TRYB JASNY/CIEMNY

Galette des rois na Święto Trzech Króli (przepis na ciasto)


Ciasto Trzech Króli

Czy wiesz, że podczas spożywania tego ciasta ktoś zostanie "królem"? W wielu krajach Europy z okazji Święta Trzech Króli na stole pojawiają się przeróżne słodkie wypieki. Udostępniam francuski przepis na Galette des rois-Ciasto króli. Mam go od znajomego, który przez długie lata mieszkał we Francji. 


Ciasto na zdjęciu poniżej to dzieło mojej córki!!!

Ciasto na Święto Trzech Króli


Składniki na Galette des rois


2 rolki gotowego rozwałkowanego ciasta francuskiego


1 surowa fasola lub inna niespodzianka-drobnostka, np. porcelanowy aniołek, Jezusek, dzwoneczek…



Składniki na krem waniliowy


¼ l mleka

½ laski wanilii lub cukier waniliowy

3 żółtka

75 g cukru

30 g mąki



Składniki na krem migdałowy


125 g masła

125 g “pudru migdałowego” lub zmielonych w proszek migdałów

125 g cukru pudru

15 g mąki

2 jajka



Wykonanie kremu waniliowego


Podgrzać mleko z wanilią.


Utrzeć żółtka z cukrem na białą masę.


Dodać mąkę i słodzone mleko, utrzeć.


Wlać masę do garnka i podgrzewać na malym ogniu, aż zgęstnieje.


Nie wolno doprowadzić do zagotowania!!!


Miksować do wystygnięcia kremu.



Wykonanie kremu migdałowego


Utrzeć masło z migdałowym pudrem.


Dodać jajka i mąkę, utrzeć na gładką masę.


Uwaga!


Zmieszać w jednej misce oba kremy!


Krem musi stęgnąć. Trzeba go wstawić na jakieś pół godziny do zamrażarki albo zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.



Ciasto francuskie


Wykroić pokrywką z każdego ciasta dwa okrągłe placki - jeden mniejszy, drugi większy.


Posmarować po kole roztrzepanym żółtkiem 2 cm dolnego brzegu ciasta.


Wyłożyć masę kremową, zostawiając 2 cm od brzegu.


Włożyć do kremu w dowolnym miejscu surową fasolę lub jakąś niespodziankę.


Przykryć drugą warstwą ciasta.


Dokładnie skleić brzegi obu części.


Wstawić do lodówki na 35 min.


Zrobić nożem dziurkę (komin) w środku ciasta, by nie pękło podczas pieczenia i nie wylał się krem!


Posmarować grubo wierzch roztrzepanym żółtkiem.


Zrobić na warstwie żółtka nożem lub widelcem esy floresy - delikatnie, by nie przedziurawić ciasta!


Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.


Posypać cukrem pudrem.



Jak podzielić upieczone ciasto?


Ciasto należy pokroić wg ilości zasiadających przy świątecznym stole.


Kto zostanie królem?


To ten, kto będzie miał w swoim kawałku niespodziankę!


Co otrzyma w nagrodę?


Oczywiście złotą koronę!



Życzę udanej zabawy!


Jeśli post ci się podobał, udostępnij lub zostaw miły komentarz!














Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka