TRYB JASNY/CIEMNY

Sprawdzony przepis na urodzinowy tort biszkoptowy z kremem i owocami


tort na urodziny


Szukasz sprawdzonego przepisu na ciasto biszkoptowe dla swojego tortu? Powiem Ci, że już czwarte pokolenie kobiet w naszym domu korzysta z niego! Postanowiłam zatem podzielić się przejętym po kądzieli, a więc sprawdzonym przepisem na urodzinowy tort biszkoptowy!


Przepis jest łatwy do zapamiętania i uniwersalny! Możesz wg niego upiec zarówno duży tort dla kilkunastu osób, jak i mały, lub składane ciasto czy roladę!  


Spis treści


1. Składniki na biszkopt

2. Składniki na krem waniliowy i kakaowy

3. Składniki na zdobienie i przekładanie

4. Składniki na dekorację

5. Wykonanie tortu


1. Składniki na biszkopt


Wystarczy zapamiętać, że na jedno jajko przypada:


60g cukru kryształu

60g mąki tortowej

2 łyżki wody


Na tort średniej wielkości pieczemy biszkopt z 4 - 6 jajek, na duży z 7, a na biszkoptową roladę wystarczą nam 3 jajka.


Zapamiętasz do końca życia !!! 


Składniki na biszkopt z 7 jajek


7 jajek

420 g cukru kryształu

420 g mąki tortowej

14 łyżek zimnej wody

1 opakowanie cukru waniliowego

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli


Forma o średnicy 30 cm


2. Składniki na krem waniliowy i kakaowy


2 serki mascarpone

2 serki śmietankowe

750 ml śmietany kremówki

1 opakowanie cukru waniliowego

kwasek cytrynowy

1 łyżka kakao

3. Składniki na zdobienie i przekładanie tortu

4 puszki mandarynek 

lub 

świeże owoce sezonowe:

truskawki, agrest, czarne porzeczki, 

winogrona 

Dżem (najlepiej morelowy)


4. Składniki na dekorację


Biała czekolada lub kokos


5. Wykonanie tortu biszkoptowego


5.1. Wykonanie biszkoptu


  • moja sugestia - kiedy upiec

Najlepiej upiec go dzień, a nawet dwa dni wcześniej!


Oddzielamy żółtka od białek.


Miksujemy z cukrem oraz połową wody tak długo, aż masa nabierze śmietankowego koloru. 


Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i resztę wody. Miksujemy na gładką masę.


Ubijamy białka z szczyptą soli. Delikatnie łączymy z ciastem.


Wlewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy….cm. Ciasto wyrównujemy!


Pieczemy w piekarniku przez półtorej godziny przy temperaturze 150 stopni Celsjusza.


Sprawdzamy cienkim patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Patyczek po wyciągnięciu powinien być całkiem suchy!


Wyciągamy z pieca i zostawiamy w formie. Gdy biszkopt całkiem wystygnie, ostrożnie wyciągamy go z formy, odwracamy spodem do góry i zostawiamy do następnego dnia.


5.2. Wykonanie kremu z mascarpone


Ubijamy śmietankę kremówkę, dodajemy cukru waniliowego, kwasku oraz serki. Delikatnie miksujemy.


Dodajemy kakao do jednej trzeciej kremu.


5.3. Przekładanie tortu biszkoptowego


Dzielimy wystudzony biszkopt na trzy blaty. 


Skrapiamy obficie sokiem z kompotu, by były dobrze nasączone, zwłaszcza brzegi! Sok możemy rozrzedzić wodą, by nam nie go nie zabrakło.


Smarujemy dżemem dolny i środkowy biszkopt, następnie kremem.


Kładziemy mandarynki z puszki lub świeże owoce sezonowe.


Składamy oba blaty biszkoptu. Na wierzch wykładamy trzeci, który powinien być najbardziej nasączony!


Wstawiamy tort do lodówki - najlepiej na całą noc. Z góry obciążamy deską, by blaty tortu się dokładnie skleiły i nie rozlatywały podczas krojenia.

5.4.Dekorowanie tortu biszkoptowego


tort na urodziny

Następnego dnia cały tort pokrywamy kremem oraz posypujemy startą białą czekoladą, ewentualnie kokosem.


Gotowy tort biszkoptowy dekorujemy owocami wg własnej fantazji. Owoce możemy zastąpić np. żelkami...;)


tort na urodziny



  • moja sugestia - krojenie dużego tortu


Jak kroić tak duży tort? Najlepiej w środku tortu wydzielić jakby “komin” i wokół niego pokroić zgrabne trójkąciki.


tort na urodziny

No i co powiesz na mój kilkupokoleniowy, więc na pewno sprawdzony przepis na urodzinowy tort biszkoptowy? Jeśli uważasz, że jest przydatny, to koniecznie udostępnij!


A skoro już tu jesteś, to może zainteresują Cię inne moje przepisy:


Desery bez pieczenia na bazie biszkoptów - 4 proste przepisy


Przepisy na smaczne sałatki i surówki


Jak ugotować smaczny obiad bez mięsa? 








 



Komentarze

Wybrane dla Ciebie

instagram @takakropka

Copyright © taka Kropka