TRYB JASNY/CIEMNY

Szampan i syrop z kwiatów bzu czarnego - domowy przepis

Czarny bez - przetwory



Szampan z kwiatów czarnego bzu na letnie upały, syrop i herbatka na jesienne przeziębienia, a nawet słodki deser. W dodatku samo zdrowie! Na tyle sposobów można wykorzystać kwiaty bzu! Dlatego co roku w maju nasza kuchnia zostaje zawalona stosami bzowych baldachów. Moja babka, matka i ciotka mówiły, że czarny bez leczy aż 9 chorób:)

Jakie zastosowanie ma kwiat czarnego bzu?

1. Zioło
2. Syrop
3. Szampan
4. Smażony w cieście naleśnikowym

1. Czarny bez jako zioło

Jak suszyć czarny bez?
Czarny bez można suszyć na dwa sposoby:
- w przewiewnym cienistym miejscu
- w piekarniku - należy nastawić termoobieg oraz temperaturę 35 stopni Celsjusza. Nie więcej, w przeciwnym razie bez sczernieje!

2. Syrop z kwiatów czarnego bzu 

Skladniki 
40 baldachów bzu 
2 l wody 
2 kg cukru 
4 cytryny

Wykonanie syropu

Pierwszy etap

Rozłożyć baldachy na tacce, stole lub, jak w moim przypadku, gdy ,,klęska zbioru”, na wszystkich możliwych domowych platformach!
Zostawić, by ewentualni mieszkańcy baldachów grzecznie się wynieśli...
Zagotować wodę w dużym garnku. We wrzątku rozpuszczamy cały cukier.
Poczekać, aż woda trochę przestygnie.
Wkłożyć baldachy czarnego bzu, dodajemy plasterki cytryny.
Zostawić bez przykrycia przez całą dobę.

Drugi etap

Przefiltrować baldachy czarnego bzu przez czystą ściereczkę, dokładnie wyciskając syrop.
Podgrzać przefiltrowany syrop, nie dopuszczając do wrzenia!
Przelać do czystych, podgrzanych w piekarniku buteleczek.
GOTOWE! 
Syrop z kwiatów dzikiego bzu jest bardzo smaczny! Jestem przekonana, że wspomaga leczenie wszelkich objawów przeziębienia. Wzmacnia naszą odporność.
Kiedy czuję, że coś chce mnie dopaść, zabieram syrop do pracy i piję z wodą cały dzień. Pomaga!

3. Szampan z kwiatów czarnego bzu


Szampan z bzu w butelkach

Składniki
40 baldachów bzu
10 l wody
800 g cukru (jeśli ktoś woli słodszy, może dać więcej)
2 cytryny

Wykonanie szampana

Pierwszy etap

Zagotować wodę w dużym garnku. We wrzątku rozpuścić cały cukier.
Poczekać, aż woda całkiem przestygnie!!!!!!!!
Wkłożyć baldachy czarnego bzu, dodajemy plasterki cytryny.
Zostawić bez przykrycia przez całą dobę.

Drugi etap
Przefiltrować przez czystą ściereczkę i przelać do buteleczek lub słoików, zostawiając trochę miejsca na musowanie szampana.
Wystawić butelki z szampanem na słońce - balkon lub parapet.
Zostawić fermentować na słońcu 2-3. Gdy pojawią się bąbelki, szampan z kwiatów czarnego bzu jest gotowy! Dla pewności można jedną buteleczkę otworzyć, by sprawdzić, czy "psyknie".
Pijemy od razu lub przenosimy do chłodnego pomieszczenia.
UWAGA!
Dobrze przechowywany szampan wytrzyma aż do wiosny następnego roku!!!


Jak podawać szampana z czarnego bzu?

Wolę napoje mniej słodkie, dlatego szampana rozcieńczam wodą.
Szampanowa petarda: szampan z czarnego bzu podajemy z lodem, miętą oraz plastrami limonki! 

4. Baldachy czarnego bzu w cieście naleśnikowym

To bardzo proste! Baldachy w całości maczamy w cieście, smażymy w oleju i oprószamy cukrem pudrem. Są przepyszne! 
Możemy je podać np. z lodami waniliowymi i mrożoną kawą!


Zapraszam do innych podobnych postów:

5 drinków na domową imprezę  - przepis autorski







                                                                  





Komentarze

Lejdis.owo pisze…
Przepis na szampana zapisany! 😍
DobreReklamy pisze…
Ludzie nie są świadomi tego, jak wiele rzeczy można zrobić z owoców oraz ziół które niejednokrotnie oraz w wielu przypadkach marnujemy. Oprócz syropu polecam też sok zwłaszcza dla osób które mają problem z serduchem i ciśnieniem. Pozdrawiam https://stiservice.pl/uslugi/lista-wszystkich-uslug/ i życzę miłego dnia

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka