Zupa krem z czerwonej papryki - bez pieczenia i mięsnego bulionu
Nie musisz tracić czasu na pieczenie papryki. Wystarczy ją udusić. Jeżeli jest świeża, nie obawiaj się skórek - blender sobie z nimi poradzi. W dodatku przyrządzenie kremowej zupy bez bulionu jest o wiele szybsze i prostsze! Wszystko ugotujesz w jednym garnku!
Nie ma jak jesienne danie w postaci pikantnej kremowej zupy! Dlaczego?
Jesień to czas obfitych zbiorów, ale też dających się we znaki pierwszych jesiennych chłodów. By nie dopadło nas przeziębienie, warto dostarczyć organizmowi energii w postaci witamin i rozgrzewających ciało ciepłych posiłków.
Z czego je przyrządzić?
Najlepiej z tego, co właśnie dojrzewa. Jesienią niech będą to pomidory, dynia czy papryki.
Jak przyrządzić zupę krem z czerwonej papryki?
Prosty przepis na rozgrzewającą zupę krem z czerwonej papryki
Składniki na ok. 6 porcji
6 czerwonych papryk
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
3 ziemniaki
3 ząbki czosnku
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
ser bałkański lub feta
smażone kuleczki z Lidla lub groszek ptysiowy
trochę oliwy
Przyprawy
sól
pieprz
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka suszonej mięty
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich lub prowansalskich
świeże listki bazylii do dekoracji
Wykonanie
Zeszklić na oliwie pokrojoną cebulę.
Dodać przyprawy: paprykę, kurkumę i chili.
Podsmażyć.
Dodać pokrojone warzywa.
Dusić w niewielkiej ilości wody aż zmiękną.
Zdjąć z palnika.
Doprawić solą i pieprzem czosnek.
Dodać suszonych ziół.
Zblendować na gładki krem. Wg potrzeby rozrzedzić przegotowaną wodą.
Dolać kwaśnej śmietany. Przedtem należy ją zahartować w niewielkiej ilości zupy kremu.
Zblendować do połączenia kremu z śmietaną.
Serwować w miseczce lub głębokim talerzu.
Posypać startym serem.
Udekorować świeżymi listkami bazylii.
Podawać z groszkiem ptysiowym lub kuleczkami z Lidla.
Smacznego!
Moja sugestia:
Zupa krem z czerwonej papryki z dodatkiem śmietany jest przepyszna! Polecam ugotować jej więcej, by zostało na dokładkę, a nawet kilka…W lodówce można ją przechować nawet trzy dni.
Na moim blogu znajdziesz jeszcze takie przepisy na zupy:
Zupa krem z dyni hokaido - łatwy przepis
Zupa porowa z brokułem, kuskusem oraz śmietaną - prosty przepis
Gęsta zupa z botwinki i cukinii - smaczne danie jednogarnkowe
Komentarze