TRYB JASNY/CIEMNY

Prosty przepis na szpinakowe roladki z ciasta francuskiego

przekąska z ciasta francuskiego

Błyskawiczne szpinakowe roladki z ciasta francuskiego idealne na imprezę jako słona przekąska. Po raz pierwszy zagościły u nas podczas Domowej imprezy karnawałowej.

Szpinakowe roladki z ciasta francuskiego 

przekąska z ciasta francuskiego

Składniki

Gotowe schłodzone ciasto francuskie w rolce

9 plasterków żółty sera lub dowolny pleśniowy ser

szpinak

cebula

czosnek

oliwa

jajko do posmarowania

sól, pieprz


Sposób przygotowania


Na oliwie zeszklimy cebulkę, dodamy liście świeżego szpinaku i niewielkiej ilości wody, dusimy pod przykryciem przez ok. 20 min.


W tym czasie na pergaminie lekko rozwałkowujemy ciasto, dzielimy na trzy części. Na każdą kładziemy trzy plasterki sera, od brzegów zostawiamy wolnych ok. 3 cm. 


Gotowy szpinak obficie przyprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem, kładziemy na ser, ostrożnie zwijamy - pomaga nam w tym pergamin, na którym rozwałkowaliśmy ciasto - unosimy brzeg pergaminu razem z ciastem, nie narażając go tym samym na potarganie.


Robimy tak dwa razy, za trzecim razem tak samo unosimy przeciwległy koniec ciasta.


Odwracamy roladę tak, aby podłużne brzegi znalazły się pod spodem. Końce rolad sklejamy, by ser nie wyciekł.


Górę i boki roladek dokładnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, by nie pękły podczas pieczenia.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 12 do 15 minut. Wystygnięte roladki kroimy po skosie.


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

instagram @takakropka

Copyright © taka Kropka