TRYB JASNY/CIEMNY

Smaczne sałatki i surówki - 13 przepisów!


sałatki i surówki

Sałatki i surówki należą do mojego codziennego menu. Dania z warzyw, owoców, z makaronem czy ryżem jem o różnych porach dnia. Czasami są dodatkiem do obiadu, innym razem nim samym! Wtedy są najsmaczniejsze!


Spis treści


1. Sałatki i surówki z warzyw i owoców
2. Sałatki z dodatkiem makaronu lub ryżu
3. Sałatki z dodatkiem mięsa lub ryb


1. Sałatki i surówki z warzyw i owoców


Sałatka z fetą i śmietanowym dressingiem z dodatkiem curcumy

Sałatka z fetą i drssingiem z dodatkiem curcumy

Sałatkę można podać z pieczywem lub kuleczkami z Lidla jako osobne danie. Udekorowałam ją kwiatkami jukki ogrodowej.


Składniki na sałatkę


sałata masłowa

cukinia

ogórek

pomidory

rzodkiewki

por

½ czerwonej cebuli

listki oregano

ser feta lub bundz


Składniki na dressing


150 ml śmietany

2 łyżki majonezu

1 łyżka curcumy

ocet winegret

oliwa z oliwek

sól

pieprz

stewia lub cukier


Przyprawy do sera Feta


mieszanka suszonych ziół Italiana

suszona bazylia

1 łyżka oliwy z oliwek


Wykonanie sałatki z fetą i śmietanowym dressingiem z dodatkiem curcumy



Porwać liście sałaty na mniejsze kawałki.


Przekroić cukinię wzdłuż, następnie na cienkie plasterki.


Pokroić ogórek i pomidory w drobną kostkę, rzodkiewki w paski, por w plasterki, cebulę w cienkie piórka.


Pokroić w kostkę fetę lub bundz oraz obtoczyć w oliwie i ziołach.


Przełożyć składniki sałatki, do miski, por koniecznie zmiąć dłońmi, by zmiękł i trochę puścił sok.


Połączyć składniki na dressing.


Wymieszać całość.


  • Moja sugestia


Kostki sera podaj na osobnej miseczce - popatrz na zdjęcie, jak ładnie to wygląda!


Sałatka z fetą i dressingiem o smaku curcumy


======================

Sałatka z kozim serem i pesto z pieczonych buraków


Sałatka z kozim serem i pesto z buraków

Tę sałatkę jadłam w Krakowie w pewnej restauracji na Kazimierzu. Była przepyszna, a kozi ser nie smakował tak "kozio"... Pewnie za sprawą pesto z pieczonych buraków, podanym w osobnej miseczce. Ser kozi maczany w takim pesto był przepyszny.


Składniki na sałatkę


Miks sałat: rukola, szpinak, roszponka

kozi camembert

gruszka duszona w czerwonym winie

winogrona

pestki granatu

prażone pestki migdałów

Pesto z pieczonych buraków


Przyprawy


oliwa z oliwek

ocet winegret

sól, pieprz


Wykonanie sałatki z kozim serem


Dusić w czerwonym winie gruszkę pokrojoną w ćwiartki. Zostawić ze skórką!


Przygotować pesto: pieczone buraki zblendować z oliwą, czosnkiem, cukrem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. 


Pokroić kozi ser w większe kawałki.


Wymieszać składniki sałatki, posypać prażonymi migdałami.


  • Moja sugestia Pesto należy podać w osobnej miseczce!


======================


Surówka z białej kapusty i poru


Surówka z białej kapusty i poru


Składniki


mała główka białej kapusty

nieduży świeży ogórek

marchewka

por - kawałek - ok. 5 cm

2 ząbki czosnku

świeży koperek

oliwa z oliwek

ocet winegret

sól, cukier, pieprz


Wykonanie


Poszatkować kapustę na drobno, posolić, skropić oliwą.


Gnieść dłońmi przez chwilę jak podczas wyrabiania ciasta, aż kapusta zmięknie.


Zetrzeć marchewkę na tarce o grubszych oczkach, ogórek na mniejszych.


Pokroić por w cieniutkie plasterki.


Zmiażdżyć czosnek.


Doprawić do smaku cukrem, pieprzem, octem winegret.


Dodać koperku.


Wymieszać dokładnie wszystkie składniki!

(do mieszania używam dwóch mieszadełek)


  • Moja sugestia - dlaczego por zamiast cebuli?


Cebula może spowodować zgorzknienie sałatki, gdy pozostawimy ją do drugiego dnia.


======================

Sałatka z pomidorów i wędzonego bundzu

Sałatka z pomidorów

Zamiast mozzarelli bundz! To ser owczy. Smakiem i konsystencją przypomina mozzarellę. Taka POLSKA mozzarella. Jest przepyszny! Często używam go zamiast mozzarelli lub fety!


Składniki


pomidory koktajlowe średniej wielkości

cebula

szczypiorek

świeży lub wędzony bundz

oliwa z oliwek

sól, pieprz


Wykonanie sałatki z pomidorów


Pokroić pomidory w ćwiartki, bundz w kostkę, cebulę drobno.


Skropić oliwą z oliwek, dodać soli i pieprzu.


Wymieszać składniki, udekorować szczypiorkiem.

 

  • Moja sugestia - wędzony bundz


Do tej sałatki można dodać świeży lub wędzony bundz. Wędzony jest bardziej aromatyczny i słony.


======================

Sałata masłowa z czerwoną kapustą i listkami oregano

Sałata masłowa z czerwoną kapustą i listkami oregano

Oryginalny akcent kolorystyczny w postaci świeżej czerwonej kapusty mile zaskoczył moich gości i dodał zwyczajnej zielonej sałacie ciekawego smaczka!

Składniki


zielona sałata

listki świeżego złocistego oregano

świeża czerwona kapusta

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu

sól, pieprz


Wykonanie


Poszatkować czerwoną kapustę na drobno.


Dodać oliwy i soli.


Ugniatać dłońmi przez chwilę jak podczas wyrabiania ciasta, aż kapusta zmięknie.


Dodać świeżego oregano oraz liście sałaty.


Wymieszać w osobnej misce majonez i jogurt, przyprawić solą i pieprzem.


Dodać do sałatki, dokładnie wymieszać.


======================

Zielona sałata z żółtym melonem miodowym i świeżymi liśćmi bazylii


Zielona sałata z żółtym melonem miodowym


Zielona sałata z żółtym melonem, ogórkiem i pomidorem, przyprawiona korzennym smakiem i zapachem bazylii to dla mnie właśnie smak lata!


Składniki


liście zielonej sałaty

świeży ogórek

pomidor

pół żółtego melona

świeże liście bazylii

oliwa z oliwek

sól, pieprz


Wykonanie


Porwać liście sałaty na mniejsze kawałki.


Zetrzeć ogórek na cienkie plasterki.


Pokroić w kostkę pomidor i melon.


Skropić oliwą z oliwek, dodać świeżych listków bazylii, soli i pieprzu, delikatnie wymieszać. Gotowe!


======================


Surówka z czerwonej (modrej) kapusty


Surówka z czerwonej kapusty

Już w czasach starożytnych Grecy i Rzymianie doceniali jej właściwości antyrakotwórcze. Czerwona kapusta wzmacnia też odporność organizmu i opóźnia procesy starzenia się, a to dzięki zawartości antocyjanów, detoksykujących nasz organizm.


Czerwona kapusta to warzywo zdrowia i młodości! Warto ją spożywać na surowo!


Jest cennym źródłem błonnika odpowiedzialnego za poziom cholesterolu w organizmie oraz witaminy C, gdyż 100 g liści czerwonej kapusty spożytych w stanie surowym niemalże całkowicie zapewni naszemu organizmowi jej dzienną dawkę.


Szeroki wachlarz innych witamin oraz minerałów pozytywnie wpływa na stan naszego wzroku, skóry, włosów, kości, zębów i paznokci!


Warto zatem przemycić to zdrowe, w dodatku niskokaloryczne, bogate w błonnik warzywo do naszego jadłospisu!


Składniki 

200 g czerwonej kapusty

1 marchewka

2  jabłka

por (około 10 cm)

2 łyżki selera konserwowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu

1 zmiażdżony ząbek czosnku

sól, cukier, pieprz

Wykonanie


Poszatkować na drobno surową czerwoną kapustę.

Zetrzeć marchewkę.

Pokroić por w cienkie plasterki.

Przełożyć wszystko do miski.

Dodać soli, cukru, octu i oliwy. 

Pognieść składniki dłońmi jak przy wyrabianiu ciasta, aż kapusta zmięknie.

Dodać jabłka pokrojone w cieniutkie plasterki i resztę składników.

Doprawić pieprzem.

Surówkę czerwonej kapusty podajemy z białym pieczywem lub jako dodatek do obiadu.


  • Moja sugestia - proporcje składników


Proporcje podanych poniżej składników surówki są tylko przykładowe.


Jeżeli ktoś nie jest przyzwyczajony do czerwonej kapusty w stanie surowym, może postawić bardziej na jabłka i marchew, a czerwoną kapustę niejako “przemycić” do surówki...


======================


Sałatka z szpinakowym pesto

"Sałatka Apaczów"


Sałatki i surówki

Składniki


2 łyżki szpinakowego pesto

mix sałatek

kilka listków niedźwiedziego czosnku

kilka listków szczawiu

por

awokado

świeży seler

kukurydza

rzodkiewki

oliwa z oliwek

ocet winegret


Wykonanie


Pokroić w paseczki niedźwiedzi czosnek i szczaw, rzodkiewkę w paski, awokado w kostkę, por w cieniutkie plasterki (zanim dodamy go do sałatki, mocno mniemy w dłoniach, by lekko puścił sok - będzie smaczniejszy)


Zetrzeć seler na małych oczkach.

Wymieszać wszystkie składniki.


Skropić oliwą i octem winegret.


Dodać szpinakowego pesto.


Sałatka z szpinakowym pesto gotowa!


  • Moja sugestia - mały trik


By zachęcić dziecko do zjedzenia sałatki, można ozdobić ją liśćmi szczawiu, przypominającymi indiańskie pióra i powiedzieć, że to "Sałatka Apaczów" :)


Sałatkę z szpinakowym pesto można podać do mięsa lub potraktować jako danie np. na kolację!


======================

======================


2. Sałatki z dodatkiem makaronu lub ryżu


Sałatka z czarnym ryżem jaśminowym


Sałatka z czarnym ryżem

Tę sałatkę z czarnym ryżem można zjeść na śniadanie, kolację lub zabrać do pracy jako przekąskę.


Składniki na jedną porcję


3 czubate łyżki ugotowanego czarnego ryżu

1/2 awokado

½ żółtej papryki

1 jabłko

2 rzodkiewki

roszponka

nasiona słonecznika

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 łyżeczka octu winegret

kilka ziarenek czerwonego pieprzu

(pieprz o delikatnym szałwiowym smaku z drzewa pieprzowego, nie mylić z czerwonym pieprzem cayenne, w Polskim Spichlerzu jako dodatek do czekolady!)


Wykonanie


Ugotować czarny ryż - zobacz tutaj

Pokroić składniki wg własnego upodobania. Lubię mieć różne kształty, więc kroję w paski, plasterki, kostki.


Wymieszać składniki, ewentualnie trochę dosolić, gotowe!


3. Sałatki z dodatkiem mięsa lub ryb

Sałatka z wędzonym łososiem

Sałatka zwędzonym łososiem

Sałatka jest prosta do wykonania, niskokaloryczna, a pomimo tego syta.


Składniki


200 g wędzonego łososia

liście zielonej sałaty masłowej

świeże listki szałwii

zielone i czarne oliwki

szczypiorek

trzy płatki cytryny

Wykonanie


Porwać na mniejsze kawałki liście sałaty.


Pokroić łososia w kostkę, czarne oliwki na plasterki, zielone na połowę, listki szałwii w drobniutkie paseczki, dokładnie umytą cytrynę w cienkie mini trójkąciki.


Mieszać przez chwilę, aby smaki mogły się połączyć. Gotowe!


Sałatkę z wędzonego łososia podajemy z świeżym  białym pieczywem.


  • Moja sugestia - bez przypraw!


Do sałatki z łososia nie trzeba dodawać żadnych przypraw! Łosoś jest dostatecznie aromatyczny, a cytryna dodaje sałatce lekkości


======================


Dwie śledziowe sałatki na ostatki


sałatka ze śledzia


Dwie sałatki na ostatki za jednym zamachem! Oto, co udało mi się sklecić na bazie tych samych składników, a to za sprawą buraczków, żurawiny i pestek granatu!


Składniki bazowe to: filety ze śledzia, gruszki, jajka oraz sos śmietanowy.


Śledziowa sałatka z ziemniakami i gruszką w sosie tzatziki  


śledziowa sałatka


Śledziowa sałatka z ziemniakami i gruszką w sosie tzatziki ma bardzo delikatny smak, a to za sprawą rozpływającej się w ustach gruszki!


Przyprawa tzatziki w sosie śmietanowym dodaje sałatce ciekawej smakowej nuty. 


Składniki na sałatkę


1 ½ kg ziemniaków

1 opakowanie filetów śledziowych a’la Matjas

4 gruszki obrane ze skórki

4 ogórki konserwowe

4 jajka ugotowane na twardo

czerwona cebula

sól, pieprz


Składniki na sos


150 ml gęstej kwaśnej śmietany

4 czubate łyżki majonezu

2 czubate łyżki sosu tatarskiego

1 czubata łyżka przyprawy tzatziki

kawałek drobno startego świeżego ogórka

koperek


Wykonanie


Włożyć filety do zimnej wody i wstawić do lodówki.


W tym czasie:


Ugotować umyte, nieobrane ze skórki ziemniaki.


Pokroić ogórki i gruszki w drobną kostkę, czerwoną cebulkę w kółka. 


Obrać ze skórki jeszcze ciepłe ziemniaki, pokroić wzdłuż, następnie w plasterki.


Osuszyć w ściereczce śledzie, po skosie kroimy w paski.


Przełożyć do miski wszystkie składniki, doprawić pieprzem, wymieszać.


Połączyć z sosem.


Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.


Śledziową sałatkę podajemy udekorowaną świeżą zieloną cebulką lub koperkiem.


======================


Śledzie w buraczkach z żurawiną i pestkami granatu


sałatka ze śledzia

Słodko-kwaśna żurawina i wyraźny w smaku seler podkręcają łagodne buraczki. Filety ze śledzia w takim towarzystwie wybrzmiewają bardzo łagodnie!

Składniki na sałatkę

1 opakowanie filetów śledziowych a’la Matjas

2 gruszki

2 jajka ugotowane na twardo

(pokrojone w kostkę)

1 słoik tartych buraczków konserwowych

2 łyżki tartego selera konserwowego

2 łyżki dżemu z żurawiny

pestki granatu

krążki drobno pokrojonego pora


Składniki na sos


100 ml gęstej kwaśnej śmietany

2 czubate łyżki majonezu


Wykonanie


Pokroić w paski wymoczone w wodzie i osuszone filety.


Wymieszać z resztą składników i sosem. Nie musimy solić!


Odstawić na godzinę do lodówki.


Udekorować pestkami granatu i krążkami czerwonej cebuli.


Gotowe!


  • Moja sugestia - zrób od razu dwie sałatki!


Te dwie śledziowe sałatki na ostatki można zrobić za jednym zamachem. Składniki bazowe to filety ze śledzia, gruszki, jajka oraz sos śmietanowy. Reszta to tylko różne dodatki.


======================

Błyskawiczna surówka z kiszonej i świeżej pekińskiej sałaty


Składniki


kiszona kapusta

pekińska kapusta

nieduża marchewka

jabłko

por

oliwa z oliwek


Wykonanie


Wycisnąć wodę z kiszonej kapusty.


Poszatkować na drobno kapustę pekińską.


Pokroić jabłko w kostkę, por w cienkie plasterki.


Zetrzeć marchewkę.


Wymieszać wszystkie składniki.


Skropić oliwą.


Doprawić do smaku solą.


======================



Zainspirowały Cię moje przepisy? Jeżeli tak, będzie bardzo miło, gdy zostawisz komentarz i udostępnisz ten post! Z góry dziękuję!

A skoro już tu jesteś, może przydadzą Ci się moje przepisy na deserki?















Komentarze

Anita Prokop pisze…
Chętnie z takich przepisów skorzystam, kilka wydaje mi się bardzo ciekawych i godnych uwagi. W moim domu jemy mnóstwo sałatek i surówek, wszyscy bardzo lubimy warzywa a w ciekawych połączeniach smakują zawsze nieco inaczej. Poza sałatkami z warzyw gotuję duże zup. Czasami zdarzy mi się za mocno taką zupę doprawić ale na https://dolina-wiedzy.pl/ znalazłam już porady jak sobie wtedy poradzić, bez wylewania zupy oczywiście.

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka