TRYB JASNY/CIEMNY

Przekąska z ciasta francuskiego - pikantne roladki ze szpinakiem

przekąska z ciasta francuskiego

Pyszna przekąska z ciasta francuskiego w postaci szpinakowych roladek z dodatkiem pleśniowego sera to idealna słona przekąska na każdą imprezę. Te mini roladki po raz pierwszy zagościły u nas podczas Domowej imprezy karnawałowej.

przekąska z ciasta francuskiego

Składniki na przekąskę

Gotowe schłodzone ciasto francuskie w rolce


9 cienkich plasterków żółtego sera Eidam

100 g pleśniowego sera

200 g świeżych listków szpinaku

1 cebula

10 cm poru

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

1 jajko do posmarowania roladek

sól, pieprz przyprawa tzaziki


Sposób przygotowania przekąski


Szpinak

Zeszklić cebulkę na oliwie.

Dodać liści świeżego szpinaku.

Dusić pod przykryciem przez ok.10 min.

Smażyć i mieszać bez przykrycia, aż odparuje woda.


Zdjąć z ognia.

Dodać do smaku soli, pieprzu, tzaziki i startego czosnku.

Zostawić do wystygnięcia


Por


Pokroić por w cieniutkie kółeczka.

Wymiętosić w dłoniach, by zmiękł.


Ciasto francuskie


Rozwinąć ciasto francuskie, zostawić je na pergaminie.

Można je ciut rozwałkować, ale nie jest to konieczne.


przekąska z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie przed rozwałkowaniem

przekąska z ciasta francusiego
Ciasto francuskie po rozwałkowaniu


Podzielić ciasto na trzy części razem z pergaminem.


przekąska z ciasta francuskiego

Przekąska z ciasta francuskiego


Masa

Kłaść na każdą część po trzy plasterki żóltego sera, zostawiając od brzegów wolnych ok. 2 cm.


Dodać masę szpinakową. (Uwaga - dałam ciut za dużo...) 


przekąska z francuskiego ciasta


Posypać
serem pleśniowym i porem.

przekąska  z ciasta francuskiego


Zwijać
roladki.

Pomoże nam pergamin, na którym rozwałkowaliśmy ciasto.


Unieść brzeg pergaminu razem z ciastem, nie narażając go tym samym na potarganie.

Odwrócić roladkę tak, aby podłużne brzegi znalazły się pod spodem.

Skleić końce rolad, by ser nie wyciekł.

Zobacz filmik:



Posmarować roztrzepanym jajkiem górę i boki roladek, by nie pękły podczas pieczenia.


Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 12 - 15 minut.


Wystygnięte roladki kroić po skosie.

  • Moja sugestia - masa


Masę możesz zrobić inną: bez szpinaku - tylko z serem i przecierem pomidorowym albo z kiełbasą czy zmielonym mięsem.


Wypróbuj przepis! Jeśli będziesz zadowolony/a, zostaw komentarz lub udostępnij artykuł! Będzie mi bardzo miło!




Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka