Galette des rois na Święto Trzech Króli (przepis na ciasto)
Czy wiesz, że podczas spożywania tego ciasta ktoś zostanie "królem"? W wielu krajach Europy z okazji Święta Trzech Króli na stole pojawiają się przeróżne słodkie wypieki. Udostępniam francuski przepis na Galette des rois-Ciasto króli. Mam go od znajomego, który przez długie lata mieszkał we Francji.
Ciasto na zdjęciu poniżej to dzieło mojej córki!!!
Składniki na Galette des rois
2 rolki gotowego rozwałkowanego ciasta francuskiego
1 surowa fasola lub inna niespodzianka-drobnostka, np. porcelanowy aniołek, Jezusek, dzwoneczek…
Składniki na krem waniliowy
¼ l mleka
½ laski wanilii lub cukier waniliowy
3 żółtka
75 g cukru
30 g mąki
Składniki na krem migdałowy
125 g masła
125 g “pudru migdałowego” lub zmielonych w proszek migdałów
125 g cukru pudru
15 g mąki
2 jajka
Wykonanie kremu waniliowego
Podgrzać mleko z wanilią.
Utrzeć żółtka z cukrem na białą masę.
Dodać mąkę i słodzone mleko, utrzeć.
Wlać masę do garnka i podgrzewać na malym ogniu, aż zgęstnieje.
Nie wolno doprowadzić do zagotowania!!!
Miksować do wystygnięcia kremu.
Wykonanie kremu migdałowego
Utrzeć masło z migdałowym pudrem.
Dodać jajka i mąkę, utrzeć na gładką masę.
Uwaga!
Zmieszać w jednej misce oba kremy!
Krem musi stęgnąć. Trzeba go wstawić na jakieś pół godziny do zamrażarki albo zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.
Ciasto francuskie
Wykroić pokrywką z każdego ciasta dwa okrągłe placki - jeden mniejszy, drugi większy.
Posmarować po kole roztrzepanym żółtkiem 2 cm dolnego brzegu ciasta.
Wyłożyć masę kremową, zostawiając 2 cm od brzegu.
Włożyć do kremu w dowolnym miejscu surową fasolę lub jakąś niespodziankę.
Przykryć drugą warstwą ciasta.
Dokładnie skleić brzegi obu części.
Wstawić do lodówki na 35 min.
Zrobić nożem dziurkę (komin) w środku ciasta, by nie pękło podczas pieczenia i nie wylał się krem!
Posmarować grubo wierzch roztrzepanym żółtkiem.
Zrobić na warstwie żółtka nożem lub widelcem esy floresy - delikatnie, by nie przedziurawić ciasta!
Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Posypać cukrem pudrem.
Jak podzielić upieczone ciasto?
Ciasto należy pokroić wg ilości zasiadających przy świątecznym stole.
Kto zostanie królem?
To ten, kto będzie miał w swoim kawałku niespodziankę!
Co otrzyma w nagrodę?
Oczywiście złotą koronę!
Życzę udanej zabawy!
Jeśli post ci się podobał, udostępnij lub zostaw miły komentarz!
Komentarze