Rogaliki drożdżowe z powidłami - bez wyrastania i bez jajek
Zawsze się udają! Oto prosty i szybki przepis na przepyszne rogaliki z drożdżowego ciasta wg przepisu mojej mamy. Ciasto nie wymaga wyrastania! Z jednej porcji zrobimy aż 32 rogaliki o rozmiarze ok. 10 cm! Przepis towarzyszy mi już wiele, wiele lat...
W tym poście obejrzysz również filmik, w którym pokazuję, jak zwijać rogaliki, by podczas pieczenia nie wyciekły z nich powidła!
Składniki na rogaliki drożdżowe
600 g mąki tortowej
250 g margaryny
1 szklanka mleka
42 g świeżych drożdży
powidła lub gęsty dżem
(opcjonalnie jabłka lub twaróg, ale z powidłami rogaliki drożdżowe smakują najlepiej)
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
roztrzepane jajko do smarowania
cukier puder i cukier waniliowy do oprószenia
Wykonanie ciasta
Wlać mleko do większego kubka.
Podgrzać w mikrofalówce.
Dodać cukru pudru i rozdrobnionych drożdży.
Poczekać, aż drożdże napęcznieją.
W tym czasie na blacie kuchennym:
Wymieszać mąkę z margaryną i szczyptą soli.
Zrobić dołek.
Dodawać po trosze drożdży rozpuszczonych w mleku.
Wyrobić rękoma gładkie ciasto. Ciasto na rogaliki drożdżowe nie powinno się przyklejać do rąk, w razie potrzeby dosypać mąki. Gotowe jest gładkie i sprężyste.
Zwijanie rogalików
Jak zwijać rogaliki drożdżowe, by powidła z nich nie wyciekły? Czytaj uważnie!
Podzielić ciasto na cztery równe części.
Rozwałkować każdą na okrągły płat o przekątnej ok. 32 cm.
Pokroić każdy płat na 8 trójkątów.
Kłaść powidła na każdym trójkącie.
Uwaga! Powidła lub dżem nie powinny być rzadkie, by nie wyciekły podczas pieczenia!
Zwijać rogaliki jak na filmiku.
Sklejać mocno i dokładnie ciasto wokół powideł!
Dekorowanie
Układać zwinięte rogaliki na wyłożonej pergaminem blasze.
Posmarować roztrzepanym jajkiem - dzięki temu zabezpieczymy też powidła przed wyciekaniem!
Jeśli ktoś ma alergię na jajka, można z tego zrezygnować.
Piec około 15 min. przy temperaturze 180 stopni, aż się ładnie zarumienią.
Obtaczać jeszcze ciepłe w cukrze pudrze z dodatkiem wanilii.
Gotowe! Powodzenia!
Rogaliki, jak zresztą większość drożdżowych ciast, najlepiej smakują tego samego dnia! O ciepłych lepiej nie wspominam...
Może zainteresują cię też inne przepisy, serdecznie zapraszam:
Babka makowa z białek - prosty przepis bez ważenia
Crostata di marmellata - przepis na włoskie kruche ciasto z konfiturą
Komentarze