TRYB JASNY/CIEMNY

Przepis na świąteczne pierniczki miodowo-kakaowe


Przepis na świąteczne pierniczki miodowo - kakaowe

Gdy w domu roznosi się zapach pieczonych pierników, to oczywisty znak, że zbliżają się święta. To chyba najbardziej tradycyjne ciasteczka świąteczne w polskiej kuchni. Pierniczki miodowe zna każdy, natomiast te z nutą kakao będą miłym zaskoczeniem. Smakują inaczej, wyglądają inaczej. Są tak pyszne, że trzeba je dobrze schować, by nie znikły przed świętami!


Przepis na te pierniczki znalazłam kiedyś w jednym z czasopism. Obawiałam trochę, jak zostaną przyjęte przez męża i dzieci. Wszystkim tak zasmakowały, że na trwałe wpisały się w domową tradycję.

Kiedy upiec pierniczki? 

Pierniczki miodowo - kakaowe najlepiej upiec przynajmniej z tygodniowym wyprzedzeniem! Nie trzeba wcześniej, gdyż dzięki polewie czekoladowej, która je zdobi, szybciej stają się miękkie.


Składniki na ciasto piernikowe


To przepis na 60 niedużych pierniczków

(ilość zależy od grubości rozwałkowanego ciasta)


200 g cukru pudru

150 g masła lub margaryny

40 ml śmietany

125 g płynnego miodu (może być domowy, ja miałam z kwiatów mniszka lekarskiego)

500 g mąki typu 650

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie


Podgrzać w rondelku miód, cukier, masło i śmietanę.

Mieszać, aż cukier się rozpuści. 

Nie dopuścić do wrzenia!


Wysypać na stolnicę mąkę, kakao, przyprawę, proszek.

Wymieszać. 


Zrobić dołek i po trosze wlewać masę miodową. 

Mieszać cały czas widelcem lub nożem.


Zagnieść ciasto. 


Uformować bochenek, zapakować do folii i pozostawić w lodówce na 30 minut. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i lśniące.


Wałkowanie ciasta i wykrawanie pierniczków


Podzielić ciasto na dwie części, bo jest go dużo!


Rozwałkować na płat o grubości do  3 mm. 


Podsypywać ciasto  podczas wałkowania, by się nie przyklejało. Ja zawsze próbuję, czy się swobodnie ślizga po podłożu. Wałkowane ciasto może czasem pękać, to normalne, trzeba palcami trochę wyrównywać pęknięcia. Płat się w końcu wygładzi. Przyda się trochę cierpliwości...Naprawdę warto!


Wykrawać niewielkie pierniczki o dowolnych kształtach. 

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 


jak upiec świąteczne pierniczki

Zdobienie pierniczków


Zrobić polewę czekoladową z czekolady do pieczenia i masła, tak by była lejąca, ale niezbyt rzadka.


Maczać pierniczki w polewie.

Dekorować od razu kolorowym maczkiem.

Zobacz zdjęcia udekorowanych ciasteczek na końcu posta!


Przechowywać w zamkniętym naczyniu, które należy wstawić do chłodnego pomieszczenia, gdzie nasze piernikowe ciasteczka poczekają do świąt. Słoik możemy udekorować i postawić na honorowym miejscu w kuchni czy jadalni!


Szczerze polecam te nietuzinkowe piernikowe ciasteczka! Jeśli zdecydujesz się na nie, napisz koniecznie w komentarzu, jak ci poszło!

Będzie mi bardzo miło, gdy udostępnisz post!


Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na świąteczne ciasteczka! O, tutaj:


https://www.takakropka.pl/2020/12/karmelowe-kwadraciki-z-orzechowa-posypka.html


https://www.takakropka.pl/2020/12/swiateczne-orzeszki-biedronki-z.html


Oto kilka zdjęć udekorowanych pierniczków:


jak upiec świąteczne pierniczki

jak upiec świąteczne pierniczkki


jak upiec świąteczne pierniczki

jak upiec świąteczne pierniczki



Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © taka Kropka