Wędzone oscypki grillowane podane z puree z czerwonych i czarnych porzeczek zamiast dżemu żurawinowego oraz pyszną sałatką
To nasze ulubione letnie danie ogrodowe prosto z grilla. Całkiem proste, a jakie pyszne! Uwielbiam smak mięciutkiej pianki w ustach i delikatne skrzypienie oscypków na zębach. Świeże oscypki w kształcie medalionów kupujemy u gospodarza na targu.
Wędzone oscypki - sposób przygotowania
Przygotować żar z węgla drzewnego lub brykietów, grilować oscypki maksymalnie 5 minut z obu stron, aż zmiękną. Uważać, by ich nie przesuszyć! Podczas jedzenia powinny delikatnie skrzypieć na zębach.
Wędzone oscypki z sałatką z sałaty masłowej oraz melona Kantalupa
liście sałaty masłowej
listki swieżego oregano ( opcjonalnie )
ćwierć melona
4 rzodkiewki
1 jabłko
kilka plasterków świeżego ogórka
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Umyte liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, jabłko i melon kroimy w kostkę, rzodkiewkę w paski, dodajemy kilka plasterków swieżego ogórka, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. To wszystko!
Wędzone oscypki i puree z czerwonych i czarnych porzeczek
Porzeczki zmiksować z szczyptą soli, cukrem i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Koniec, kropka! Impreza udana!!!
W lewym dolnym rogu puree z porzeczek, a dalej...czego dusza, a raczej żołądek zapragnie:) |
Komentarze