TRYB JASNY/CIEMNY

Wędzone oscypki grillowane podane z puree z czerwonych i czarnych porzeczek zamiast dżemu żurawinowego oraz pyszną sałatką

oscypki z grilla

To nasze ulubione letnie danie ogrodowe prosto z grilla. Całkiem proste, a jakie pyszne! Uwielbiam smak mięciutkiej pianki w ustach i delikatne skrzypienie oscypków na zębach. Świeże oscypki w kształcie medalionów kupujemy u gospodarza na targu. 


Wędzone oscypki - sposób przygotowania


Przygotować żar z węgla drzewnego lub brykietów, grilować oscypki maksymalnie 5 minut z obu stron, aż zmiękną. Uważać, by ich nie przesuszyć! Podczas jedzenia powinny delikatnie skrzypieć na zębach.


Wędzone oscypki z sałatką z sałaty masłowej oraz melona Kantalupa


oscypki z grilla
liście sałaty masłowej

listki swieżego oregano ( opcjonalnie )

ćwierć melona

4 rzodkiewki

1 jabłko

kilka plasterków świeżego ogórka

oliwa z oliwek

sól, pieprz


Sposób przygotowania


Umyte liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, jabłko i melon kroimy w kostkę, rzodkiewkę w paski, dodajemy kilka plasterków swieżego ogórka, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. To wszystko!


Wędzone oscypki i puree z czerwonych i czarnych porzeczek


Porzeczki zmiksować z szczyptą soli, cukrem i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Koniec, kropka! Impreza udana!!!

oscypki z grilla
W lewym dolnym rogu puree z porzeczek, a dalej...czego dusza, a raczej żołądek zapragnie:)









Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka