Białe kiełbaski w cieście drożdżowym. Przepis na wielkanocną potrawę
Wśród barszczu, żurka i innych wielkanocnych przysmaków nie może zabraknąć białych kiełbasek w cieście drożdżowym. Gdy się pieką, pachną zabójczo. Musi ich być dużo, gdyż znikają w zawrotnym tempie. Białe zapiekane kiełbaski świetnie smakują z wielkanocnym barszczem lub żurkiem. Po wielu udanych i nieudanych eksperymentach postanowiłam zapisać przepis na ciasto drożdżowe odpowiednie do zapiekania tychże kiełbasek.
100 ml oleju
100 ml mleka
100 g drożdży
380 g mąki krupczatki
1 łyżka cukru pudru
3 jajka
1 łyżeczka soli
1 jajko na posmarowanie
Sparzyć gorącą wodą kiełbaski.
Wlać mleko do miski.
Podgrzać w mikrofalówce.
Dodać do letniego mleka cukier i pokruszone drożdże.
Poczekać, aż drożdże napęcznieją.
Wlać olej, dodać mąkę, jajka i sól.
Ucierać do połączenia składników.
Ciasto powinno być tęgie, sprężyste i się nie kleić.
Uwaga!
Nie każdy mikser da sobie radę z gęstym drożdżowym ciastem.
Wtedy trzeba je ręcznie wypracować w misce.
Przykryć miskę z wypracowanym ciastem drożdżowym, zostawić do wyruszania w ciepłym miejscu (np. na słonecznym pararpecie).
Podzielić ciasto na 8 - 10 części.
Uformować z nich paski.
Zawinąć w nie białe kiełbaski.
Posmarować drożdżowe rogaliki roztrzepanym jajkiem.
Piec przez ok. 20 min. przy temperaturze 180 stopni C.
Gotowe kiełbaski kroimy na kawałki, podajemy do barszczu, żurka lub po prostu zjadamy!
Komentarze
Mam nadzieję, że ciasto się udało i zapiekane kiełbaski wszystkim smakowały!