TRYB JASNY/CIEMNY

Szampan i syrop z kwiatów bzu czarnego - domowy przepis

Czarny bez - przetwory



Każdego roku w maju nasza kuchnia zostaje zawalona stosami baldachów kwiatu dzikiego bzu! Bzu nigdy za wiele. Będzie z niego szmpan na letnie dni i syrop na czas jesiennych przeziębień. Moja babka, matka i ciotka mówiły, że leczy aż 9 chorób:)

Jakie zastosowanie ma kwiat czarnego bzu?

1. Zioło
2. Syrop
3. Szampan
4. Smażony w cieście naleśnikowym

1. Czarny bez jako zioło

Jak suszyć czarny bez?
Czarny bez można suszyć na dwa sposoby:
- w przewiewnym cienistym miejscu
- w piekarniku - należy nastawić termoobieg oraz temperaturę 35 stopni Celsjusza. Nie więcej, w przeciwnym razie bez sczernieje!

2. Syrop z kwiatów czarnego bzu 

Skladniki 
40 baldachów bzu 
2 l wody 
2 kg cukru 
4 cytryny

Wykonanie syropu

Pierwszy etap

Rozkładamy baldachy na tacce, stole lub, jak w moim przypadku, gdy ,,klęska zbioru”, na wszystkich możliwych domowych platformach!
Zostawiamy, by ewentualni mieszkańcy baldachów grzecznie się wynieśli...
Zagotowujemy wodę w dużym garnku. We wrzątku rozpuszczamy cały cukier.
Czekamy, aż woda trochę przestygnie.
Wkładamy baldachy czarnego bzu, dodajemy plasterki cytryny.
Zostawiamy bez przykrycia przez całą dobę.

Drugi etap

Filtrujemy baldachy czarnego bzu przez czystą ściereczkę.
Podgrzewamy przefiltrowany syrop, nie dopuszczając do wrzenia!
Przelewamy syrop do czystych, podgrzanych w piekarniku buteleczek.
GOTOWE! 
Syrop z kwiatów dzikiego bzu jest bardzo smaczny! Jestem przekonana, że wspomaga leczenie wszelkich objawów przeziębienia. Wzmacnia naszą odporność.
Kiedy czuję, że coś chce mnie dopaść, zabieram syrop do pracy i piję z wodą cały dzień. Pomaga!

3. Szampan z kwiatów czarnego bzu


Czarny bez - szmpan

Składniki
40 baldachów bzu
10 l wody
1,3 kg cukru
2 cytryny

Wykonanie szampana

Pierwszy etap

Zagotowujemy wodę w dużym garnku. We wrzątku rozpuszczamy cały cukier.
Czekamy, aż woda całkiem przestygnie!!!!!!!!
Wkładamy baldachy czarnego bzu, dodajemy plasterki cytryny.
Zostawiamy bez przykrycia przez całą dobę.

Drugi etap
Filtrujemy i przelewamy do buteleczek lub słoików.
Wystawiamy butelki z szampanem na słońce - balkon lub parapet - jak na tytułowym zdjęciu.
Zostawiamy fermentować na słońcu kilka dni. Gdy pojawią się bąbelki, szampan z kwiatów czarnego dzikiego bzu jest gotowy! Dla pewności można jedną buteleczkę otworzyć, by sprawdzić, czy "psyknie".
Pijemy od razu lub przenosimy do chłodnego pomieszczenia.


Jak podawać szampana z czarnego bzu?

Wolę napoje mniej słodkie, dlatego szampana rozcieńczam wodą.
Szampanowa petarda: szampan z czarnego bzu podajemy z lodem, miętą oraz plastrami limonki! 

4. Baldachy czarnego bzu w cieście naleśnikowym

To bardzo proste! Baldachy w całości maczamy w cieście, smażymy w oleju i oprószamy cukrem pudrem Są przepyszne! 
Możemy je podać np. z lodami waniliowymi i mrożoną kawą!

Zapraszam do innych podobnych postów:

5 drinków na domową imprezę  - przepis autorski







                                                                  





Komentarze

Lejdis.owo pisze…
Przepis na szampana zapisany! 😍
DobreReklamy pisze…
Ludzie nie są świadomi tego, jak wiele rzeczy można zrobić z owoców oraz ziół które niejednokrotnie oraz w wielu przypadkach marnujemy. Oprócz syropu polecam też sok zwłaszcza dla osób które mają problem z serduchem i ciśnieniem. Pozdrawiam https://stiservice.pl/uslugi/lista-wszystkich-uslug/ i życzę miłego dnia

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka