TRYB JASNY/CIEMNY

Jak zrobić miód i syrop z mniszka lekarskiego - domowy przepis

Jak zrobić miód i syrop z mniszka lekarskiego




Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać na początku kwitnienia, czyli na przełomie kwietnia i maja. Dzięki temu syrop czy miód nie będzie miał w sobie goryczy. Gdy przegapimy najlepszy czas na zbieranie kwiatów mniszka, musimy dokładnie usunąć wszystkie resztki stopek, a w późniejszym okresie również zielone części pod kwiatem. Wszystko zależy też od indywidualnych preferencji smakowych - niektórym nie przeszkadza delikatny smak goryczki w przetworach z mniszka.


Mniszek ma wiele właściwości leczniczych. Spożywanie miodu czy syropu działa dezynfekująco i wykrztuśnie i moczopędnie. Wspomaga trawienie.


Picie herbaty z kwiatów mniszka lub korzenia ma działanie antynowotworowe.


Młode listki, w smaku przypominające rukolę, można dodawać do sałatek.


Więcej informacji na temat działania mniszka lekarskiego można znaleźć pod tym linkiem:


https://medpak.com.pl/blog/poradniki/mniszek-lekarski-dzialanie-przeciwwskazania-zastosowanie


UWAGA! Mniszek lekarski i mlecz to nie to samo!!! Nie wolno ich pomylić.


https://akademiasmaku.pl/porada/miod-z-mleczy,322


Lepiej umieć je rozróżniać! Udostępniam nasz domowy przepis, wg którego co roku robimy syrop i miód z mniszka.


Przepis na syrop i miód


400 kwiatów mniszka lekarskiego

1,5  l wody 

1 kg cukru na syrop

1,5 kg cukru kryształu na miód

1 cytryna


Zebrać główki rozkwitniętych kwiatów.

Rozłożyć kwiaty mniszka na tacce.

Zostawić na 2 godziny, by ewentualni mieszkańcy sobie poszli..

Przesypać kwiaty do szklanego naczynia lub garnka.

Ucisnąć kwiaty dłonią.

Przelać wrzątkiem, tak by wszystkie kwiaty były zanurzone.


Zostawić na 24 godziny. Ewentualnie dolać wrzątku, gdyby się okazało, że cała woda wsiąkła, w wyniku czego wierzchnia warstwa kwiatów zostala nad wodą.


Wycisnąć dłońmi wodę z kwiatów mniszków.

Wsypać cukier.

Podgrzać do 80 - 90 stopni Celsjusza.

Mieszać, by cukier się nie przypalił do dna naczynia.

Dodać soku z cytryny.


Przelać gotowy syrop lub miód ciepłych butelek lub słoiczków.

(Nagrzewam je w piekarniku przy 100 stopniach Celsjusza.

Przewrócić do góry dnem.

Zostawić do wystygnięcia.


  • Moja sugestia


Syrop z mniszka lekarskiego można aromatyzować przez dodanie - gałązki szałwii, tymianku czy lawendy.


Syrop i miód dodajemy do herbaty, naparów ziołowych, latem z cytryną i miętą do czystej wody, a nawet do ciasta piernikowego!





 


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka