Chrupiące Walentynki - przepis na mini pączki z ciasta twarogowego
Schrupałbym cię, gdybym mógł...Być może ten przepis na cudownie chrupiące pączusie uchroni nas od niechybnej śmierci przez schrupanie? Chociaż zostać schrupaną może nie jest znowu takie złe...he, he.
Mini pączki swą smakowitą chrupkość zawdzięczają rzadkiemu twarogowemu ciastu, które podczas kładzenia na rozgrzaną oliwę rozlewa się, tworząc nierównomierne kształty o chrupiących brzegach. W środku zaś pozostają miękkie i wilgotne.
Składniki
250 g miękkiego mokrego twarogu
3 jajka
220 g mąki tortowej
8 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 cl rumu
szczypta soli
600 g roślinnego tłuszczu do smażenia, np. Planta
Do opakowania cukier puder i cukier waniliowy
W niewielkim rondlu rozpuścić tłuszcz.
Gdy się rozgrzeje, powoli kłaść łyżką grudki ciasta tak, by nie były równomierne, tylko jakby rozczochrane. Z obu stron smażyć na złoty kolor.
Usmażone kładziemy na serwetce, by wsiąknął nadmiar tłuszczu, jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze.
Z przepisu wyjdzie nam ok. 40 kawałków. Ilość zależy od wielkości. Chrupiące walentynki najlepiej schrupać od razu i to jeszcze ciepłe!
Komentarze