Przekąska z ciasta francuskiego - pikantne roladki ze szpinakiem
Pyszna przekąska z ciasta francuskiego w postaci szpinakowych roladek z dodatkiem pleśniowego sera to idealna słona przekąska na każdą imprezę. Te mini roladki po raz pierwszy zagościły u nas podczas Domowej imprezy karnawałowej.
Składniki na przekąskę
Gotowe schłodzone ciasto francuskie w rolce
9 cienkich plasterków żółtego sera Eidam
100 g pleśniowego sera
200 g świeżych listków szpinaku
1 cebula
10 cm poru
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 jajko do posmarowania roladek
sól, pieprz przyprawa tzaziki
Sposób przygotowania przekąski
Szpinak
Zeszklić cebulkę na oliwie.
Dusić pod przykryciem przez ok.10 min.
Smażyć i mieszać bez przykrycia, aż odparuje woda.
Zdjąć z ognia.
Dodać do smaku soli, pieprzu, tzaziki i startego czosnku.
Zostawić do wystygnięcia
Por
Pokroić por w cieniutkie kółeczka.
Wymiętosić w dłoniach, by zmiękł.
Ciasto francuskie
Rozwinąć ciasto francuskie, zostawić je na pergaminie.
Można je ciut rozwałkować, ale nie jest to konieczne.
Ciasto francuskie przed rozwałkowaniem |
Ciasto francuskie po rozwałkowaniu |
Podzielić ciasto na trzy części razem z pergaminem.
Kłaść na każdą część po trzy plasterki żóltego sera, zostawiając od brzegów wolnych ok. 2 cm.
Dodać masę szpinakową. (Uwaga - dałam ciut za dużo...)
Pomoże nam pergamin, na którym rozwałkowaliśmy ciasto.
Posmarować roztrzepanym jajkiem górę i boki roladek, by nie pękły podczas pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 12 - 15 minut.
Wystygnięte roladki kroić po skosie.
Moja sugestia - masa
Masę możesz zrobić inną: bez szpinaku - tylko z serem i przecierem pomidorowym albo z kiełbasą czy zmielonym mięsem.
Wypróbuj przepis! Jeśli będziesz zadowolony/a, zostaw komentarz lub udostępnij artykuł! Będzie mi bardzo miło!
Komentarze