Szampan i syrop z kwiatów bzu czarnego - domowy przepis
Każdego roku w maju nasza kuchnia zostaje zawalona stosami baldachów kwiatu dzikiego bzu! Bzu nigdy za wiele. Będzie z niego szmpan na letnie dni i syrop na czas jesiennych przeziębień. Moja babka, matka i ciotka mówiły, że leczy aż 9 chorób:)
Jakie zastosowanie ma kwiat czarnego bzu?
1. Zioło
2. Syrop
3. Szampan
4. Smażony w cieście naleśnikowym
1. Czarny bez jako zioło
Jak suszyć czarny bez?
Czarny bez można suszyć na dwa sposoby:
- w przewiewnym cienistym miejscu
- w piekarniku - należy nastawić termoobieg oraz temperaturę 35 stopni Celsjusza. Nie więcej, w przeciwnym razie bez sczernieje!
- w piekarniku - należy nastawić termoobieg oraz temperaturę 35 stopni Celsjusza. Nie więcej, w przeciwnym razie bez sczernieje!
2. Syrop z kwiatów czarnego bzu Szampan z kwiatow czarnego bzu
Skladniki
40 baldachów bzu
2 l wody
2 kg cukru
4 cytryny
2 kg cukru
4 cytryny
Wykonanie syropu
Pierwszy etap
Rozkładamy baldachy na tacce, stole lub, jak w moim przypadku, gdy ,,klęska zbioru”, na wszystkich możliwych domowych platformach!
Zostawiamy, by ewentualni mieszkańcy baldachów grzecznie się wynieśli...
Zagotowujemy wodę w dużym garnku. We wrzątku rozpuszczamy cały cukier.
Czekamy, aż woda trochę przestygnie.
Wkładamy baldachy czarnego bzu, dodajemy plasterki cytryny.
Zostawiamy bez przykrycia przez całą dobę.
Drugi etap
Filtrujemy baldachy czarnego bzu przez czystą ściereczkę.
Podgrzewamy przefiltrowany syrop, nie dopuszczając do wrzenia!
Przelewamy syrop do czystych, podgrzanych w piekarniku buteleczek.
GOTOWE!
Syrop z kwiatów dzikiego bzu jest bardzo smaczny! Jestem przekonana, że wspomaga leczenie wszelkich objawów przeziębienia. Wzmacnia naszą odporność.
Kiedy czuję, że coś chce mnie dopaść, zabieram syrop do pracy i piję z wodą cały dzień. Pomaga!
3. Szampan z kwiatów czarnego bzu
Składniki
40 baldachów bzu
10 l wody
1,3 kg cukru
2 cytryny
10 l wody
1,3 kg cukru
2 cytryny
Wykonanie szampana
Pierwszy etap
Zagotowujemy wodę w dużym garnku. We wrzątku rozpuszczamy cały cukier.
Czekamy, aż woda całkiem przestygnie!!!!!!!!
Wkładamy baldachy czarnego bzu, dodajemy plasterki cytryny.
Zostawiamy bez przykrycia przez całą dobę.
Drugi etap
Filtrujemy i przelewamy do buteleczek lub słoików.
Wystawiamy butelki z szampanem na słońce - balkon lub parapet - jak na tytułowym zdjęciu.
Zostawiamy fermentować na słońcu kilka dni. Gdy pojawią się bąbelki, szampan z kwiatów czarnego dzikiego bzu jest gotowy! Dla pewności można jedną buteleczkę otworzyć, by sprawdzić, czy "psyknie".
Pijemy od razu lub przenosimy do chłodnego pomieszczenia.
Jak podawać szampana z czarnego bzu?
Wolę napoje mniej słodkie, dlatego szampana rozcieńczam wodą.
Szampanowa petarda: szampan z czarnego bzu podajemy z lodem, miętą oraz plastrami limonki!
4. Baldachy czarnego bzu w cieście naleśnikowym
To bardzo proste! Baldachy w całości maczamy w cieście, smażymy w oleju i oprószamy cukrem pudrem Są przepyszne!
Możemy je podać np. z lodami waniliowymi i mrożoną kawą!
Zapraszam do innych podobnych postów:
5 drinków na domową imprezę - przepis autorski
Komentarze