Czarny ryż jaśminowy - jak gotować i przyrządzać?
Czarny ryż jaśminowy przyrządza się podobnie jak zwyczajny biały. Można gotować go nieco dłużej, gdyż jest twardszy. Ważne, by nie dopuścić do wygotowania wody i odstawić, jak tylko pokażą się dziurki!
Czarny ryż jaśminowy ma delikatny słodki smak i zapach popcornu. Zadomowił się w mojej kuchni jako: baza do sałatek, baza do deserów, zamiennik białego ryżu. Otrzymałam go w prezencie od Polskiego Spichlerza.
1. Właściwości czarnego ryżu jaśminowego
Czarny ryż jaśminowy to rodzaj długoziarnistego ryżu białego.
Jest niełuskany, dlatego bogaty w błonnik potrzebny do prawidłowej pracy jelit.
Zawiera witaminę E, aminokwasy oraz antyoksydanty, w wyniku czego chroni organizm przed starzeniem i rozwojem komórek nowotworowych.
Czarny ryż ma dodatni wpływ na jakość włosów, paznokci, skóry, a także pamięć!
Więcej można się o nim dowiedzieć na stronie Polskiego Spichlerza.
Możesz skorzystać z 10% rabatu z kodem KROPKA10 na jakiekolwiek zakupy u tej polskiej marki!
2. Jak ugotować czarny ryż?
Podsmażyć ryż na dwóch łyżkach oliwy z dodatkiem imbiru.
Dolać wody w stosunku 1 : 2 = miarka ryżu i 2 miarki wody.
Posolić, przykryć garnek przezroczystą pokrywką.
Gotować aż ukażą się dziurki, w których bulgoczą resztki wody.
Zdjąć z ognia i zostawić, aż woda całkowicie wsiąknie.
Jeżeli wolimy, by ryż nie był zbyt miękki, możemy zdjąć pokrywkę i poczekać, aż cała para ucieknie.
Czarnego ryżu można go ugotować więcej i przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
3. Jakie zastosowanie w kuchni ma czarny ryż?
Z czarnym ryżem jaśminowym przyrządziłam dania na słono i słodko.
Zrobiłam z niego risotto, sałatkę i deser.
Komentarze