walentynki

Schrupałbym cię, gdybym mógł...Być może ten przepis na cudownie chrupiące pączusie uchroni nas od niechybnej śmierci przez schrupanie? Chociaż zostać schrupaną może nie jest znowu takie złe...he, he.

Mini pączki swą smakowitą chrupkość zawdzięczają rzadkiemu twarogowemu ciastu, które podczas kładzenia na rozgrzaną oliwę rozlewa się, tworząc nierównomierne kształty o chrupiących brzegach. W środku zaś pozostają miękkie i wilgotne.

Chrupiące Walentynki
Mini pączki z ciasta twarogowego

Składniki


250 g miękkiego mokrego twarogu

3 jajka

220 g mąki tortowej

8 łyżek mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

8 cl rumu

szczypta soli

600 g roślinnego tłuszczu do smażenia, np. Planta

Do opakowania cukier puder i cukier waniliowy


Wykonanie

Twaróg, jajka, mąkę, mleko, proszek, rum i sól zmiksować w jednolitą rzadką masę.

W niewielkim rondlu rozpuścić tłuszcz. Gdy się rozgrzeje, powoli kłaść łyżką grudki ciasta tak, by nie były równomierne, tylko jakby rozczochrane. Z obu stron smażyć na złoty kolor.


Usmażone kładziemy na serwetce, by wsiąknął nadmiar tłuszczu, jeszcze ciepłe  obtaczamy w cukrze. Z przepisu wyjdzie nam ok. 40 kawałków. Ilość zależy od wielkości. Chrupiące walentynki najlepiej schrupać od razu i to jeszcze ciepłe!  


Dbaj o estetykę podawania do stołu! Tutaj znajdziesz wiele inspiracji dla kuchni, jadalni, domu i ogrodu, oryginalne dekoracje, oświetlenie. Skorzystaj z promocyjnych cen!

walentynki
Inne pychotki:







Brak komentarzy: