TRYB JASNY/CIEMNY

Rogaliki drożdżowe z powidłami - bez wyrastania i bez jajek

 

rogaliki z drożdżowego ciasta

Zawsze się udają! Oto prosty i szybki przepis na przepyszne rogaliki z drożdżowego ciasta, które nie wymaga wyrastania! Z jednego ciasta mamy aż 32 rogaliki o rozmiarze ok. 10 cm! Przepis mam od swojej mamy, towarzyszy mi już wiele, wiele lat...

rogaliki z drożdżowego ciasta

Składniki


600 g mąki tortowej

250 g margaryny

1 szklanka mleka

42 g świeżych drożdży

powidła lub gęsty dżem

(opcjonalnie jabłka lub twaróg, ale z powidłami rogaliki drożdżowe smakują najlepiej)

2 łyżki cukru pudru

szczypta soli

roztrzepane jajko do smarowania

cukier puder i cukier waniliowy do oprószenia


Wykonanie ciasta


Wlać mleko do większego kubka.

Podgrzać w mikrofalówce.

Dodać cukru pudru i rozdrobnionych drożdży.

Poczekać aż drożdże napęcznieją.


przepis na rogaliki z drożdżowego ciasta

W tym czasie na blacie kuchennym:


Wymieszać mąkę z margaryną i szczyptą soli.

Zrobić dołek.

Dodawać po trosze drożdży rozpuszczonych w mleku.


Wyrobić rękoma gładkie ciasto. Ciasto na rogaliki drożdżowe nie powinno się przyklejać do rąk, w razie potrzeby dosypać mąki. Gotowe jest gładkie i sprężyste.


Zobacz filmik:



Zwijanie rogalików


Jak zwijać rogaliki drożdżowe, by powidła z nich nie wyciekły? Czytaj uważnie!


Podzielić ciasto na cztery równe części.

Rozwałkować każdą na okrągły płat o przekątnej ok. 32 cm.

Pokroić każdy płat na 8 trójkątów.


rogaliki z drożdżowego ciasta

Kłaść powidła na każdym trójkącie.


Uwaga! Powidła lub dżem nie powinny być rzadkie, by nie wyciekły podczas pieczenia!


przepis na rogaliki z drożdżowego ciasta

przepis na rogaliki z drożdżowego ciasta


przepis na rogaliki z drożdżowego ciasta

Zwijać rogaliki jak na filmiku.

Sklejać mocno i dokładnie ciasto wokół powideł!


Dekorowanie


rogaliki z drożdżowego ciasta


Układać zwinięte rogaliki na wyłożonej pergaminem blasze.

Posmarować roztrzepanym jajkiem, czym dodatkowo zabezpieczymy powidła przed wyciekaniem!


Jeśli ktoś ma alergię na jajka, można z tego zrezygnować.


Piec około 15 min. przy temperaturze 180 stopni, aż się ładnie zarumienią.

Obtaczać jeszcze ciepłe w cukrze pudrze z dodatkiem wanilii.


Gotowe! Powodzenia!


Rogaliki, jak zresztą większość drożdżowych ciast, najlepiej smakują tego samego dnia! O ciepłych lepiej nie wspominam...


Może zainteresują cię też inne przepisy, serdecznie zapraszam: 


Babka makowa z białek - prosty przepis bez ważenia


Crostata di marmellata - przepis na włoskie kruche ciasto z konfiturą








Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka