TRYB JASNY/CIEMNY

Pizza na spodzie drożdżowym - bez wyrastania, bez mleka, bez jajka

Domowa pizza


Pizza domowej roboty, z ulubionymi dodatkami to proste danie na obiad lub kolację. Upieczona na spodzie drożdżowym jest nie tylko smaczna, ale też syta! Można ją wykonać z dziećmi, bo to bardzo prosty przepis! W dodatku szybki w wykonaniu, bo bez wyrastania i odpowiedni dla alergików, bo bez mleka i jajek!


Ciasto drożdżowe nie przykleja się do podłoża, jest gładkie i bardzo sprężyste, bo drożdże ruszają się w wodzie, a nie w mleku.


Pizza na cieście drożdżowym - przepis


Składniki na ciasto


500 g mąki gładkiej

250 ml wody

40 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżka soli

1 łyżka oliwy z oliwek



Składniki na dodatki


Tutaj fantazja nie zna granic! Ja osobiście uwielbiam, gdy na pizzy jest cukinia lub bakłażan, ale zimą są bardzo drogie, więc podaję składniki dostępne zimą i w bardziej przyzwoitych cenach…


2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

przecier pomidorowy, np. Passata pomidorowa z bazylią

kiełbasa

świeże pomidory

różne rodzaje serów

czerwona papryka

kukurydza

oliwki

por

mieszanka suszonych ziół do pizzy


Wykonanie ciasta


Włożyć rozdrobnione drożdże i łyżeczkę cukru do szklanki z ciepłą, lecz nie wrzącą wodą.

Nie mieszać, czekać, aż drożdże napęcznieją.


Wysypać mąkę na blat kuchenny.

Dodać soli, wymieszać.


Zrobić dołek.

Wlać do dołka oliwę.

Wymieszać.


Zrobić dołek po raz drugi.

Wlewać po trosze wodę z drożdżami.


Wyrobić dłońmi gładkie ciasto.


Rozwałkowywać ciasto na blacie, od czasu do czasu delikatnie je strzepując (jak mokre pranie…), by łatwiej się naciągało.


Posmarować blachę oliwą.

NIE wysypywać jej mąką, by po upieczeniu spód pizzy był chrupiący!


Przenieść płat ciasta na blachę.

Podnieść jego brzegi.


Posmarować całą powierzchnię ciasta na pizzę oliwą wymieszaną z tartym czosnkiem oraz przecierem pomidorowym.


domowa pizza



Dodatki na pizzę


Teraz czas na dodatki: kiełbasę, świeże pomidory pokrojone w plasterki, ser, czerwoną paprykę, kukurydzę, oliwki i krążki pora.


Posypać całość suszonymi przyprawami oraz żółtym serem startym na mniejszych oczkach.


Piec przez mniej więcej 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.


domowa pizza

Smak pizzy można podkręcić pikantnym pesto:

domowa pizza

Pizza najlepiej smakuje ciepła. Jest bardzo smaczna, więc z pewnością zniknie, zanim zdąży wystygnąć!


Życzę udanego świętowania dnia pizzy w kręgu rodzinnym!


Zobacz też:


Rogaliki drożdżowe z powidłami - bez wyrastania i bez jajek

Szpinakowe roladki z ciasta francuskiego

Zupa porowa z brokułem, kuskusem oraz śmietaną - prosty przepis

Zupa krem z dyni hokaido - łatwy przepis














Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka