Zainspirowały Cię moje przepisy? Jeżeli tak, będzie bardzo miło, gdy zostawisz komentarz i udostępnisz ten post. Z góry dziękuję!
A może lubisz sałatki - tak jak ja?
Komentarze