TRYB JASNY/CIEMNY

Czarny ryż jaśminowy - jak przyrządzać?


Czarny ryz jaśminowy

Czarny ryż jaśminowy, zwany też dzikim ma delikatny słodkim smaku i zapachu popcornu (!) zadomowił się w mojej kuchni jako: baza do sałatek, baza do deserów, zamiennik białego ryżu.


Spis treści

1. Właściwości czarnego ryżu
3. Jak ugotować czarny ryż?
4. Zastosowanie w kuchni

1. Właściwości czarnego ryżu

Czarny ryż jaśminowy to rodzaj długoziarnistego ryżu białego.

Jest niełuskany, dlatego bogaty w błonnik potrzebny do prawidłowej pracy jelit.


Zawiera witaminę E, aminokwasy oraz antyoksydanty, w wyniku czego chroni organizm przed starzeniem i rozwojem komórek nowotworowych.


Czarny ryż ma dodatni wpływ na jakość włosów, paznokci, skóry, a także pamięć!

Więcej można się o nim dowiedzieć na stronie Polskiego Spichlerza.


Możesz skorzystać z 10% rabatu z kodem KROPKA10 na jakiekolwiek zakupy u tej polskiej marki!


2. Jak ugotować czarny ryż?


Podsmażyć ryż na dwóch łyżkach oliwy z dodatkiem imbiru.


Dolać wody w stosunku 1 : 2 = miarka ryżu i 2 miarki wody.


Posolić, przykryć garnek przezroczystą pokrywką.


Gotować aż ukażą się dziurki, w których bulgoczą resztki wody.


Zdjąć z ognia i zostawić, aż woda całkowicie wsiąknie.


Jeżeli wolimy, by ryż nie był zbyt miękki, możemy zdjąć pokrywkę i poczekać, aż cała para ucieknie.


Czarnego ryżu można go ugotować więcej i przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez kilka dni. 


4. Jakie zastosowanie w kuchni ma czarny ryż?


Z czarnym ryżem jaśminowym przyrządziłam dania na słono i słodko.


Zrobiłam z niego risotto, sałatkę i deser.


Z jakimi smakami go zestawiłam?

Czarny ryż doskonale łączy się z awokado, prażonymi orzechami i suszonymi owocami. 

Jeżeli interesuje Cię, jakie inne smakołyki otrzymałam od Polskiego Spichlerza, możesz zerknąć na mój unboxing:









 






Komentarze

Julia Łukasik pisze…
Sałatka z czarnym ryżem brzmi super, koniecznie muszę spróbować.
taka Kropka pisze…
Polecam, to naprawdę smakowy sztosik!

Wybrane dla Ciebie

instagram @takakropka

Copyright © taka Kropka