czarny ryż dania

Zasmakował mi smak czarnego jaśminowego ryżu! Przyrządziłam więc dania z czarnym ryżem i to od razu w dwóch postaciach: na słodko i na słono! Znajdziesz je tylko tutaj, bo są całkowicie moje! Pomysły jedne za drugim wpadają mi do...garnka, więc lecimy!

Właściwości czarnego ryżu

Czarny ryż jaśminowy to rodzaj długoziarnistego ryżu białego. To ryż niełuskany, dlatego bogaty w błonnik potrzebny do prawidłowej pracy jelit. Zawiera też witaminę E, aminokwasy oraz antyoksydanty, w wyniku czego chroni organizm przed starzeniem i rozwojem komórek nowotworowych. Ma dodatni wpływ na jakość włosów, paznokci, skóry, a także pamięć!

Więcej można się o nim dowiedzieć na stronie Polskiego Spichlerza.


Czarny ryż o delikatnym słodkim smaku i zapachu popcornu (!) zadomowił się w mojej kuchni jako:


  • baza do sałatek

  • baza do deserów

  • zamiennik białego ryżu w daniu obiadowym

  • zdrowy i dietetyczny zamiennik mąki do zagęszczenia zupy z roślin strączkowych


Z jakimi smakami zestawiać czarny jaśminowy ryż?


Lubię twórczo zestawiać smaki, w wyniku czego doszłam do takich smakowych wniosków: czarny ryż doskonale łączy się z awokado, prażonymi orzechami i suszonymi owocami. 


Jak ugotować czarny ryż?


Możemy go ugotować więcej i przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez kilka dni.  

Pamiętamy o stosunku 1 : 2 = miarka ryżu dwie miarki wody! 

Ryż krótko podsmażyłam na dwóch łyżkach oliwy z dodatkiem imbiru, dolałam wody, lekko posoliłam, przykryłam przezroczystą pokrywką i gotowałam, aż ukazały się dziurki, w których bulgotały resztki wody. To jest właściwy moment, by garnek zdjąć z ognia i zostawić, aż woda całkowicie wsiąknie. Jeżeli wolimy, by ryż nie był przesadnie miękki, możemy zdjąć pokrywkę i poczekać, aż cała para ucieknie. Tak ugotowany ryż wykorzystałam do kilku dań.


Sałatka z czarnym ryżem jaśminowym 


Można ją zjeść na śniadanie, na kolację lub zabrać do pracy jako przekąskę.


czarny ryż dania

Składniki na jedną porcję


3 czubate łyżki ugotowanego czarnego ryżu

1/2 awokado

½ żółtej papryki

1 jabłko

2 rzodkiewki

roszponka

nasiona słonecznika

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 łyżeczka octu winegret

kilka ziarenek czerwonego pieprzu

(pieprz o delikatnym szałwiowym smaku z drzewa pieprzowego, nie mylić z czerwonym pieprzem cayenne, w Polskim Spichlerzu jak dodatek do czekolady!)


Wykonanie


Składniki kroimy wg własnego upodobania. Lubię mieć różne kształty, więc kroję w paski, plasterki, kostki. Wszystkie składniki mieszamy, możemy jeszcze trochę dosolić, gotowe! 


Słodki deser na bazie czarnego ryżu


Przetestowałam tę nowość na dzieciach, podałam na podwieczorek i odniosłam kulinarny sukces! Deser przygotowałam również w słoiczku, specjalnie dla męża, by zabrał z sobą do pracy i wspomniał może o mnie słodko…


czarny ryż dania

Składniki na cztery porcje


½ szklanki ugotowanego ryżu

4 suszone daktyle

2 suszone figi

konfitura lub mus owocowy

( wykorzystałam pomarańcze bez cukru z Polskiego Spichlerza)

skyr lub biały jogurt

orzeszki

(np. orzeszki ziemne glazurowane z Polskiego Spichlerza)


Wykonanie


Ugotowany czarny jaśminowy ryż oraz suszone owoce zblendowałam w jednolitą masę - tak sobie wymyśliłam i to jest TO!!! Dalej, jak w warstwowych deserach czy sałatkach: na spód kładziemy masę ryżową, potem dowolną konfiturę lub wyżej wspomniane pomarańcze bez cukru, skyr lub jogurt oraz totalny sztos - orzeszki!!! Poleca cała moja rodzina!


Czarny ryż zamiast białego ryżu


Zobaczcie zdjęcie! Zamiast makaronu zjadłam pyszny sos śmietanowy z brokułami i cukinią z czarnym ryżem. Było MAGIS: bardziej smacznie i bardziej zdrowo!

czarny ryż dania

Czarny ryż w zupie strączkowej


Wiecie, od dawna nie zagęszczam zupy zasmażkami! Używam do tego m.in.  poganki, czerwonej soczewicy,... ale to już temat na inny post. Na pewno przy najbliższej okazji (bo ugotowany ryż czeka na swoje przeznaczenie w lodówce) czarnym jaśminowym ryżem zagęszczę zupę fasolową!, więc jak wrócicie tu za kilka dni, będzie zdjęcie i przepis!


To początek mojej przygody kulinarnej z czarnym ryżem, ale na pewno nie koniec. U mnie wygrywa z białym dzięki niepowtarzalnemu smakowi, właściwościom zdrowotnym oraz ze względów praktycznych: po ugotowaniu można go kilka dni przechowywać w lodówce i na bieżąco dodawać do różnych dań!


Do wykonania powyższych dań wykorzystałam składniki z Polskiego Spichlerza. Możesz skorzystać z 10% rabatu z kodem KROPKA10 na jakiekolwiek zakupy u tej polskiej marki!

A ty gotowałaś  już danie z czarnego ryżu? A może skorzystasz z moich przepisów? Napisz koniecznie w komentarzu!

Zapraszam też do rozpakowania dwóch paczek pełnych smakołyków jaki z Polskiego Spichlerza:


Polski Spichlerz to polska tradycja, kuchnia i smak

Skosztuj też inne moje sałatki i surówki:

Surówka z czerwonej kapusty - prosty i szybki przepis


Smaczna sałatka z wędzonym łososiem, oliwkami i świeżymi listkami szałwii - przepis


Omlet z makaronu, zielona sałata z melonem miodowym i świeżymi liśćmi bazylii


Trzy sałatki i jedna impreza


Letnia sałatka - surówka z białej kapusty z porem


Zdrowa sałatka z bławatkiem





 






2 komentarze:

Julia Łukasik pisze...

Sałatka z czarnym ryżem brzmi super, koniecznie muszę spróbować.

taka Kropka pisze...

Polecam, to naprawdę smakowy sztosik!