TRYB JASNY/CIEMNY

Zupa krem z czerwonej papryki - bez pieczenia i mięsnego bulionu

Prosty przepis na zupę krem z czerwonej papryki



Nie musisz tracić czasu na pieczenie papryki. Wystarczy ją udusić. Jeżeli jest świeża, nie obawiaj się skórek - blender sobie z nimi poradzi. W dodatku przyrządzenie kremowej zupy bez bulionu jest o wiele szybsze i prostsze! Wszystko ugotujesz w jednym garnku! 

Nie ma jak jesienne danie w postaci pikantnej kremowej zupy! Dlaczego?

Jesień to czas obfitych zbiorów, ale też dających się we znaki pierwszych jesiennych chłodów. By nie dopadło nas przeziębienie, warto dostarczyć organizmowi energii w postaci witamin i rozgrzewających ciało ciepłych posiłków. 

Z czego je przyrządzić?

Najlepiej z tego, co właśnie dojrzewa. Jesienią niech będą to pomidory, dynia czy papryki.

Jak przyrządzić zupę krem z czerwonej papryki?

Prosty przepis na rozgrzewającą zupę krem z czerwonej papryki 

Składniki na ok. 6 porcji

6 czerwonych papryk

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

3 ziemniaki

3 ząbki czosnku

100 ml gęstej kwaśnej śmietany

ser bałkański lub feta

smażone kuleczki z Lidla lub groszek ptysiowy

trochę oliwy

Przyprawy

sól

pieprz

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki chili 

1 łyżeczka suszonej mięty

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich lub prowansalskich

świeże listki bazylii do dekoracji

Wykonanie

Zeszklić na oliwie pokrojoną cebulę.

Dodać przyprawy: paprykę, kurkumę i chili.

Podsmażyć.

Dodać pokrojone warzywa.

Dusić w niewielkiej ilości wody aż zmiękną.

Zdjąć z palnika.


Doprawić solą i pieprzem czosnek. 

Dodać suszonych ziół.

Zblendować na gładki krem. Wg potrzeby rozrzedzić przegotowaną wodą.

Dolać kwaśnej śmietany. Przedtem należy ją zahartować w niewielkiej ilości zupy kremu.

Zblendować do połączenia kremu z śmietaną.

Serwować w miseczce lub głębokim talerzu.

Posypać startym serem.

Udekorować świeżymi listkami bazylii.

Podawać z groszkiem ptysiowym lub kuleczkami z Lidla.


Smacznego!


Moja sugestia:


Zupa krem z czerwonej papryki z dodatkiem śmietany jest przepyszna! Polecam ugotować jej więcej, by zostało na dokładkę, a nawet kilka…W lodówce można ją przechować nawet trzy dni.


Na moim blogu znajdziesz jeszcze takie przepisy na zupy:


Zupa krem z dyni hokaido - łatwy przepis


Zupa porowa z brokułem, kuskusem oraz śmietaną - prosty przepis


Gęsta zupa z botwinki i cukinii - smaczne danie jednogarnkowe







Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka