Smaczne sałatki i surówki - 13 przepisów!
Sałatki i surówki należą do mojego codziennego menu. Dania z warzyw, owoców, z makaronem czy ryżem jem o różnych porach dnia. Czasami są dodatkiem do obiadu, innym razem nim samym! Wtedy są najsmaczniejsze!
Spis treści
1. Sałatki i surówki z warzyw i owoców
2. Sałatki z dodatkiem makaronu lub ryżu
3. Sałatki z dodatkiem mięsa lub ryb
1. Sałatki i surówki z warzyw i owoców
Sałatka z fetą i śmietanowym dressingiem z dodatkiem curcumy
Sałatkę można podać z pieczywem lub kuleczkami z Lidla jako osobne danie. Udekorowałam ją kwiatkami jukki ogrodowej.
Składniki na sałatkę
sałata masłowa
cukinia
ogórek
pomidory
rzodkiewki
por
½ czerwonej cebuli
listki oregano
ser feta lub bundz
Składniki na dressing
150 ml śmietany
2 łyżki majonezu
1 łyżka curcumy
ocet winegret
oliwa z oliwek
sól
pieprz
stewia lub cukier
Przyprawy do sera Feta
mieszanka suszonych ziół Italiana
suszona bazylia
1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie sałatki z fetą i śmietanowym dressingiem z dodatkiem curcumy
Porwać liście sałaty na mniejsze kawałki.
Przekroić cukinię wzdłuż, następnie na cienkie plasterki.
Pokroić ogórek i pomidory w drobną kostkę, rzodkiewki w paski, por w plasterki, cebulę w cienkie piórka.
Pokroić w kostkę fetę lub bundz oraz obtoczyć w oliwie i ziołach.
Przełożyć składniki sałatki, do miski, por koniecznie zmiąć dłońmi, by zmiękł i trochę puścił sok.
Połączyć składniki na dressing.
Wymieszać całość.
Moja sugestia
Kostki sera podaj na osobnej miseczce - popatrz na zdjęcie, jak ładnie to wygląda!
Sałatka z kozim serem i pesto z pieczonych buraków
Tę sałatkę jadłam w Krakowie w pewnej restauracji na Kazimierzu. Była przepyszna, a kozi ser nie smakował tak "kozio"... Pewnie za sprawą pesto z pieczonych buraków, podanym w osobnej miseczce. Ser kozi maczany w takim pesto był przepyszny.
Składniki na sałatkę
Miks sałat: rukola, szpinak, roszponka
kozi camembert
gruszka duszona w czerwonym winie
winogrona
pestki granatu
prażone pestki migdałów
Pesto z pieczonych buraków
Przyprawy
oliwa z oliwek
ocet winegret
sól, pieprz
Wykonanie sałatki z kozim serem
Dusić w czerwonym winie gruszkę pokrojoną w ćwiartki. Zostawić ze skórką!
Przygotować pesto: pieczone buraki zblendować z oliwą, czosnkiem, cukrem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny.
Pokroić kozi ser w większe kawałki.
Wymieszać składniki sałatki, posypać prażonymi migdałami.
Moja sugestia Pesto należy podać w osobnej miseczce!
======================
Surówka z białej kapusty i poru
Składniki
mała główka białej kapusty
nieduży świeży ogórek
marchewka
por - kawałek - ok. 5 cm
2 ząbki czosnku
świeży koperek
oliwa z oliwek
ocet winegret
sól, cukier, pieprz
Wykonanie
Poszatkować kapustę na drobno, posolić, skropić oliwą.
Gnieść dłońmi przez chwilę jak podczas wyrabiania ciasta, aż kapusta zmięknie.
Zetrzeć marchewkę na tarce o grubszych oczkach, ogórek na mniejszych.
Pokroić por w cieniutkie plasterki.
Zmiażdżyć czosnek.
Doprawić do smaku cukrem, pieprzem, octem winegret.
Dodać koperku.
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki!
(do mieszania używam dwóch mieszadełek)
Moja sugestia - dlaczego por zamiast cebuli?
Cebula może spowodować zgorzknienie sałatki, gdy pozostawimy ją do drugiego dnia.
======================
Sałatka z pomidorów i wędzonego bundzu
Zamiast mozzarelli bundz! To ser owczy. Smakiem i konsystencją przypomina mozzarellę. Taka POLSKA mozzarella. Jest przepyszny! Często używam go zamiast mozzarelli lub fety!
Składniki
pomidory koktajlowe średniej wielkości
cebula
szczypiorek
świeży lub wędzony bundz
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie sałatki z pomidorów
Pokroić pomidory w ćwiartki, bundz w kostkę, cebulę drobno.
Skropić oliwą z oliwek, dodać soli i pieprzu.
Wymieszać składniki, udekorować szczypiorkiem.
Moja sugestia - wędzony bundz
Do tej sałatki można dodać świeży lub wędzony bundz. Wędzony jest bardziej aromatyczny i słony.
Sałata masłowa z czerwoną kapustą i listkami oregano
Oryginalny akcent kolorystyczny w postaci świeżej czerwonej kapusty mile zaskoczył moich gości i dodał zwyczajnej zielonej sałacie ciekawego smaczka!
Składniki
zielona sałata
listki świeżego złocistego oregano
świeża czerwona kapusta
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
sól, pieprz
Wykonanie
Poszatkować czerwoną kapustę na drobno.
Dodać oliwy i soli.
Ugniatać dłońmi przez chwilę jak podczas wyrabiania ciasta, aż kapusta zmięknie.
Dodać świeżego oregano oraz liście sałaty.
Wymieszać w osobnej misce majonez i jogurt, przyprawić solą i pieprzem.
Dodać do sałatki, dokładnie wymieszać.
======================
Zielona sałata z żółtym melonem miodowym i świeżymi liśćmi bazylii
Zielona sałata z żółtym melonem, ogórkiem i pomidorem, przyprawiona korzennym smakiem i zapachem bazylii to dla mnie właśnie smak lata!
Składniki
liście zielonej sałaty
świeży ogórek
pomidor
pół żółtego melona
świeże liście bazylii
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie
Porwać liście sałaty na mniejsze kawałki.
Zetrzeć ogórek na cienkie plasterki.
Pokroić w kostkę pomidor i melon.
Skropić oliwą z oliwek, dodać świeżych listków bazylii, soli i pieprzu, delikatnie wymieszać. Gotowe!
======================
Surówka z czerwonej (modrej) kapusty
Już w czasach starożytnych Grecy i Rzymianie doceniali jej właściwości antyrakotwórcze. Czerwona kapusta wzmacnia też odporność organizmu i opóźnia procesy starzenia się, a to dzięki zawartości antocyjanów, detoksykujących nasz organizm.
Czerwona kapusta to warzywo zdrowia i młodości! Warto ją spożywać na surowo!
Jest cennym źródłem błonnika odpowiedzialnego za poziom cholesterolu w organizmie oraz witaminy C, gdyż 100 g liści czerwonej kapusty spożytych w stanie surowym niemalże całkowicie zapewni naszemu organizmowi jej dzienną dawkę.
Szeroki wachlarz innych witamin oraz minerałów pozytywnie wpływa na stan naszego wzroku, skóry, włosów, kości, zębów i paznokci!
Warto zatem przemycić to zdrowe, w dodatku niskokaloryczne, bogate w błonnik warzywo do naszego jadłospisu!
Składniki
200 g czerwonej kapusty
1 marchewka
2 jabłka
por (około 10 cm)
2 łyżki selera konserwowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu
1 zmiażdżony ząbek czosnku
sól, cukier, pieprz
Wykonanie
Surówkę czerwonej kapusty podajemy z białym pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
Moja sugestia - proporcje składników
Proporcje podanych poniżej składników surówki są tylko przykładowe.
Jeżeli ktoś nie jest przyzwyczajony do czerwonej kapusty w stanie surowym, może postawić bardziej na jabłka i marchew, a czerwoną kapustę niejako “przemycić” do surówki...
======================
Sałatka z szpinakowym pesto
Składniki
2 łyżki szpinakowego pesto
mix sałatek
kilka listków niedźwiedziego czosnku
kilka listków szczawiu
por
awokado
świeży seler
kukurydza
rzodkiewki
oliwa z oliwek
ocet winegret
Wykonanie
Pokroić w paseczki niedźwiedzi czosnek i szczaw, rzodkiewkę w paski, awokado w kostkę, por w cieniutkie plasterki (zanim dodamy go do sałatki, mocno mniemy w dłoniach, by lekko puścił sok - będzie smaczniejszy)
Zetrzeć seler na małych oczkach.
Wymieszać wszystkie składniki.
Skropić oliwą i octem winegret.
Dodać szpinakowego pesto.
Sałatka z szpinakowym pesto gotowa!
Moja sugestia - mały trik
By zachęcić dziecko do zjedzenia sałatki, można ozdobić ją liśćmi szczawiu, przypominającymi indiańskie pióra i powiedzieć, że to "Sałatka Apaczów" :)
Sałatkę z szpinakowym pesto można podać do mięsa lub potraktować jako danie np. na kolację!
======================
======================
2. Sałatki z dodatkiem makaronu lub ryżu
Sałatka z czarnym ryżem jaśminowym
Tę sałatkę z czarnym ryżem można zjeść na śniadanie, kolację lub zabrać do pracy jako przekąskę.
Składniki na jedną porcję
3 czubate łyżki ugotowanego czarnego ryżu
1/2 awokado
½ żółtej papryki
1 jabłko
2 rzodkiewki
roszponka
nasiona słonecznika
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winegret
kilka ziarenek czerwonego pieprzu
(pieprz o delikatnym szałwiowym smaku z drzewa pieprzowego, nie mylić z czerwonym pieprzem cayenne, w Polskim Spichlerzu jako dodatek do czekolady!)
Wykonanie
Pokroić składniki wg własnego upodobania. Lubię mieć różne kształty, więc kroję w paski, plasterki, kostki.
Wymieszać składniki, ewentualnie trochę dosolić, gotowe!
3. Sałatki z dodatkiem mięsa lub ryb
Sałatka z wędzonym łososiem
Sałatka jest prosta do wykonania, niskokaloryczna, a pomimo tego syta.
Składniki
200 g wędzonego łososia
liście zielonej sałaty masłowej
świeże listki szałwii
zielone i czarne oliwki
szczypiorek
trzy płatki cytryny
Wykonanie
Porwać na mniejsze kawałki liście sałaty.
Pokroić łososia w kostkę, czarne oliwki na plasterki, zielone na połowę, listki szałwii w drobniutkie paseczki, dokładnie umytą cytrynę w cienkie mini trójkąciki.
Mieszać przez chwilę, aby smaki mogły się połączyć. Gotowe!
Sałatkę z wędzonego łososia podajemy z świeżym białym pieczywem.
Moja sugestia - bez przypraw!
Do sałatki z łososia nie trzeba dodawać żadnych przypraw! Łosoś jest dostatecznie aromatyczny, a cytryna dodaje sałatce lekkości
======================
Dwie śledziowe sałatki na ostatki
Dwie sałatki na ostatki za jednym zamachem! Oto, co udało mi się sklecić na bazie tych samych składników, a to za sprawą buraczków, żurawiny i pestek granatu!
Składniki bazowe to: filety ze śledzia, gruszki, jajka oraz sos śmietanowy.
Śledziowa sałatka z ziemniakami i gruszką w sosie tzatziki
Śledziowa sałatka z ziemniakami i gruszką w sosie tzatziki ma bardzo delikatny smak, a to za sprawą rozpływającej się w ustach gruszki!
Przyprawa tzatziki w sosie śmietanowym dodaje sałatce ciekawej smakowej nuty.
Składniki na sałatkę
1 ½ kg ziemniaków
1 opakowanie filetów śledziowych a’la Matjas
4 gruszki obrane ze skórki
4 ogórki konserwowe
4 jajka ugotowane na twardo
czerwona cebula
sól, pieprz
Składniki na sos
150 ml gęstej kwaśnej śmietany
4 czubate łyżki majonezu
2 czubate łyżki sosu tatarskiego
1 czubata łyżka przyprawy tzatziki
kawałek drobno startego świeżego ogórka
koperek
Wykonanie
Włożyć filety do zimnej wody i wstawić do lodówki.
W tym czasie:
Ugotować umyte, nieobrane ze skórki ziemniaki.
Pokroić ogórki i gruszki w drobną kostkę, czerwoną cebulkę w kółka.
Obrać ze skórki jeszcze ciepłe ziemniaki, pokroić wzdłuż, następnie w plasterki.
Osuszyć w ściereczce śledzie, po skosie kroimy w paski.
Przełożyć do miski wszystkie składniki, doprawić pieprzem, wymieszać.
Połączyć z sosem.
Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Śledziową sałatkę podajemy udekorowaną świeżą zieloną cebulką lub koperkiem.
======================
Śledzie w buraczkach z żurawiną i pestkami granatu
Słodko-kwaśna żurawina i wyraźny w smaku seler podkręcają łagodne buraczki. Filety ze śledzia w takim towarzystwie wybrzmiewają bardzo łagodnie!
Składniki na sałatkę
1 opakowanie filetów śledziowych a’la Matjas
2 gruszki
2 jajka ugotowane na twardo
(pokrojone w kostkę)
1 słoik tartych buraczków konserwowych
2 łyżki tartego selera konserwowego
2 łyżki dżemu z żurawiny
pestki granatu
krążki drobno pokrojonego pora
Składniki na sos
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
2 czubate łyżki majonezu
Wykonanie
Pokroić w paski wymoczone w wodzie i osuszone filety.
Wymieszać z resztą składników i sosem. Nie musimy solić!
Odstawić na godzinę do lodówki.
Udekorować pestkami granatu i krążkami czerwonej cebuli.
Gotowe!
Moja sugestia - zrób od razu dwie sałatki!
Te dwie śledziowe sałatki na ostatki można zrobić za jednym zamachem. Składniki bazowe to filety ze śledzia, gruszki, jajka oraz sos śmietanowy. Reszta to tylko różne dodatki.
Błyskawiczna surówka z kiszonej i świeżej pekińskiej sałaty
Składniki
kiszona kapusta
pekińska kapusta
nieduża marchewka
jabłko
por
oliwa z oliwek
Wykonanie
Wycisnąć wodę z kiszonej kapusty.
Poszatkować na drobno kapustę pekińską.
Pokroić jabłko w kostkę, por w cienkie plasterki.
Zetrzeć marchewkę.
Wymieszać wszystkie składniki.
Skropić oliwą.
Doprawić do smaku solą.
======================
Komentarze