TRYB JASNY/CIEMNY

Kwiaty czarnego bzu dzikiego - syrop, szampan i nie tylko!

Czarny bez - przetwory


Nasza kuchnia została zawalona stosami baldachów kwiatu czarnego bzu dzikiego! Bardzo mnie to cieszy, bo wiecie, bzu nigdy za wiele. Będzie syrop na czas choroby i szampan na letnie dni! 

Gdy jakiś wirus albo bakteria chce się na mnie rzucić, czarny bez spieszy mi na ratunek! Każda babka, matka i ciotka wie, że leczy aż 9 chorób:) W jakiej postaci go stosuję?
Na pewno BEZ chemii!!!

Jakie zastosowanie ma kwiat czarnego bzu?

1. Zioło
2. Syrop
3. Szampan
4. Smażony w cieście naleśnikowym

1. Czarny bez jako zioło

Jak suszyć czarny bez?

Czarny bez można suszyć na dwa sposoby:
- w przewiewnym cienistym miejscu
- w piekarniku - należy nastawić termoobieg oraz temperaturę 35 stopni Celsjusza. Nie więcej, w przeciwnym razie bez sczernieje!

2. Syrop z kwiatów czarnego bzu 

40 baldachów bzu 
2 l wody 
2 kg cukru 
4 cytryny

Przygotowanie syropu

Pierwszy etap

Rozkładamy baldachy na tacce, stole lub, jak w moim przypadku, gdy ,,klęska zbioru”, na wszystkich możliwych domowych platformach!
Zostawiamy, by ewentualni mieszkańcy baldachów grzecznie się wynieśli...
Zagotowujemy wodę w dużym garnku. We wrzątku rozpuszczamy cały cukier.
Czekamy, aż woda trochę przestygnie.
Wkładamy baldachy czarnego bzu, dodajemy plasterki cytryny.
Zostawiamy bez przykrycia przez całą dobę.

Drugi etap

Filtrujemy baldachy czarnego bzu przez czystą ściereczkę.
Podgrzewamy przefiltrowany syrop, nie dopuszczając do wrzenia!
Przelewamy syrop do czystych, podgrzanych w piekarniku buteleczek.
GOTOWE! 
Syrop z kwiatów dzikiego bzu jest bardzo smaczny! Jestem przekonana, że wspomaga leczenie wszelkich objawów przeziębienia. Wzmacnia naszą odporność.
Kiedy czuję, że coś chce mnie dopaść, zabieram syrop do pracy i piję z wodą cały dzień. Pomaga!

3. Szampan z kwiatów czarnego bzu

Czarny bez - szmpan
40 baldachów bzu
10 l wody
1,3 kg cukru
2 cytryny

Przygotowanie szampana

Pierwszy etap

Zagotowujemy wodę w dużym garnku. We wrzątku rozpuszczamy cały cukier.
Czekamy, aż woda całkiem przestygnie.
Wkładamy baldachy czarnego bzu, dodajemy plasterki cytryny.
Zostawiamy bez przykrycia przez całą dobę.

Drugi etap

Filtrujemy i przelewamy do buteleczek lub słoików.
Wystawiamy butelki z szampanem na słońce - balkon lub parapet - jak na tytułowym zdjęciu.
Zostawiamy fermentować na słońcu kilka dni. Gdy pojawią się bąbelki, szampan z kwiatów czarnego dzikiego bzu jest gotowy! Dla pewności można jedną buteleczkę otworzyć, by sprawdzić, czy "psyknie".
Pijemy od razu lub przenosimy do chłodnego pomieszczenia.

Jak podawać szampana z czarnego bzu?

Wolę napoje mniej słodkie, dlatego szampana rozcieńczam wodą.
Szampanowa petarda: szampan z czarnego bzu podajemy z lodem, miętą oraz plastrami limonki! 

4. Baldachy czarnego bzu w cieście naleśnikowym

To bardzo proste! Baldachy w całości maczamy w cieście, smażymy w oleju i oprószamy cukrem pudrem Są przepyszne! 

Możemy je podać np. z lodową kawą!

Zapraszam do innych podobnych postów:







                                                                  





Komentarze

Lejdis.owo pisze…
Przepis na szampana zapisany! 😍

Wybrane dla Ciebie

instagram @takakropka

Copyright © taka Kropka