Rogaliki drożdżowe z powidłami
Składniki
600 g mąki tortowej
250 g margaryny
1 szklanka mleka
42 g świeżych drożdży
powidła lub gęsty dżem
(opcjonalnie jabłka lub twaróg, ale z powidłami rogaliki drożdżowe smakują najlepiej)
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
roztrzepane jajko do smarowania
cukier puder i cukier waniliowy do oprószenia
Rogaliki drożdżowe z powidłami
Wykonanie ciasta
Mleko wlewamy do większego kubka, podgrzewamy np. w mikrofalówce, dodajemy cukru i rozdrobnionych drożdży. Czekamy aż drożdże napęcznieją.
W tym czasie na blacie kuchennym mieszamy mąkę z margaryną i szczyptą soli, robimy dołek, po trosze dodajemy drożdży rozpuszczonych w mleku. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto na rogaliki drożdżowe nie powinno się przyklejać do rąk, w razie potrzeby dosypujemy mąki. Gotowe jest gładkie i sprężyste. Zobacz filmik:
Rogaliki drożdżowe z powidłami
Zwijanie rogalików
Wyrobione ciasto drożdżowe dzielimy na cztery równe części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły płat o przekątnej ok. 32 cm i dzielimy na 8 trójkątów.
Na każdym kładziemy powidła. Uwaga: powidła lub dżem nie powinny być rzadkie, by nie wyciekły podczas pieczenia!
Każdy trójkąt zwijamy w rogalik jak na filmiku. Pamiętajmy, by mocno i dokładnie przykleić ciasto wokół powideł!
Rogaliki z drożdżowego ciasta
Dekoracja
Gotowe rogaliki drożdżowe kładziemy na wyłożonej pergaminem blasze i smarujemy roztrzepanym jajkiem, czym dodatkowo zabezpieczymy powidła przed wyciekaniem. Jeśli ktoś ma alergię na jajka, można z tego zrezygnować. Pieczemy około 15 min. przy temperaturze 180 stopni, aż się ładnie zarumienią. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze. Gotowe! Powodzenia!
Może zainteresują cię też inne przepisy, serdecznie zapraszam:
Babka makowa z białek - prosty przepis bez ważenia
Crostata di marmellata - przepis na włoskie kruche ciasto z konfiturą
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza