TRYB JASNY/CIEMNY

Rogaliki drożdżowe z powidłami - bez wyrastania i bez jajek

 

rogaliki z drożdżowego ciasta

Zawsze się udaje! Oto prosty i szybki przepis na przepyszne rogaliki z drożdżowego ciasta, które nie wymaga wyrastania! Z jednego ciasta mamy aż 32 rogaliki o rozmiarze cca 10 cm! Przepis mam od swojej mamy, towarzyszy mi już wiele, wiele lat...

rogaliki z drożdżowego ciasta


Rogaliki drożdżowe z powidłami


Składniki

600 g mąki tortowej

250 g margaryny

1 szklanka mleka

42 g świeżych drożdży

powidła lub gęsty dżem

(opcjonalnie jabłka lub twaróg, ale z powidłami rogaliki drożdżowe smakują najlepiej)

2 łyżki cukru pudru

szczypta soli

roztrzepane jajko do smarowania

cukier puder i cukier waniliowy do oprószenia


Wykonanie ciasta

Mleko wlewamy do większego kubka, podgrzewamy np. w mikrofalówce, dodajemy cukru i rozdrobnionych drożdży. Czekamy aż drożdże napęcznieją.


przepis na rogaliki z drożdżowego ciasta

W tym czasie na blacie kuchennym mieszamy mąkę z margaryną i szczyptą soli, robimy dołek, po trosze dodajemy drożdży rozpuszczonych w mleku.


Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto na rogaliki drożdżowe nie powinno się przyklejać do rąk, w razie potrzeby dosypujemy mąki. Gotowe jest gładkie i sprężyste. Zobacz filmik:



Zwijanie rogalików

Wyrobione ciasto drożdżowe dzielimy na cztery równe części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły płat o przekątnej ok. 32 cm i dzielimy na 8 trójkątów.


rogaliki z drożdżowego ciasta

Na każdym kładziemy powidła. Uwaga: powidła lub dżem nie powinny być rzadkie, by nie wyciekły podczas pieczenia!


przepis na rogaliki z drożdżowego ciasta

przepis na rogaliki z drożdżowego ciasta


przepis na rogaliki z drożdżowego ciasta

Każdy trójkąt zwijamy w rogalik jak na filmiku. Pamiętajmy, by mocno i dokładnie przykleić ciasto wokół powideł!


Rogaliki z drożdżowego ciasta
Dekoracja

rogaliki z drożdżowego ciasta


Gotowe rogaliki drożdżowe kładziemy na wyłożonej pergaminem blasze i smarujemy roztrzepanym jajkiem, czym dodatkowo zabezpieczymy powidła przed wyciekaniem!


Jeśli ktoś ma alergię na jajka, można z tego zrezygnować.


Pieczemy około 15 min. przy temperaturze 180 stopni, aż się ładnie zarumienią. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze. Gotowe! Powodzenia!


Może zainteresują cię też inne przepisy, serdecznie zapraszam: 

Babka makowa z białek - prosty przepis bez ważenia


Crostata di marmellata - przepis na włoskie kruche ciasto z konfiturą








Komentarze

Wybrane dla Ciebie

instagram @takakropka

Copyright © taka Kropka