Strucla jabłkowa z ciasta twarogowego - bez drożdży i bez cukru
Wraz z tym bardzo prostym przepisem na struclę z jabłkami przypomniała mi się Alicja. Niech będzie to zatem "Strucla dla Alicji". Ładnie brzmi - jak "Dla Elizy" Beethovena...Nigdy nie zapisałam tego przepisu, bo łatwo go zapamiętać.
Poczekaj!
Zanim dowiesz się, jak upiec struclę jabłkową z ciasta bez drożdży, zatrzymaj się, przeczytaj kilka linijek wspomnień. Może też przypomni Ci się jakiś ulubiony smakołyk z dzieciństwa.
“Strucla dla Alicji” jest smaczna jak wspomnienie dziecięcych lat, gdy wracało się po szkole do domu, w którym zapach pieczonego ciasta mieszał się z słodko-kwaśnym aromatem tartych jabłek, wanilia z cynamonem łaskotały nozdrza, orzechy i rodzynki skryte w labiryncie zwiniętego ciasta puszczały oko, witając tak wracającą ze szkoły Alicję.
Furtka w ogrodzie była zawsze otwarta, wystarczyło nacisnąć klamkę, ale czyż wdrapywanie się na płot i zeskakiwanie z niego tuż obok zjeżonych kolców róży nie jest o wiele zabawniejsze?
Taka właśnie była Alicja. Ileż to razy można było jej szukać, wołać, prosić. Skryta w gęstej koronie jabłoni, zajadając się owocami zrywanymi prosto z drzewa, z sokiem ściekającym po brodzie, beztrosko chichotała z przyjaciółką.
Nie ma już jabłoni, rodzącej najsmaczniejsze w świecie jabłka, nie ma kochających dłoni zręcznie ugniatających ciasto na struclę, nikt nie przeskakuje płotu, ucichły ploteczki i chichotki.
Pozostały tylko słodkie wspomnienia i ten jedyny w świecie smak matczynej strucli z jabłkami, rodzynkami i orzechami, "Strucli dla Alicji".
Składniki na ciasto
250 g margaryny
250 g twarogu z wanienki
500-600 g mąki
szczypta soli
starte jabłka
rodzynki, orzechy, cynamon
jajko do posmarowania
Z tej porcji ciasta wyjdą nam dwie długie strucle lub 3 średnie, lub 4 mniejsze. Wolę cztery mniejsze.
Wykonanie
Zagnieść ciasto z mąki, twarogu i margaryny. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.
Podzielić na dwie, trzy lub cztery części.
Rozwałkować każdą na blacie kuchennym wysypanym mąką.
Podsypywać mąką podczas wałkowania. Ciasto nie powinno się przykleić do blatu, tylko swobodnie się po nim ślizgać.
Grubość rozwałkowanego ciasta powinna być ok. 2 mm.
Rozwałkowane płaty przełożyć na papier do pieczenia. Dzięki temu struclę będzie łatwiej zawijać.
Nałożyć odciśnięte z soku jabłka starte na wiórki, zostawiając wzdłuż brzegów ok. 3 cm wolnego miejsca.
Płat ciasta można przed nałożeniem jabłek posypać bułką tartą.
Przenieść zwinięte strucle wraz z pergaminem na blachę.
Posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.
Piec przy temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż się zarumienią, czyli ok. 35 min.
Struclę można podawać na zimno z bitą śmietaną lub na ciepło z lodami.
A Ty? Pamiętasz może jakiś ulubiony przysmak z dzieciństwa? Może podzielisz się przepisem lub wspomnieniami?
Komentarze