Czy wiecie, że w lutym, a dokładnie 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy? Fajna okazja, by na obiad lub kolację upiec własną domową pizzę! Można ją wykonać z dziećmi, bo to bardzo prosty przepis! Ciasto się nie przykleja do podłoża, jest gładkie i sprężyste, bo drożdże ruszają się w wodzie, a nie w mleku.
Pizza na cieście drożdżowym
Składniki na ciasto
500 g mąki gładkiej
250 ml wody
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Pizza na cieście drożdżowym
Składniki na dodatki
Tutaj fantazja nie zna granic! Ja osobiście uwielbiam, gdy na pizzy jest cukinia lub bakłażan, ale zimą są bardzo drogie, więc podaję składniki dostępne zimą w bardziej przyzwoitych cenach…
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
przecier pomidorowy, np. Passata pomidorowa z bazylią
kiełbasa
świeże pomidory
różne rodzaje serów
czerwona papryka
kukurydza
oliwki
por
mieszanka suszonych ziół do pizzy
Pizza na cieście drożdżowym
Wykonanie ciasta
Do szklanki z ciepłą wodą dajemy rozdrobnione drożdże oraz łyżeczkę cukru, nie mieszamy, czekamy, aż drożdże napęcznieją. Na blacie kuchennym mieszamy mąkę z łyżką soli i oliwą, robimy dołek i powoli wlewamy wodę z drożdżami, mieszamy nożem. Teraz dłońmi wyrabiamy gładkie sprężyste ciasto. Rozwałkowujemy je na blacie. Możemy je od czasu do czasu delikatnie strzepnąć (jak mokre pranie…), by łatwiej się naciągało.
Blachę smarujemy oliwą, NIE wysypujemy jej mąką, by po upieczeniu spód pizzy był chrupiący! Przenosimy płat ciasta, podnosimy jego brzegi. Całą powierzchnię ciasta na pizzę smarujemy oliwą z tartym czosnkiem, następnie obficie rozprowadzamy przecier pomidorowy.
Pizza na cieście drożdżowym
Dodatki
Teraz czas na dodatki: kiełbasę, świeże pomidory pokrojone w plasterki, ser, czerwoną paprykę, kukurydzę, oliwki i krążki pora. Całość posypujemy suszonymi przyprawami oraz żółtym serem startym na mniejszych oczkach.
![]() |
Dbaj o estetykę podawania do stołu! Tutaj znajdziesz wiele inspiracji dla kuchni, jadalni, domu i ogrodu, oryginalne dekoracje, oświetlenie. Skorzystaj z promocyjnych cen! |
Pieczemy przez mniej więcej 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pizza najlepiej smakuje ciepła. Jest bardzo smaczna, więc z pewnością zniknie, zanim zdąży wystygnąć! Życzę udanego świętowania dnia pizzy w kręgu rodzinnym!
Zobacz też:
Rogaliki drożdżowe z powidłami - bez wyrastania i bez jajek
Szpinakowe roladki z ciasta francuskiego
Zupa porowa z brokułem, kuskusem oraz śmietaną - prosty przepis
Omlet na słono z surówką z kiszonej oraz pekińskiej kapusty
Łazanki z kapustą - łatwy przepis na proste, pyszne i syte danie
Zupa krem z dyni hokaido - łatwy przepis
Smaczna sałatka z wędzonym łososiem, oliwkami i świeżymi listkami szałwii - przepis
Szybki i tani obiad. Omlet z makaronu, zielona sałata z melonem miodowym i świeżymi liśćmi bazylii
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza