Chrupiące Walentynki - przepis na mini pączki z ciasta twarogowego
Mini pączki swą smakowitą chrupkość zawdzięczają rzadkiemu twarogowemu ciastu, które podczas kładzenia na rozgrzaną oliwę rozlewa się, tworząc nierównomierne kształty o chrupiących brzegach. W środku zaś pozostają miękkie i wilgotne.
Składniki
250 g miękkiego mokrego twarogu
3 jajka
220 g mąki tortowej
8 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 cl rumu
szczypta soli
600 g roślinnego tłuszczu do smażenia, np. Planta
Do opakowania cukier puder i cukier waniliowy
W niewielkim rondlu rozpuścić tłuszcz.
Gdy się rozgrzeje, powoli kłaść łyżką grudki ciasta tak, by nie były równomierne, tylko jakby rozczochrane. Z obu stron smażyć na złoty kolor.
Usmażone kładziemy na serwetce, by wsiąknął nadmiar tłuszczu, jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze.
Z przepisu wyjdzie nam ok. 40 kawałków. Ilość zależy od wielkości. Chrupiące walentynki najlepiej schrupać od razu i to jeszcze ciepłe!
Komentarze