Biszkoptowy tort urodzinowy z kremem i owocami - sprawdzony przepis
Szukasz sprawdzonego przepisu na ciasto biszkoptowe dla swojego tortu? Już czwarte pokolenie kobiet w naszym domu korzysta z niego! Postanowiłam zatem podzielić się przejętym po kądzieli, a więc wiele razy sprawdzonym przepisem na urodzinowy tort biszkoptowy!
Przepis jest łatwy do zapamiętania i uniwersalny! Możesz wg niego upiec zarówno duży tort dla kilkunastu osób, jak i mały, lub składane ciasto czy roladę!
Spis treści
1. Składniki na biszkopt
2. Składniki na krem waniliowy i kakaowy
3. Składniki na zdobienie i przekładanie
4. Składniki na dekorację
5. Wykonanie tortu
1. Składniki na biszkopt
Wystarczy zapamiętać, że na jedno jajko przypada:
60g cukru kryształu
60g mąki tortowej
2 łyżki wody
Na tort średniej wielkości pieczemy biszkopt z 4-6 jajek, na duży z 7-8, a na biszkoptową roladę wystarczą nam 3 jajka.
Zapamiętasz do końca życia !!!
Składniki na biszkopt z 7 jajek
7 jajek
420 g cukru kryształu
420 g mąki tortowej
14 łyżek zimnej wody
1 opakowanie cukru waniliowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Forma o średnicy 30 cm
2. Składniki na krem waniliowy i kakaowy
2 serki mascarpone
2 serki śmietankowe
750 ml śmietany kremówki
1 opakowanie cukru waniliowego
kwasek cytrynowy
1 łyżka kakao
3. Składniki na zdobienie i przekładanie tortu
4 puszki mandarynek
lub
świeże owoce sezonowe:
truskawki, agrest, czarne porzeczki,
winogrona
Dżem (najlepiej morelowy)
4. Składniki na dekorację
Biała czekolada lub kokos
5. Wykonanie tortu biszkoptowego
5.1. Wykonanie biszkoptu
moja sugestia - kiedy upiec
Najlepiej upiec go dzień, a nawet dwa dni wcześniej!
Oddzielić żółtka od białek.
Miksować żóltka z cukrem oraz połową wody tak długo, aż masa nabierze śmietankowego koloru.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i resztę wody. Miksujemy na gładką masę.
Ubić białka z szczyptą soli. Delikatnie łączymy z ciastem.
Wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy….cm. Ciasto wyrównujemy!
Piec w piekarniku przez półtorej godziny przy temperaturze 150 stopni Celsjusza.
Sprawdzić cienkim patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Patyczek po wyciągnięciu powinien być całkiem suchy!
Wyciągnąć z pieca i zostawić w formie. Gdy biszkopt całkiem wystygnie, ostrożnie wyciągnąć go z formy, odwrócić spodem do góry i zostawić do następnego dnia.
5.2. Wykonanie kremu z mascarpone
Ubić śmietankę kremówkę, dodać cukru waniliowego, kwasku oraz serki. Delikatnie miksować,aż zgęstnieje..
Dodać kakao do jednej trzeciej kremu.
5.3. Przekładanie tortu biszkoptowego
Podzielić wystudzony biszkopt na trzy blaty.
Skropić obficie sokiem z kompotu, by były dobrze nasączone, zwłaszcza brzegi! Sok możemy rozrzedzić wodą, by nam nie go nie zabrakło.
Posmarować dżemem dolny i środkowy biszkopt, następnie kremem.
Nałożyć na warstwę kremu mandarynki z puszki lub świeże owoce sezonowe.
Złożyć oba blaty biszkoptu. Na wierzch wyłożyć trzeci, który powinien być najbardziej nasączony!
Wstawić tort do lodówki - najlepiej na całą noc. Z góry obciążyć deseczką, by blaty tortu się dokładnie skleiły i nie rozlatywały podczas krojenia.
5.4.Dekorowanie tortu biszkoptowego
Następnego dnia całej powierzchni tortu rozetrzeć resztę kremu, posypać startą białą czekoladą, ewentualnie kokosem.
Gotowy tort biszkoptowy udekorować owocami. Owoce możemy zastąpić np. żelkami...;)
moja sugestia - krojenie dużego tortu
Jak kroić tak duży tort? Najlepiej w środku tortu wydzielić jakby “komin” i wokół niego pokroić zgrabne trójkąciki.
No i co powiesz na mój kilkupokoleniowy, więc na pewno sprawdzony przepis na urodzinowy tort biszkoptowy? Jeśli uważasz, że jest przydatny, to koniecznie udostępnij!
A skoro już tu jesteś, to może zainteresują Cię inne moje przepisy:
Desery bez pieczenia na bazie biszkoptów - 4 proste przepisy
Przepisy na smaczne sałatki i surówki
Jak ugotować smaczny obiad bez mięsa?
Komentarze