TRYB JASNY/CIEMNY

Pizza na spodzie drożdżowym - bez wyrastania, bez mleka, bez jajka

Domowa pizza


9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy? Fajna  okazja, by na obiad lub kolację upiec własną domową pizzę! Można ją wykonać z dziećmi, bo to bardzo prosty przepis!


Ciasto się nie przykleja do podłoża, jest gładkie i sprężyste, bo drożdże ruszają się w wodzie, a nie w mleku.


Pizza na cieście drożdżowym


Składniki na ciasto

500 g mąki gładkiej

250 ml wody

40 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżka soli

1 łyżka oliwy z oliwek


Składniki na dodatki

Tutaj fantazja nie zna granic! Ja osobiście uwielbiam, gdy na pizzy jest cukinia lub bakłażan, ale zimą są bardzo drogie, więc podaję składniki dostępne zimą w bardziej przyzwoitych cenach…


2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

przecier pomidorowy, np. Passata pomidorowa z bazylią

kiełbasa

świeże pomidory

różne rodzaje serów

czerwona papryka

kukurydza

oliwki

por

mieszanka suszonych ziół do pizzy


Wykonanie ciasta

Do szklanki z ciepłą  wodą dajemy rozdrobnione drożdże oraz łyżeczkę cukru, nie mieszamy, czekamy, aż drożdże napęcznieją.


Na blacie kuchennym mieszamy mąkę z łyżką soli i oliwą, robimy dołek i powoli wlewamy wodę z drożdżami, mieszamy nożem.


Teraz dłońmi wyrabiamy gładkie sprężyste ciasto. Rozwałkowujemy je na blacie. Możemy je od czasu do czasu delikatnie strzepnąć (jak mokre pranie…), by łatwiej się naciągało.

domowa pizza


Blachę smarujemy oliwą, NIE wysypujemy jej mąką, by po upieczeniu spód pizzy był chrupiący! Przenosimy płat ciasta, podnosimy jego brzegi. Całą powierzchnię ciasta na pizzę smarujemy oliwą z tartym czosnkiem, następnie obficie rozprowadzamy przecier pomidorowy.


domowa pizza


Pizza na cieście drożdżowym

Dodatki

Teraz czas na dodatki: kiełbasę, świeże pomidory pokrojone w plasterki, ser, czerwoną paprykę, kukurydzę, oliwki i krążki pora. Całość posypujemy suszonymi przyprawami oraz żółtym serem startym na mniejszych oczkach.


domowa pizza

Smak pizzy można podkręcić np. pikantnym pesto:
domowa pizza

Pieczemy przez mniej więcej 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pizza najlepiej smakuje ciepła. Jest bardzo smaczna, więc z pewnością zniknie, zanim zdąży wystygnąć!


Życzę udanego świętowania dnia pizzy w kręgu rodzinnym!

Zobacz też:

Rogaliki drożdżowe z powidłami - bez wyrastania i bez jajek

Szpinakowe roladki z ciasta francuskiego

Zupa porowa z brokułem, kuskusem oraz śmietaną - prosty przepis

Zupa krem z dyni hokaido - łatwy przepis














Komentarze

Wybrane dla Ciebie

instagram @takakropka

Copyright © taka Kropka